Új NAT

Érettségi tippek a Tanítanéktól

Az idei érettségi kicsit az átlagosnál is több izgalmat tartogat a tizenkettedikesek számára. Eleve ott kezdődik a dolog, hogy idén először az új, egészen szürreális alapokon álló Nemzeti Alaptanterv (NAT) alapján zajlik majd az érettségi – ami nem kevés változással jár.

A Tanítanék – Törley Kata projektvezetésével – a most érettségizők számára állított össze néhány videót arról, mire érdemes odafigyelni, amikor az új rendszerben – vagy úgy általában – érettségizünk.

A videókat olyan tanítanékos pedagógusokkal forgatták le, akik maguk is érettsgiztettek, vagy készítettek fel diákokat érettségire. Az első videóban általános tanácsokat ad Tóth Bence arról, hogyan vizsgázzunk. (Bencével annak idején egy interjúban beszélgettünk arról, miért hagyta ott az oktatást – azóta a Tanítanék csapatát erősíti). Ezt itt láthatjuk:

Rövidesen érkeznek a sorozat következő részei is: a magyar érettségiről Berta Bea tart majd ismertetőt. Bea a Karinthy Gimnázium ismert pedagógusa volt – kollégáit kirúgták, őt, az egyik hangadót nem. Végül önmaga mondott fel. Erről abban a videóinterjúnkban beszélgettünk vele, amiben – egyebek mellett – közösen megtaláljuk a tankerület összefirkált tábláját.

Nem kell bemutatni Törley Katát, a Tanítanék és az oktatási mozgalmak egyik emblematikus alakját. Kata az idegennyelvi érettségivel kapcsolatban ad majd tanácsokat – hiszen francianyelv-tanárként maga is készített fel érettségire diákokat, egészen a Kölcsey Gimnáziumból történő elbocsátásáig. Katáék előző, meglehetősen drámai bírósági tárgyalásán egyebek mellett kiderült, hogy a választások előtt a tankerületek kimondottan azt az utasítást adták a tankerületeknek, hogy csak hagyják, hadd „csinálják” a polgári engedetlenkedést. Természetesen a következő tárgyaláson is ott leszünk.

A matematikaérettségivel kapcsolatban Pilz Olivér ad majd tanácsokat: a Tanítanék egyik alapítója kezdeményezte és – másokkal közösen – szövegezte annak idején azt a levelet, ami a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumból indulva begyújtotta az oktatás reformjáért küzdő mozgalmakat. Olivérrel legutóbb a teljes magyar állami felsőoktatás teljes éves költségvetésének sokszorosát elnyelő Matthias Corvinus Collegium nevű kormányzati káderképző központról beszélgettünk.

A videókat megtalálhatjuk Törley Kata TikTok– és a Tanítanék Facebook oldalán.

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: