Debreceni lendület

“A félelem teremt rendet”

▶︎ Az oldal alján arról találhatsz információkat, hogyan tudsz kapcsolatba lépni egyes közoktatással kapcsolatos debreceni akciókat szervező szervezetekkel. Ha van tudomásod további szervezetekről, szerveződésekről, írd meg nekünk a szabadvonalzo [kukac] gmail [pont] hu címre!

Hajdúság fővárosa nem egy forrásban lévő katlan: a debreceni közoktatás ügyében szerveződő tiltakozások csendesek, békések, már-már barátiaknak tűnnek. Csak a kisebb csoportok körül köröző rendőrökből lehet következtetni arra, hogy nem csak egy random baráti társaság futott itt össze. 

A kérdést időről időre feltesszük a városban: ha ennyien elégedetlenek, akkor miért vagyunk itt ilyen kevesen?

“Mindenki fél”

Ezt már Kovács Gábor mondja ki tárgyilagos stílusban. A Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanára szerint az a probléma, hogy szerveződés helyett a debreceni oktatásban dolgozók az egyéni kijárást részesítik előnyben, a tüntetések mozgatórugói így aztán leginkább a diákok voltak.  

Persze kérdés, mitől fél mindenki? Mert ugyan elterjedt, hogy történtek a városban retorziók résztvevő pedagógusok ellen, ezek aztán inkább bizonyultak szóbeszédnek, mint valós esetleknek – ahogy azt Potyókné Makónyi Erika középiskolai tanárral közösen megállapítottuk. 

Erika most is kevesellte a gyertyagyújtáson résztvevők számát. Szerinte a demonstrációkon megjelenők száma hullámzó, igazán nehéz belőni, hogy melyik rendezvényen jelennek meg többen. 

Pedig Debrecenben is voltak már nagyobb tüntetések. 

Az Egységes Diákfront (EDF) debreceni csoportja 2022. október 14-én tartott demonstrációt, amit egy hajnali élőlánc előzött meg. A diákok a Fazekas Mihály Gimnáziumtól a főtérig álltak tábláikkal, transzparenseikkel. Köztük a  “Tanár nélkül nincs jövő”, valamint a “hivatásból nincs kenyér” feliratok mellett megjelent a “jó helyre ment az X te csóró” felirat is. Ilyen nyíltan rendszerkritikus megfogalmazás korábban igen ritka volt az alföldi városban. 

Alig egy hónap múlva az EDF újabb tüntetést szervezett. A november 19-i demonstráción felszólalt Rózsavölgyi Gábor is – ő az Ady Endre Gimnázium egykori igazgatója, akinek a nevét nem csak Debrecenben, de országosan is sokan megismerték 2018-ban: ekkor távolították el posztjáról meglehetősen viharos körülmények között. Az esemény fényét némiépp csökkentette, hogy a szakadó esőben tartott tüntetésen mindössze 70-en vettek részt a Debreciner számításai alapján

December 9-én ismét az EDF szervezett tiltakozó megmozdulást: a Déri térről az Egyetem térig vonultak, ahol beszédekkel várták a tiltakozókat. 

Akkumulátorgyár

Az oktatással kapcsolatos tüntetésekről fokozatosan átkerült a fókusz a kínai CATL a városban megnyíló akkumulátorgyárára, helyesebben az azzal kapcsolatos félelmekre és megválaszolatlan kérdésekre. Persze, ez sem azonnal történt – amikor ősszel a városban jártunk még csak keveseknek volt sarkalatos véleménye a kérdésben.

Karácsony után azonban valami megváltozott. A gigaberuházás, amit a Dr. Papp László polgármester a debreceni és mikepércsi lakosság véleményének kikérése nélkül engedélyezett, ekkor kezdte el felkorbácsolni a kedélyeket. A CATL gyára kapcsán tartott közmeghallgatás végül az álmos hajdúsági város eddigi vérmérsékletéhez képest meglepően heves tiltakozásba fulladt, ahogy arról az Átlátszó videója is beszámol:

Az oktatás ügye úgy tűnik, némiképp a háttérbe szorult és ez alól az április 28-i gyertyagyújtás sem jelentett kivételt. A rendezvényen megközelítőleg 40 ember vett részt, többségében a pályájuk végén járó tanárok, de jelen voltak az akkummulátorgyár elleni tiltakozó akciókban igen aktív Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) képviselői is. 

Az akkumulátorgyár ellen szervezett tüntetések lendülete is némiképp mérséklődött az utóbbi időkben, bár a Momentum mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Mi Hazánk is saját rendezvényekkel próbálta felhívni a figyelmet a korábban leginkább civilek által képviselt ügy fontosságára. 

Így lehetsz aktív Debrecenben

Természetesen még mindig vannak civil szervezetek, ahova egy oktatásban résztvevő, vagy hozzátartozó becsatlakozhat, ha a cívisvárosban szeretne kiállni az oktatás ügyéért. 

Az Egységes Diákfont igen erős szervezettel rendelkezik Debrecenben: https://www.facebook.com/edf.debrecen
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az Észak Alföldi régióhoz tartozó központja is Debrecenben található: Dr.Molnár Dorina Zsófia 

dr.molnar.dorina@gmail.com;

30/456-8899

Jogsértés esetén a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) regionális irodájához lehet fordulni:
https://tasz.hu/debrecen