Hétikszes tüntetés

Diákok: „Legyél te is aktivista!” – Rendőrök: „Oszolj!”

▶︎ A képriportban bemutatjuk a május 19-i vonulásos demonstráción és azt követően készült felvételeink egy részét.
▶︎ A cikk végén közreadunk pár videót is, amelyek a rendőrségi tömegoszlatás legmegdöbbentőbb jeleneteit mutatják be.

▶︎ Beszámolunk az országos tiltakozó akcióról, amit a Tanítanék és a noÁr szervezésében június 1-ére jelentettek be.
▶︎ A cikkből elérhető az a nyomtatvány, amin jelentkezni lehet a 7IGEN-es országos aktivistahálózathoz!

▶︎ Ha jogsértésről hallasz, ha veled, vagy a barátaiddal történt valami a demonstráción, velünk is kapcsolatba léphetsz a szabadvonalzo [kukac] gmail [pont] hu címen!

Az Egységes Diákfront (EDF) május 19-ére, a Kossuth térre hirdette meg újabb demonstrációját. A diákszervezet elsősorban népszavazási kezdeményezésére és az azzal összefüggő aktivistatoborzásra hívta fel a figyelmet. Azonban a két hete a Karmelita mellett kialakult rendőrségi könnygázattak és annak utóélete is visszaköszönt már a felhívásból is (Gyerekeket bántasz!). Az esemény maga békésen zárult – a Fidesz székháza elé vonulni kívánó tömeget azonban megint csak erőszakos oszlatással „küldte haza” a Pintér Sándor által irányított rendőrség.

Kossuth tér

Míg a Kossuth tér nagyobb része a szokásos képet mutatta, már elég korán nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy átlagos péntek délutánra készültek a BRFK-n és a Készenléti Rendőrségnél. Nem csak a résztvevők gyülekeztek a Kossuth téren a vonulásos demonstráció gyülekezőhelyén, ami a 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen nevet kapta.

A rohamsisak általában nem hétköznapi viselet errefeléezen a délutánon azonban szinte minden rendőrnél volt egy.

A Parlament mindkét szárnyánál megteltek az árkádok. Ahogy az épület Teleki-szobor felőli oldalán is.

A téren végül nagyjából 12 ezer ember gyűlt össze. A tiltakozók a kormányzati oktatáspolitika ismert problémáit kritizálták. Ezek közül kiemelkedett a „bosszútörvény” néven elhíresült státusztörvény. Erről a napokban próbálja tető alá hozni az egyik – jó eséllyel az utolsók közé tartozó egyeztetést – a kormányzat.

Az Egységes Diákfront egyik fő célja, hogy országszerte aktivistákat toborozzon, akik a hétigenes népszavazásban és más akciókban működnek majd közre.

Ezen az űrlapon jelentkezhetsz aktivistának te is: IDE KATTINTS!

A gyülekezőt követően a tömeg a Falk Miksa utcán keresztül megindult a Körút irányába.

Az elmúlt időszak feszültsége a tüntetők hangulatán is meglátszott: nem vidám, könnyed, májusi sétáról volt szó. Az emberek dühösek, a transzparensek mérgesek, elkeseredettek.

A menet célja az Oktogonon felállított színpad volt.

Oktogon

Az Oktogonra nagyjából 13-14 ezer fősre a tömeg. Az Egységes Diákfront tüntetései, demonstrációi szerencsére nem a hosszas és veretes beszédekről híresek, és ez most sem zajlott máshogy. A diákok beszédeikben azt kérték, hogy országszerte minél többen csatlakozzanak az aktivistahálózathoz, amit a hétigenes népszavazás kapcsán alakítanak ki.

Kordonkormány, Kordonmagyarország, a Karmelitába bezárkózó, kordonai mögött rettegő miniszterelnökkel — a rövid beszédek során a felszólalók arról beszéltek, hogy le kell bontanunk a kordonokat.

A gyűlést négy kormányaktivista is meglátogatta, akik mérsékelt sikerrel igyekeztek magukra felhívni a figyelmet. Bár az Egységes Diákfront korábban felszólította a Fidelitast is arra, hogy csatlakozzanak a 7 igenes kezdeményezéshez – végül mégis a rendőrök vezették el a pár aktivistát.

Június 1.: LEVEGŐT! – országos akció az oktatásért!

Az esemény végén egy országos akciót jelentettek be: a Tanítanék és a noÁr Mozgalom június elsején az „ország számos pontján” szervez egy „egyetlen, nagy, tömeges akciót”, emellett arra szólítanak fel, hogy mindenki keresse a lakhelyén vagy ahhoz közel szerveződő eseményt.

A képen Törley Kata (Tanítanék) és Hidász Máté (EDF) láthatók.

Lendvay utca

A program hivatalos része a beszédekkel lezárult, majd a tömeg a közeli Lendvay utcába vette az irányt, ahol a Fidesz székháza található. A rendőrség ugyanakkor spontán módon mindkét oldalról lezárta a székház mellett az utcát: a Rippl Rónai utca és a Hősök tere felől is rendőrök állták útját az érkezőknek.

Nagyobb tömeg a Rippl Rónai utca felől alakult ki, mivel itt egy szűk kereszteződésbe zsúfolódott egy nagyobb tömeg, ami percről-percre nőtt.

Ekkor még rohamsisak nélküli, „piros sapkás” rendőrök állták a tüntetők útját, akik azzal indokolták az utca lezárását, hogy az itt menetelők bejelentetlen demonstráción vesznek részt. Az utca Hősök tere felőli oldalán is hasonlóan zárták le az utcát.

Az első sorokban elsősorban gimnazista diákok álltak, akik közül sokan úszó- vagy búvárszemüveget is magukkal hoztak, felkészülve egy esetleges könnygázfröccsre. Nyolc óra körül a Rippl Rónai – Lendvay utcák kereszteződésében egyre szűkebben bezsúfolódó tömeg ellenére is még nyugalom volt az utcában.

Amikor az amúgy is szűken álló tömeget néhányan hátulról a rendőrök irányába tolták megszűnt ez a pillanatnyi idill. Az első sorokban állókat ez a rendőrsorfal és a tömeg közé ékelte. A rendőrség ezt az egyébként nagyjából fél–egy percig tartó eseménysort támadásnak értékelte, a rendőrsorfalat azonnal rohamfelszerelésbe öltözött kollégáikkal erősítették meg, akik a tömeg nyomásának ellentartottak. Több diák a földre esett.

A tüntetők és a rendőrök egymásnak feszülése innentől állandósult. A kivezényelt utasításba kaphatták, hogy kerülniük kell a könnygáz használatát. Könnygáz hiányában egy egyértelmű, bár ilyen szorosan álló tömegben meglehetősen kockázatos taktikát választottak: nagy számú rohamfelszereléses rendőrrel igyekeztek éket „verni” a tömegbe. Ennek érdekében időről-időre igyekeztek tömegesen benyomulni a tüntetők közé – akik pedig igyekezték visszatartani őket.

Az oszlatási technikának köszönhetően egyre durvább letaposásos jelenetek is kialakultak – ezek közül egyet mi is rögzítettünk. A videón jól látható, hogy nem csak a tüntetők, de a rendőrök is szorult helyzetbe kerülnek a tömeg nyomása miatt. Az agresszív nyomást az ék felső részén álló rendőrök akkor sem fejezik be, amikor már sokan a földre kerültek – nem is tudják valószínűleg, mi történik tőlük pár méterre. A szerencsének köszönhető, hogy itt nem sérült meg senki komolyabban:

A rendőrség végül kilenc óra körül egy nagyobb attakban „bevette” a kereszteződést, a demonstrálókat három részre osztva, gyakorlatilag feloszlatva a Rippl Rónai – Lendvay utcai tömeget. Ebben az utolsó oszlatási műveletben a tonfa is előkerült. Az oszlatás látható az alábbi videónkon:

▶︎ Ezen az űrlapon jelentkezhetsz aktivistának te is: IDE KATTINTS!
▶︎ Fontos: igyekezzünk minél többen részt venni abban az országos tiltakozó akcióban, amit a Tanítanék Mozgalom és a noÁr június 1-ére jelentett be. Részletek hamarosan!
▶︎ Ha jogsértésről hallasz, ha veled, vagy a barátaiddal történt valami a demonstráción, velünk is kapcsolatba léphetsz a szabadvonalzo [kukac] gmail [pont] hu címen!