Mentális

Ezt ismerd meg gyermeked mentális egészsége érdekében!

Kevés fontosabb dolog van annál, mint hogy képesek legyünk felismerni, vagy akár meg is előzni gyerekünk súlyosabb mentális problémáit. Az UNICEF Magyarország szülők és pedagógusok számára fejlesztett ingyenes tananyagaiból létfontosságú tudást szerezhetünk meg.

▶︎ Gyermekeink mentális egészségéről és a lehetséges segítségről dr. Nagy-Balás Borbálával, a szervezet gyermekjogi munkatársával beszélgettünk. 
▶︎ Az UNICEF szülőknek és pedagógusoknak készített egy olyan digitális tananyagot, ami segíthet megakadályozni a súlyosabb mentális problémákat a gyermekeinknél.

Az európai serdülők esetében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság, valamint a  koronavírus járvány óta minden hetedik gyerek mentális problémákkal küzd. És ez csupán kettő azon megdöbbentő adatok közül, amelyekre az UNICEF Magyarország próbálja felhívni a figyelmünket.

A gyermekekre nem csak a koronavírus-járvány során bevezetett korlátozások voltak komoly hatással , de az arra születő reakciók is. Éppen ezért nem mindegy, milyen hatással volt a gyermekek mentális egészségére ez a súlyosan terhelt időszak. A nevadai Clark megyében például több mint kétszer annyi gyermek követett el öngyilkosságot a lezárások miatt.

A Vadaskert Gyermekpszichiátriai Ambulancia jelzései alapján a COVID-járványt követően

itthon sem lett jobb a helyzet: ötszörösére nőtt a serdülők mentális problémáinak a száma,

mint a szorongásos–depressziós tünetek – és azok a súlyos problémák is, amikor gyermekpszichiátriai ellátásra szorult a gyermek.

Igazából a koronavírus-járvány sem ért véget, mindössze megtanultunk vele együtt élni – miközben a környező világ sem lett békésebb vagy boldogabb. A háború, a permanens gazdasági válság és a szülőket érő rengeteg stressz éppúgy hat a gyermekekre, mint az imént említett drámai események.

Fontos tudni, hogy van megoldás: meg lehet akadályozni a súlyos problémákat – és ebben kulcskérdés, hogy felismerjük-e, miről van szó, jól kezeljük-e az ilyenkor felmerülő helyzeteket.

Éppen ezért az UNICEF Magyarországon is szeretne preventív eszközökkel közbelépni a gyerekek megóvása érdekében. 

“Ha a szülő jól van, a tanár jól van, a gyerek is jól van”

– összegzett dr. Nagy-Balás Borbála. A gyermekjogi szakember elmondta, hogy az UNICEF 5-5 részes e-learning anyagokat készített a szülőknek és a pedagógusoknak. Ezekben nem csupán a gyermekek, de a hozzátartozók mentális állapotáról is  szó van.

Az anyagok iránytűként szolgálhatnak kérdéses helyzetekben. Ezekből megtudhatjuk, hogy óvjuk meg a gyermekünk mentális épségét, kihez kell fordulni probléma esetén, és hogyan tudjuk a saját állapotunkat megítélni. 

A szülőknek készült anyagot itt érhetitek el, míg a pedagógusok részére készült e-learning itt található. 

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: