Pénz

Mátyás király beájulna: hogy hízott gigantikusra az MCC miközben a közoktatásra fillér sem jutott?

Az intézmény, amit az állami oktatás drámai válsága közepette sokszázmilliárdos állami vagyonnal pumpálnak gigantikussá. Az intézmény, ahol többet kereshetnek a vendégelőadók, mint a Harvardon, ahol extravagáns utazásokra viszik az elit gyermekeit, miközben százezrek tüntetnek a közoktatás romjain. Honnan jön a Matthias Corvinus Collegium (MCC), akinek a vezetői puritantizmust, poroszos fegyelmet és memoritereket ajánlanak az átlagmagyar gyerekének, miközben saját intézményeikben a legmodernebb tanulástechnológia működhet?

▶︎ Cikkünkben azt szedjük össze, honnan indult és hová jutott az MCC az elmúlt években.
▶︎ Alábbi írásunkat számos kitűnő cikk alapján szedtük össze, ezeket a szövegben közvetlenül linkeljük.

Előző cikkünkben azt jártuk körbe, milyen különbségek vannak az MCC vezetése által az átlagos magyar diáknak ajánlott puritán pedagógiai módszertan és az általuk használt metodológia között:

A Fidesz  káderképzőjeként, fideszes kisgömböcként is nevezett Mathias Corvinus Collegium továbbra is példátlan kormányzati hátszéllel tart afelé, hogy teljesítse célját: az intézmény idővel tízezer diáknak biztosítana „tehetséggondozást”, hogy “felnőhessen a következő évtizedek politikai, gazdasági, kulturális elitje”. Olyan időszakban szívott fel közel ezermilliárd forintot, amikor a kormány ennek töredékét sem volt hajlandó biztosítani az átlagos magyar diák közoktatására.

Az MCC gyökerei hol máshol, mintsem a befolyásvadász kormányzati körökben keresendők.

Habony hitelezőjétől a milliárdos tehetséggondozásig

Az MCC „tehetséggondozó intézmény” egy Tihanyi Alapítvány elnevezésű szervezetig nyúlik vissza, amelyet édesapja segítségével alapított 1996-ban Tombor András. A közgazdász–vállalkozó, aki soha nem tagadta konzervatív nézeteit és a Fidesz iránti töretlen elkötelezettségét, gyümölcsöző karrierjében többször keveredett politikailag kétes ügyekbe. Többek között

egy ízben Habony hitelezőjének is nevezték,

miután 2009-ben 20 millió forint értékű, kamatmentes hitelt adott Habony Árpád vállalkozónak, aki ekkor már nem hivatalos kormányzati tanácsadó is volt.

Tombor karrierjének fontos mérföldköve, amikor az első Fidesz-kormányban Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója lett. Ebben az időben – 1999-ben – az MCC már kapott kormányzati támogatást is, majd az – akkor még szerény méretű – alapítvány be is költözhetett abba a Gellért-hegy délnyugati oldalán található épületbe, amely korábban az Országos Rendőr-főkapitányság épülete volt.

A jelenkor eseményei fényében érdemes kiemelni még Tombor karrierjének egy másik fontos állomását is: 2007-ben alapító tagja volt az Ybl Klub Közhasznú Alapítványnak, ami akkoriban még Stumpf István vezetése alatt állt. Stumpf ma is megbízható harcostárs (miniszter, alkotmánybíró, kormánybiztos) nemrég a miniszterelnök tanácsadói testületében kapott helyet.

Miután az MCC az Orbán Balázs országgyűlési képviselő által vezetett Mathias Corvinus Collegium Alapítvány fenntartásába került, Tombor neve lekerült az MCC testületi névsorából. Nem mintha karrierje csorbát szenvedett volna: a Napi.hu 2023-as befolyás-barométere szerint még mindig Magyarország 35. legbefolyásosabb embere volt. 2017-ben cége, a Mandiner Press Kft. azzal az indokkal vásárolta fel a jobboldali Mandinert, hogy

az MCC-s diákoknak lehetősége legyen gyakorolni az újságírást.

A Tihanyi Alapítványon keresztül egyébként már 2020 előtt is rendszeresen kapott az államtól vagy kormányközeli forrásokból támogatásokat az intézmény: 2013-ban összesen 140 milliót gyűjtöttek így. 2015-ben ez az összeg 245 millióra nőtt. 2016-ban a Miniszterelnökség lepte meg az intézményt 268 millióval, amihez a Századvég csapott hozzá még 52 milliót. 2017-ben a Miniszterelnökség az Emmivel közösen adott 382 milliót, ehhez jött még hozzá a jegybanki alapítványok 157 milliós támogatása. Ezt az összeget kicsit megfejelte a Miniszterelnökség és az Emmi a következő évben, ekkor már 495 milliót kalapoztak nekik össze. 2019-ben volt az első csúcs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 597 milliós támogatásával és a Batthyány Lajos Alapítvány 512 milliós segítségével több mint egymilliárdra tettek szert.

Az állam nyíltan felkarol

Igazán 2020-ban pörögtek fel az események. Az MCC hirtelen nagyobb figyelmet kapott, ami nem is csoda, hiszen igazán grandiózus támogatásokban részesült az államtól. Innentől érdemes résen lenni, mert már nem százmilliókról lesz szó, hanem hirtelen százmilliárdokról – mindez abban az évben, amikor elindulnak az oktatási reformért zajló mozgalmak, amikor kiderül, hogy az oktatásirányítást gyakorlatilag egy szál fügefalevélbe csomagolva éri a digitális munkarend az iskolákban, és amikor kiderül, hogy az állam alig 20 millió forintot volt képes egy évben kipréselni magából az iskolai erőszakot megakadályozandó preventív programokra.

Tavasszal tehát az intézményt közvagyonkezelő szervezetté minősítették – ez annyira nem ment könnyen, hogy a kedvéért még az Alaptörvény módosítására is szükség volt. Még áprilisban meg is kaphatták a Mol- és a Richter-részvények 10-10 százalékát az államtól mintegy

300 milliárd forintos értékben.

Nem sokkal később a Somlói úti egykori Balassi intézet épületei is az intézmény tulajdonába kerültek, ahova azóta is tervezik az új modern tehetséggondozó épület megépítését. (Az ehhez szükséges bontási munkálatokat nemrég nyerte el egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég.)

A  2020-as év második fele is mozgalmasan telt: az MCC nyár végén a Gazdaságvédelmi Alapból kanyarinthatott ki 36 milliárd forintot, decemberben pedig szerény 94,5 milliárd forintos támogatás jutott karácsonyi ajándékként a kormánytól.

Nő az étvágy

Az MCC sosem rejtette véka alá, hogy

országos terjeszkedését olyan épületekben képzeli el, melyek az adott városban szimbolikus jelentőséggel bírnak,

de emellett felújításra is szorulnak. Ahogyan a honlapjukon írják “a vidéki építkezés jegyében” 2020 októberében be is kebelezhették a révfülöpi tábort, amihez járt még egy kastély, meg egy vitorláskikötő is, kitúrva innen a korábbi hajótulajdonosokat. Még ugyanebben az évben jutottak a volt Tiszti Kaszinó épületéhez és több belvárosi ingatlanhoz Pécsett, Zalaegerszegen a korábbi városházához, a szombathelyi leánykollégiumhoz és a szekszárdi kereskedelmi épülethez is.

Ekkoriban keződött el a Libri körül is a mozgolódás: az MCC kisebbségi tulajdont, 25,4 százalékot szerezve bevásárolta magát a Libri–Bookline-csoportba 2020 októberében. A döntést ekkor azzal indokolták, hogy az intézmény “kiadói és könyvkereskedelmi tevékenységét kívánja továbbfejleszteni”, mely a tehetséggondozási stratégiájuk fontos része.

Kis színes: Tombor édesapja egyébként ebben az évben a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjében részesült – éppen az MCC-ért kifejtett erőfeszítéseiért.

2020-ban átalakítások kezdődtek az egyetemi oktatás terén is. Korábban csak meghívásos alapon, óraadóként taníthattak itt az oktatók, 2020-tól viszont már teljes állásban alkalmazott sokakat az intézmény – akik emellett kutatóként is dolgozhattak az MCC kebelén. Ekkor kapott kisebb figyelmet az is, hogy

egy-egy vendégprofesszor többet kereshetett itt, mint például a Harvardon.

A Vezetőképző Akadémia irányítását ekkoriban vette át dr. Porkoláb Imre, aki később, 2022-től lett a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos.

Tucker Carlson és még nagyobb étvágy

2021-ben az intézmény tovább terjeszkedett az országban. Győrben egy szálloda megvásárlásával, a debreceni Aranybika szálló megszerzésével, Szegeden az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületével vagy épp a szekszárdi Hunyadi utcai épület megvásárlásával és felújításával. Mindeközben bérbe vette a Danubius Hotels egyik budai szállodáját. Jeles esemény még ebből az évből, hogy ekkor rendezték meg az első MCC Fesztet Esztergomban, ahol olyan „sztárok” előadását is hallgathatták az érdeklődök, mint Tucker Carlson, a Fox News bukott műsorvezetője.

Bővült ebben az évben az itt oktatók neve is: a Technológiai Jövők Műhely vezetője Cséfalvay Zoltán politikus lett – ő 2010 és 2014 között a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára volt. A Történelemtudományi Műhelyt Hahner Péter történész vehette át, aki egyben máig a Rubicon Intézet főigazgatója is. (A Rubicon brandet és a történelmi ismeretterjesztő lap teljes archívumát egyébként 2020-ban, az MCC főigazgatója, Szalai Zoltán vásárolta meg 70 millió forintért.)

2022 végére már 2600 diák tanult 15 magyarországi és 9 külhoni helyszínen, amelynek biztosításához azért jött még egy nevetségesen aprópénz mennyiségű, ötmilliós támogatás a Szerencsejáték Zrt-től is. Még ebben az évben

létrejött az MCC brüsszeli központja hogy felhívják a figyelmet “a nem elég demokratikus” döntéshozatalra az unióban.

Jóval összetettebb és szerteágazóbb

Az intézmény “célja a kiemelkedően tehetséges, az ország jóléte iránt elkötelezett fiatalok felkarolása és képzése” – írják honlapjukon. Hangsúlyozzák, olyan tehetséggondozás zajlik itt, mely számos ponton eltér a hazai felsőoktatás módszereitől. Szalai Zoltán főigazgató szavai szerint például ez az intézmény egyenesen “ott kezdődik, ahol a felsőoktatás véget ér”.

Egy 2020-as interjúban Orbán Balázs reagált is azokra a kritikákra, melyek az intézménybe öntött jelentős összegeket sérelmezték – hiszen a hazai egyetemek ennél aránytalanul szerényebb anyagi háttérrel rendelkezhettek:

“Mindkettő gyümölcs, de az egyik alma, a másik körte. A felsőoktatási intézmények kifejezetten a fiatal felnőtt korosztállyal foglalkoznak, képesítést adnak, majd utána az ember onnan a munkaerőpiacra kerül ki. Az MCC jóval összetettebb és szerteágazóbb programot működtet.”

Az MCC szerinte ugyanis már tízéves kortól az egyetemi éveken át végigkíséri a fiatalokat „a szellemi nevelésben”, ami folytatódik a diploma megszerzése után is.

Eleinte szakkollégiumhoz hasonló kurzusokat kínáltak az érdeklődőknek, különös tekintettel a jog, a közgazdaságtan, a nemzetközi kapcsolatok, a társadalomtudományok és a média területeire. Viszont mára többek között nyelvtanulási és könyvkiadási lehetőség, szakmai gyakorlat, külföldi ösztöndíj, kutatóintézet, előadássorozatok, középiskolás és felső tagozatos tehetséggondozó program is elérhető az intézményben. Honlapjuk szerint céljuk, hogy az intézmény „és annak szellemisége” szerte az országban, mind a 19 megyeszékhelyen, továbbá 16 határon túli városban is jelen legyen: a végső cél tízezer fiatal képzése.

Nem értéksemleges

Az MCC “ideológiailag független, de nem értéksemleges” mivoltát a képviselők igyekeznek szinte minden adandó alkalommal kihangsúlyozni. Az indulás után egyébként jó pár évig az előadók között tényleg nem lehetett ideológiai elfogultságról beszélni. Oktatott itt többek között Romsics Gergely, Tölgyessy Péter, Dezső András, Pethő András vagy épp Kukorelli István is.

Idővel azonban a jobboldali, Fidesz-közeli karakterek túlsúlya nyilvánvalóvá vált: a kuratóriumi tagok között a már említett Orbán Balázs (elnök) és Szalai Zoltán (főigazgató) mellett szerepel például Madarász László, az MNB felügyelő bizottságának fideszes delegáltja és Szakács Áron is, aki a Széchenyi Programiroda vezetője. Az oktatók között található például Boris Kálnoky, a Médiaiskola vezetője, Orbán Viktor barátja, a Közgazdasági Iskola vezetője, Dr. Szepesi Balázs, aki korábban az Innovációs és Technológiai Minisztériumban helyettes államtitkár volt. Kitta Gergely, korábbi Századvég munkatárs pedig stratégiai és kommunikációs vezető, de egy ideig stratégiai kommunikációs vezető volt Heltai Péter is, aki Novák Katalin korábbi tanácsadójaként is működött.

Felhasznált cikkek:

Te még nem iratkoztál fel a szavon.hu hírlevelére?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel, sajnos biztos lemaradsz: