Vinné

Vinné a sulitokat egy egyház? „Modellváltó” egyetem fenntartója? Mit tehetsz?

Hatalmas nyomás alá kerülnek azok a szülői közösségek, ahol váratlanul bejelentik: átveszi az iskolát egy egyház, alapítvány. Nem mindegy, mit teszünk ebben a helyzetben: online fórum szól a lehetőségeinkről.

„Tisztelt Szülők! A csatolt levélben tájékoztatom Önöket, hogy az XY. Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága jelezte igényét a Budapest XY. Kerületi XY. Általános Iskola fenntartói jogának átvételére. A szülők részére az XY. Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága részéről megrendezett tájékoztatóra 2024. március X-én 18:00-kor kerül sor a tornateremben. Részvételükre számítunk! Köszönettel és tisztelettel: X Géza igazgató”

Több intézményben kaptak ilyen leveleket a meghökkent szülők az elmúlt hetekben – és a katolikus egyházi fenntartó itt most csak egy példa volt: bőven jelentkeztek intézményekért más egyházi fenntartók és az úgynevezett „modellváltó” felsőoktatási intézményeket üzemelő magánalapítványok is.

De vajon bele kell-e nyugodni, hogy az állami iskola mostantól egyházi, vagy magán intézmény lesz?

Éppen ezt a kérdést járja körül egy online fórum. A fórum szakértői, Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője, Miklós György, a Szülői Hang közösség egyik alapítója és Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a Tanítanék és az MKKP közös európai parlamenti képviselőjelöltje olyan kérdésekre kísérelnek meg választ találni, mint például:

  • Milyen csapdahelyzeteket rejt a folyamat?
  • Mit tegyél, hogy elkerüljétek ezeket?
  • Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
  • Mi lehet az oka a nagy érdeklődésnek az állami iskolák átvétele iránt?
  • Miért éppen most aktuális a kérdés?
  • Miért éri ez meg egy új fenntartónak és miért mond le az állam az intézményei sokaságáról?
A fórum Facebook-eseménye ezen a linken, a fórum regisztrációs lapja, ahol egyébként előzetesen kérdéseket is feltehetsz a témában, ezen a linken található.

Kelendő iskolák

Az elmúlt hetekben számos intézményről terjedt el, hogy felekezeti vagy alapítványi fenntartó venné át az intézményt. A bejelentések minden esetben érthető aggodalmat okoztak az érintett szülőknek, diákoknak. A jogszabályi háttér alapján azonban semmi különös nem történik. Egyszerűen csupán ennyire stabil, ennyire kiszámítható az állami fenntartói hálózati keret:

minden év február végéig jelezhetik az intézményfenntartók, ha át kívánnának venni egy-egy intézményt.

Ezzel a jogával élt például az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez köthető Milton Friedman Egyetem is, amikor jelezte, át kívánja venni a jó nevű Veres Péter Gimnáziumot, amit az iskolahasználók nagy része ellenzett. Ez az átvétel – az egyetem kissé talán durcás közleménye szerint – meghiúsult, mivel – ahogy írják – „Miután általunk nem ismert személyek a párbeszédet megelőzve, a gimnázium „védelmében” valótlanságokkal és félelemkeltéssel operáló petíciót indítottak, valamint a híresztelések szerint a helyszínen köztéri tüntetés is készül, a találkozón való részvételt lemondjuk.” Az intézmény az átvételre vonatkozó igényét is visszavonta egyúttal.

De hasonló esetekről számoltak be Zuglóból és a XII. kerületből is, a Népszava pedig a napokban derítette ki, hogy az átvételi hullám elérte a szakképzést is: a lap információi szerint többen egyházi és alapítványi kézbe kerültek. A lap szerint „a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi működésű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át a Déli Agrárképzési Centrumtól, a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását pedig az ugyancsak alapítványi Széchenyi István Egyetem vette át a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumtól. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került”.

Milyen jogaink vannak?

Az intézményi átvételt valóban megakadályozhatja az intézménybe járó diákok szüleinek, diákjainak fele, amennyiben az átvételt kezdeményező fenntartó felekezet, vagy annak iskolafenntartó szervezete. A helyzet azonban már teljesen más alapítványok esetén – a „modellváltó” felsőoktatási intézményeket üzemeltető alapítványok nem felekezetek (ez alól talán véleményes kivétel pont a Milton Friedman Egyetem), így esetükben nem követelmény ez a fajta egyetértés.

Az intézmények átvétele azonban láthatóan ismét gyakoribb lett, mint korábban volt, így egyáltalán nem árt, ha a szülői munkaközösségek, szülői és diákcsoportok alaposan tájékozódnak arról, milyen lehetőségeik vannak akkor, ha a cikkünk elején bemutatott levélhez hasonló érkezik. Azt javasoljuk, csatlakozzanak a 2024. március 21-én, csütörtökön 17:00 órakor kezdődő online fórumra – és tegyék fel előtte kérdéseiket az erre a célra létrehozott regisztrációs felületen.

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: