Pénz

Új pedbérek: Mennyit kapsz? Töltsd ki a kérdőívet!

A napokban kapja meg minden érintett pedagógus a megváltozott – remélhetőleg emelt – összegű béréről szóló kinevezést, munkaszerződést vagy annak módosítását. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, teljesültek-e a kormányzati ígéretek, fontos lenne a Te segítséged is.

Ha te is oktatásban dolgozol, először is arra kérünk, hogy töltsd ki a PDSZ kérdőívét, annak érdekében, hogy a szakszervezetek pontosabb képet kaphassanak arról, hogyan teljesültek a kormányzati ígéretek – megkaptad-e a neked járó béremelést.

A kérdőívet az alábbi cikk legaljára görgetve éred el. Érdemes odafigyelni arra, hogy a kérdőív második oldalán fel kell görgetni, hogy folytathasd az űrlap kitöltését – azaz itt nem ér véget a kérdőív, még ha üres is a lap az ugrás után:

https://nedolgozzingyen.hu/2024/01/27/surgos-fontos-toltsd-ki-a-kerdoivet/

Mennyi?

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a jogszabályokból és a kormányzati nyilatkozatokból a következő kép rajzolódik ki:

A végrehajtási rendelet a következő tól-ig-határokat tartalmazta:

  • a) Pedagógus I. esetén 538 000 Ft-t.l 1 065 000 Ft-ig,
  • b) Pedagógus II. eset.n 555 000 Ft-t.l 1 135 000 Ft-ig,
  • c) Mesterpedagógus eset.n 630 000 Ft-t.l 1 365 000 Ft-ig,
  • d) Kutatatótanár esetén 750 000 Ft-t.l 1 470 000 Ft-ig.

A gyakornoki béreket még tavaly decemberben, külön szabályozta a kormány, egy másik rendeletben. E szerint a gyakornoki bér alsó határa 528 000 forint.

A végrehajtási rendeletben szerepel még

  • egyetemi szintű diplomáért extra 2%,
  • 4% további emelés jár a következő kiemelt szakokért: matematika, digitális kultúra, természettudomány, környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz.

A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkezőknek nem ajánlottak fizetésemelést, a szakképzésben az MTI-közlemény szerint 60 milliárd forint lett elkülönítve az emelésre. A szakképzésben a minimális oktatói bér idén 581 680 Ft.

Ne írd alá azonnal!

A PDSZ arra szólít fel mindenkit, hogy senki se írja alá automatikusan a kinevezést, munkaszerződést, vagy annak módosítását, hanem tájékozódjon arról, mennyi járna neki (erre legalább egy napot biztosítani kell.

Ha az ígért emelést megkaptad, csak akkor írd alá a papírt. Ha nem kaptad meg a fokozatodhoz tartozó minimumot, jelezd a munkáltatónak írásban. Ha csak a minimumot kaptad meg, azt is jelezd – írja a PDSZ –, mert a kormányzati ígéretnek ez nem felel meg.

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: