Ózdi szegregátumok

Franchise a peremen: a Van Helyed! Rendszer

▶︎ A cikkben röviden bemutatjuk a Van Helyed! Alapítványt és céljait – amit te magad is segíthetsz adományoddal az erre a linkre kattintva megnyíló oldalon.

„Hétes-telep, a riogató hely… ilyen helyekre nem megyünk”.

Az ózdi szegregátumot nem csak az ózdiak tekintik elrettentő helynek: az országos sajtóban a szegénység és nélkülözés szinonimájaként is rendszeresen előforduló telepet komfort, víz és csatorna nélküli házaival gyakran emlegetik elrettentő példaként. Míg a szegénység látványa elsőre valóban megrázó, a VAN HELYED A Közös Jövőnkért Alapítvány patrónusai szerint fontos lenne megérteni, hogy az ott élők ugyan olyan emberek, mint a többség, ugyanúgy igyekeznek megteremteni a lehetőségeket a gyermekeik számára, ugyanazok a kétségek gyötrik őket, ugyanaz teszi boldoggá őket, mint a többség tagjait.

A sztereotípiák teszik az itt élőket igazán kitaszítottá, és már nem lehet tudni, hogy ki „akasztotta” rájuk (vagy hogy ők maguk kezdték ezt terjeszteni magukról) azt, hogy ők egy külön világ, egy eltérő életforma lennének. Pedig nem azok. Jól tudják ezt a Van Helyed! patrónusai, Bari Mercédesz és Balogh Imre: ők – munkájuk során – gyakran járnak itt és más szegregátumokban is.

A patrónusok feladata, hogy

a szegregátumokból hozzájuk járó diákokat patronálják: eljárjanak az iskolában, figyeljék előmenetelüket, kapcsolatot tartsanak a családdal, az intézményekkel, segítsék a tanulmányaikat.

Holisztikus megközelítés

A Van Helyed! azonban egyáltalán nem „csak” hátrányos helyzetű diákok mentorálásáról szól.

„Ez egy olyan működő gyakorlati modell, ami azt mutatja meg, hogy hogyan lehet az oktatáson keresztül megszűntetni a nyomor újratermelődését” – mondja Bódis Kriszta, az Alapítvány szakmai vezetője, aki 1998 óta dolgozik Ózdon és ezen a programon. Az alapítvány az oktatást nem egy egyedüli, önálló dimenzióként fogja fel, hanem egy „holisztikus rendszerbe” helyezi azt.

Az alapítvány munkáját egy olyan intézményi-szervezeti keretbe rendezte, amire Bódis Kriszta többször is „franchise”-ként utal: azért így, mert ezt a modellt, a szervezeti keretet könnyen át lehet ültetni más területekre is. Ez a Van Helyed! Rendszer (VHR): egy olyan sokelemű szervezet, amit Bódisék meghökkentően költséghatékonyan üzemelnek. Az egész rendszer, a fürdőháztól a kollégiumig, a 15 állandó munkatárs, a mentálhigiénés szakemberek, pedagógusok, pszichológusok stb. mindössze évi 120 millió forintból működik. Bódis Kriszta elmondása szerint azért, mert azt is kidolgozták, hogyan lehet sikerrel becsatornázni a társadalmi erőforrásokat, az önkéntes munkát, a pro bono szolgáltatásokat és a tárgyi adományokat.

Amikor „holisztikus” megközelítésről beszélnek, azt úgy kell érteni, hogy a gondozás már születés előtt kezdődik a VHR-ben: a családtervezésnél és a kismamagondozásnál, szülői felkészítésnél kezdődik a rendszer, majd olyan, már nem lokális elemeket is tartalmaz, mint például a felsőoktatási tanulmányok alatti támogatás.

Segíts a Van Helyed! Alapítványnak!

Ahogy sok más szervezetet, a Van Helyed Alapítványt is súlyosan érintette a rezsiköltségek elszabadulása. Egyik innovációjuk, a fenti videón is látható fürdőépület fenntartási költségei tízszeresére növekedtek – aminek fedezéséhez természetesen nem kaptak állami kompenzációt.

A Van Helyed! fürdőszolgáltatása sem lehetett része a rezsicsökkentési programnak – akármennyire is a legtöbb itt élőnek az egyetlen fürdési lehetőség a videónkon bemutatott épület, az üzemeltetéshez kapcsolódó rezsiköltségeket közületi áron kellett fizetnie az alapítványnak.

A Tanítanék összesen 2,3 millió forintot gyűjtött az alapítvány számára, hogy ezeket a létfontosságú szolgáltatásokat ne kelljen bezárni.

▶︎ Támogasd te is a Van Helyed! alapítványát céljai elérésében, ezen a linken: https://vanhelyed.org/igy-tamogathat/
▶︎ Olvass részletesebben a Van Helyed! Rendszerről az alapítvány honlapján.
▶︎ Támogasd ezen a linken a Tanítanék erőfeszítéseit, hogy még sok ilyen kezdeményezés mögé állhasson majd be.