Fókusz

“Szeretném a fókuszt a gyerekeken tartani!”

Gyász és rendszerkritikus düh keveredett a megemlékezésen, amit a bicskei gyermekotthon áldozataira emlékezve, február 24-én szervezett az Országos Közös Akarat. De hogyan marad a gyermekvédelem a civilek (és mindannyiunk) ügye? Hogy lehet távol tartani a politikai érdekektől? (Videós beszámoló).

Nehéz volt eldönteni, hogy tüntetésen vagy megemlékezésen vagyunk. Az egész rendezvényen mindössze öt rövid beszéd hangzott el. A gyászról, fájdalomról és a bántalmazott gyermekek által átélt fájdalomról éppúgy szó esett, mint a következtetésről: a rendszer a hibás. A két témakör gyakorlatilag minden megszólalónál megjelent.

A kormány az elmúlt napokban bejelentett alkotmánymódosítást és tervezi az intézmények működésének felülvizsgálatát – ezek azonban látszatintézkedések, nem jelentenek érdemi megoldást az ellátórendszer problémáira. Nem lesznek képesek megakadályozni a további abúzusokat  – vezette fel a témát  Meleg Sándor. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének az elnöke hozzátette: a bántalmazásokra nem az a megoldás, hogy megszüntetem a kegyelmet, hanem hogy úgy alakítjuk ki a rendszert, hogy ne legyen benne bántalmazás. 

Meleg Sándort, Bercsek Blanka, az Egységes Diákfront képviselője követte a színpadon. Az EDF-es aktivista elmondta, csak a pedofíliával és gyermekbántalmazással kapcsolatos bűncselekmények töredéke lát napvilágot, mert az áldozatok inkább együtt élnek vele, hiszen nehéz segítséget kérni. Mégis milyen kormány menti fel azt, aki segítség helyett, megvesztegetni próbálják a rájuk bízott gyerekeket? 

Bercsek Blanka aztán arra kérte a jelenlévőket, hogy vonuljanak a Kossuth térre. Mint mondta, a jogos harag helyett most az emlékezésnek van itt az ideje.

A menet elindult a Kossuth tér felé. A Szabadsághídon a híd felét – a Pestről Budára tartó sávot –, míg a pesti alsó rakparton is mindössze egy irányba zárták el a forgalmat. A nagyrészt diákokból álló megmozduláson nem jelentek meg politikusok, pártzászlókat sem lehetett látni. Ez alól kivételt képez a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik képviselője, aki az OKA molinója mellett haladt a szervezet emblémáját hordozó kabátjában. 

A Kossuth térre érve folytatódtak a beszédek.  Giay Lola, az Egységes Diákfront képviselője szólalt fel, aki maga is átélt hasonló bántalmazást:

„Büszkeséggel tölt  el, hogy az áldozatok most hallatják a hangjukat és együtt dolgozhatunk velük, de mi van, ha magáról a gyermekvédelemről hadováló kormány hallgattat el? Akkor mégis kihez lehet fordulni?” Majd hozzátette: „Ez nem egy megosztó ügy. Mindenki valódi gyermekvédelmet akar, ezért kell mindannyiunknak összefognia.”

Az EDF aktivistáját Gergely Illés az ADOM Diákmozgalom képviselője követte:

„Az, hogy lemondott a köztársasági elnök az csak miattunk, csak miattatok volt. Nem szabad hagynunk, hogy a kormány mindezt besöpörje a szőnyeg alá” – mondta.  

A beszédeket Szilágyi Kitti, óvodapedagógus zárta, aki hangsúlyozta: a gyermekvédelem mindannyiunk közös ügye. 

„Kiderült egy tragédia, ami miatt mi most mind itt vagyunk, és ami miatt nekünk, felelős állampolgároknak, felnőtteknek rá kellett jönnünk, hogy dolgunk van, mert arcon csapott bennünket a valóság.”

A Kossuth téren pár ezer fősre duzzadt demonstráció konfliktusmentesen, nyolc órakor véget ért. 

Te még nem iratkoztál fel a szavon.hu hírlevelére?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel, sajnos biztos lemaradsz: