LEVEGŐT!

Rendőrsorfal és tüntetések országszerte: LEVEGŐT!

„NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre! A kormány olyan új törvényt tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk!” – állt a LEVEGŐT! országos akció meghívójában, ami 2023. június 1-én a délutáni órákban sok ezer embert mozgatott meg, a fővárosban és országszerte 15 településen.

Tüntetések zajlottak ugyanezekben az órákban Nyíregyházán, Szentesen, Balassagyarmaton, Sopronban, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szolnokon, Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon, Debrecenben, Szombathelyen, Veszprémben, Egerben és Pécsett is.

Összefoglalónk a június 1-i eseményekről – backstage-videókkal:

A budapesti József Attila utcában, a Belügyminisztérium oldalában gyűlt össze a sokezres tömeg. Törley Kata, a Kölcsey Gimnázium kirúgott pedagógusa és a Tanítanék Mozgalom képviselője adott magyarázatot a rendezvény elnevezésére.

„Bántalmazó kapcsolatban élünk a felelős minisztériummal. A problémáinkat lenézik, erőszakkal reagálnak rájuk, a megoldási szándék legkisebb jele nélkül. Ebben az országban azok, akik szeretnének valamit tenni az oktatásért, egyre inkább be vannak szorítva, kényszerpályára vannak állítva. Nem hallgatnak meg minket, egyre inkább el vagyunk lehetetlenítve, fogy a levegő. Sarokba vagyunk szorítva. Fulladunk. Ki tudja, meddig bírjuk, és mikor robbanunk. LEVEGŐT!”

Beszédet mondott Hajduk Károly színművész, Schermann Fruzsina (Adom Diákmozgalom), Kováts Adél színművész, Horváth Viktória, a Polgár Alapítvány az Esélyekért munkatársa, Mészáros Bence és Perlaki-Borsos Noel az Egységes Diákfronttól. Fellépett Hajdú Steve és Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer.

Törley Kata elmondta, hogy több mint százezer bosszútörvény-ellenes matricát osztottak szét a rendezvényen, ami elég lesz arra, hogy az egész várost beborítsák vele. Ennek aztán a tömeg szorgalmasan neki is állt – ahogy az a rendezvény napján a Facebook-ra készült összefoglalónkból is kiderült.

A Facebook-oldalunkon megjelent, aznapi összefoglalónk – avagy hogy kerül a matrica a hátra:

Miután a színpadi program véget ért, kiderült, hogy a tüntetők egészen komolyan gondolták a matricázást.

A rendezvényen bejelentették az Adom Diákmozgalom június 5-én szerveződő Pedagógusnapi kiállás a tanárokért című akcióját.

Ahhoz, hogy a Tanítanék a jövőben is folytatni tudja ezt a munkát, arra kérnek, hogy szállj be Te is a június 1-i események költségeibe! Minden összeg jelentős, és súlya van! Az adományozás egy lehetőség, amivel kifejezheted elkötelezettségedet az oktatási mozgalom felé. Erre a linkre kattintva adományozhatsz!

A tüntetés 19:00 óra előtt pár perccel hivatalosan véget ért. Néhányan a Nádor utcán keresztül a Kossuth tér felé indultak. A demonstrálók szerettek volna a Lánchídon átjutni, de a rendőrök útjukat állták, ezért a Margit híd felé indultak. A Jászai Mari térig már nem juthattak el, mert a rendőrség ismét az útjukat állta. Hosszas huzavonát és egy csoportos igazoltatást követően a tüntetők végül feloszlottak.