Körök

Állj ki a gyerekedért! Ne hagyd szó nélkül a gondokat!

A Tanítanék Mozgalom nyolc éves tevékenysége során egyértelművé vált, hogy

a kormány nem keresi a kompromisszumos megoldásokat az oktatás szereplőivel: nincsenek érdemi egyeztetések, sőt a problémákat előszeretettel söprik a szőnyeg alá.

Pedig gondok vannak, ráadásul — az irányítás hozzá nem értése, hanyagsága és önfejűsége miatt — egyre növekvő számban. Az elhallgatásban a döntéshozók cinkostársai a tankerületek és egyes iskolavezetők is.

A gyerekeink viszont most ülnek az iskolapadokban, most kell változásokat elérnünk! 

A Tanítanék fontosnak tartja, hogy ne csak az országos, koncepcionális problémákra hívja fel a figyelmet, hanem kiderüljenek a helyi, tankerületi szintűek is. Ennek érdekében

a Tanítanék elindítja a Kockás köröket, amelyekben szülők, pedagógusok, diákok és más helyi szereplők fognak össze a tankerületükben, hogy megoldást keressenek a legégetőbb problémákra — az iskolafenntartó és – akár – a széles nyilvánosság bevonásával. 

A cél, hogy létrejöjjenek azok a helyi kisközösségek, melyek összegyűjtik a helyi „hibalistát”, majd eljuttatják azt a tankerületi igazgatónak (ill. egyéb fenntartó képviselőjének). Eredményt elérni nem lesz könnyű munka, de

több pozitív példa is igazolja az eljárás sikerét az elmúlt időszakban.

A használhatatlan iskolai WC-k több év utáni gyors helyreállítása, vagy a tanárok érettségi díjazásának területi szintű megemelése csak két eset, ahol a nyilvánosság, vagy a helyi szintű összefogás gyors eredményt hozott. Szeretnénk, ha hétről hétre egyre több ilyen eredményről számolhatnánk be. 

Fontos, hogy ebben a projektben a Kockás körök nem országos oktatási problémákat gyűjtenek, mint a magas óraszámok vagy a korszerűtlen tananyag, hanem kimondottan helyieket: páldául a rendszeresen elmaradó tanórákkal, a csoportbontások megszüntetésével, az iskolaépület állagával kapcsolatos gondokat, mulasztásokat.

Ha részt vennél a helyi Kockás kör munkájában, jelentkezz a toth.bence@tanitanek.info címen hogy a tanítanékosok felvehessék veled a kapcsolatot és írd meg üzenetben azt is, hogy melyik tankerületi csoportba lépnél be!

Természetesen már meglévő vagy alakulóban lévő csoportok jelentkezését is várjuk! A Mozgalom mindenben segít a megalakulás első lépéseitől a problémagyűjtemény átadásán át – a megoldás elmaradása esetén – a sajtózásig. A csoport igényei szerint folyamatosan egyeztetünk mindenről.

Ehhez a programhoz kapcsolódóan a Szabad Vonalzó oldalán megjelent egy Bejelentő felület (az űrlap a lábléc jobb alsó sarkában is megtalálható: Bejelentő/Kapcsolat), ahol szintén várjuk a helyi visszásságokat, hogy a legelképesztőbbeket megjelentessük a Szavon oknyomozása után itt és esetleg más sajtótermékekben is.

Várjuk jelentkezésedet! Ne hagyd szó nélkül a problémákat! Állj ki a gyerekedért!


De… miért?! Miért nem iratkoztál fel a hírlevélre? Egyre nehezebb eljuttatni hozzád a cikkeinket… Itt tedd meg: