Összeomlás

Leszakadt, bezuhant, beázott, bedőlt: újabb súlyos baleset a közoktatásban

Előző nap még felújították, hajnalban lezuhant a kaposvári Gyakorló tornacsarnokának teljes tetőszerkezete. Nagy szerencse, hogy a csarnok üresen állt, és nem sérült meg senki. A kaposvári eset ugyanakkor egyáltalán nem egyedülálló.

A válság, ami a közoktatásban a kormány szerint nem létezik, nem csak a „humán erőforrást (sic!)” viseli meg, de a közoktatás fizikai, mondjuk úgy, infrastrukturális elemeit is. Egyetlen fontos különbség van ugyan:

míg a kétségeesett pedagógus pályelhagyását a miniszter könnyen letagadja csuklóból, a mennyezet egyszer csak beomlik – a fizika sajnos továbbra sem tiszteli a mellébeszélést.

A mennyezet pedig gyakran beomlik. Be is omlott, le is szakadt, össze is dőlt, el is rothadt számtalanszor az elmúlt évek alatt. A kaposvári intézmény mennyezetének leomlása – az erről beszámoló 74nullanulla.hu portál beszámolója szerint, akiknek ezúton is köszönjük a borítóképben is szereplő felvételt – az esemény éjszaka történt, így nem sérült meg senki.

Kérdés azonban, hány még alkalommal ússzák meg az ott dolgozók, az oda járó gyerekek, diákok az állami hanyagság következményeit? Meddig fontosabb még a Tiborczok, Orbánok, Mészárosok, Garancsik és még sokan mások sokezermilliárdos állami appanázsa, mint a pedagógusok fizetése, a gyermekeink intézményeinek biztonsága, egészséges levegője?

▶︎ Ebben a cikkben arra is kérünk, hogy írd meg nekünk a szabadvonalzo@gmail.com címre, ha a saját vagy a gyermeked oktatási intézményében valamilyen kár keletkezett, ha hosszan húzódnak a helyreállítási munkák, ha egészségtelen vagy veszélyes körülmények alakultak ki, vagy hosszabb ideje fennállnak.
▶︎ Nem célunk, hogy azonnal mindent megírjunk – célunk az, hogy megoldódjon a probléma. Ezért először felvesszük a fenntartóval a kapcsolatot, csak a legvégső esetben hozzuk nyilvánosságra a mulasztást.
▶︎ Cikkünkben emellett felelevenítünk néhány emlékezetesebb esetet a közelmúltból.

(R)omlástörténet

Omladozó épületekben nincs hiány, ha 2023-ban oktatási intézményekben járunk: nem csak a közoktatás és a benne dolgozók, az oktatáshasználók helyzete romlik, de gyakran az épületek maguk is. Éppen ezért alábbi gyűjtésünk koránt sem teljes – néhány olyan példát gyűjtöttünk itt össze, amik “nagyot mentek” a Facebookon a maguk idejében. 

(Köszönjük a Népszavának, a 444-nek, a 7400 portálnak és az érintett magánszemélyeknek, hogy engedélyt adtak az alábbi képek utánközlésére!)

Székesfehérvár: az önkormányzat felújít a Klebelsberg Központ helyett

Forrás: Székesfehérvári Önkormányzat 

2014 őszén két iskola – a Teleki Blanka GImnázium és Általános Iskola és a Hétvezér Általános Iskola – is beázott Székesfehérváron a hatalmas esőzések következtében. Az önkormányzat honlapján keresztül értesítette az érdekelteket, hogy az amúgy már régóta betervezett felújítást előbbre hozzák, tekintettel a kialakult helyzetre. 

A felújítás a városnak 120 millió forintjába került. A helyzet sürgősségét jól jelzi, hogy a polgármestertől nyilvánvalóan nem független önkormányzati honlap is úgy számolt be a Teleki Blanka Gimnázium bezásáról, mint “rémálomról”, amely a diákokat, a szülőket és az igazgatót is sújtja. A városvezetésnek ekkor még lehetőségében állt, hogy ideiglenes elhelyezést biztosítson a tanulóknak egy másik kerületi intézményben. Ez azonban nem az önkormányzat feladata lett volna, hiszen mindkét iskola üzemeltetéséért hivatalosan is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felel.

A székesfehérvári eset az erőltetett központosítás máig megoldatlan problémáira világított rá: az önkormányzat alapvető érdeke, hogy a helyi intézmények jól működjenek – azonban már nem hozzá tartozik. Mégis, az ország sok önkormányzata költ saját költségvetéséből az állami KK által fenntartott intézményekre – már ahol megengedheti magának ezt az önkormányzat. Azaz a központosítás nem hogy megszüntetné, de sokkal inkább elmélyíti a különbséget a tehetősebb települések és a többiek intézményei, lehetőségei között.

Maroslele győz, a többi vécé veszít

Maroslelei Általános Iskola

2015-ben a Klebelsberg Központ egy fertőtlenírtőszer-gyártóval összefogva jótékonysági akcióba kezdett. A kampány során a gyártó minden megvásárolt mosószer után öt forintnyi támogatást tett félre egy kistelepülési iskola mosdójának a felújítására. Az akciót internetes szavazással döntötte el a nagyközönség, akik végül a Maroslelei Általános Iskola mellett tették le a vokskat – a marosleleiek ezt jórészt annak köszönhetik, hogy az intézmény diákjai verset írtak a vécéjükről.

A másik három iskola viszont nem nyert pénzt vécére, pedig egészen biztos, hogy a Fejér megyei Csórban található Mátyás Király Általános Iskolára, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Körömi IV. Béla Általános Iskolára, és a Tiszaföldvár-Homoki Révay Óvoda, Általános Iskola, és Szakiskola EGYMI, Kollégium és Gyermekotthonra is ráfért volna a felújítás. 

Általános tapasztalat, hogy a rendszeres felújítási munkák is nehezen végződnek el az intézményekben. Gyakran nem sikerül egészen alapvető dolgokat sem elintézni. Ilyen volt például a fiú vécék piszoárjainak rég esedékes javíttatása a budapesti Kodály Gimnáziumban, amire azután rögtön sor került, hogy egy vihart kavaró Facebookos élő tudósításban elhangzott, majd a videó utóéletét „helyreigazítás” formájában e cikk egyik szerzője meg is írta a Ne dolgozz ingyen! portálon.

Azaz a nyilvánosság még képes elérni, hogy bizonyos alapfunkciók működésbe lépjenek. Már csak ezért is fontos nekünk jelezni az ilyen problémákat.

Penészcsata: Dombóvár perbe száll 

Dombóvári Általános Iskola, forrás: Népszabadság 

2016-ban a Dombóvári Önkormányzat pert indított a Klebelsberg Központ ellen. A kereset szerint az üzemeltető nem fordított elegendő erőforrást a dombóvári iskolák karbantartására, pedig Szabó Lóránd dombóvári polgármester elmondása alapján a város havonta 14 millió forinttal támogatta az oktatási intézmények felújítását. Ennek ellenére januárban az Apáczai Technikum műhelye beázott, a taniroda padlója penészedett. A Móra Ferenc Általános iskola emeletét szintén rágta a penész, ahogy a József Attila iskola északi oldalát is. 

A penész is gyakori vendég az oktatási intézményekben – részint az elhanyagolt szerkezeti problémákból kifolyólag, részint a vizesblokkok, a vízvezetékrendszer elhanyagoltsága miatt. Pedig penésznek nincs helye nevelési-oktatási intézményben, hiszen az kimondottan veszélyes lehet.

Még szerencse, hogy a hosszú hétvégén történt

2017-ben egy diák vette észre a budapesti Szinyei Merse gimnáziumban, hogy a tábla mellett a földön a törmelékhalom, a plafonon lyuk tátongott. A problémát egy nagyobb beázás okozhatta. A pedagógusok és a diákok nagy szerencséjére az eset a pünkösdi hosszú hétvége alatt történt.

Budapesti Szinyei Merse Gimnázium, fotó: 444.hu

A szinyeis eset abban hasonlít a kaposvárira, hogy itt is a véletlenen múlt, hogy nem lett nagyobb baj, személyi sérülés – hiszen a plafon a hosszú hétvégén adta meg magát. Vajon mindig ennyire szerencsések leszünk?

Eger: Felmosórongyokat állítottak csatasorba, hogy az évnyitót ne mossa el a víz

Az egyik fal gyakorlatilag szétmállott, a további omlást pedig két vödörrel és néhány felmosóronggyal akadályozták meg Egerben, a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában –   adta hírül a Népszava 2018 szeptemberében.

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, forrás: Népszava.hu 

A szülők gyűjtöttek, hogy ne kelljen a penészben ülni a gyereknek

2019 augusztusában bizarr fotókat tett ki a Facebook oldalára az Etyeki Szülői Szervezet. Az aggódó szülők még független szakértőt is fogadtak, hogy mérje fel a spóraszámot az intézmény tantermeiben.

„A négy terem mindegyikében az egészségre káros penészszintet mértek a levegőben. A WHO szerint a légzőszerveket garantáltan károsítja az 500 spóra / m3. Az egyik teremben 780-at mért a független szakember. Ilyen környezetben kellene a gyerekeinknek a nap nagy részét tölteni.”

– írták a szülők posztjukban. A szülők végül maguk szerveztek gyűjtést a felújításra, hogy megóvják gyermekük egészségét. 

A „megoldjuk majd mi”-hozzáállás teljesen jogos és érthető reakció a szülők részéről – különösen, amikor a gyermekeiket veszély, esetleg valamilyen ártalom fenyegeti. Ugyanakkor a rendszer olyan, hogy ezeket az „áldozatokat” beleépíti a működésbe – teljesen általános a szülők által felszerelt légkondícionáló, az általuk szervezett festés, felújítás, függönyvarrás, bútorbeszerzés, szinte nincs is ma olyan iskola, ahova ne kellene rajz- és írólapot beszállítani, és még sorolhatnánk. Sajnos ez a szülői segítség konzerválja a fenntartói renyheséget – a dolog részükről megoldódott, ráadásul ingyen. „Működik ez, nincs itt semmi baj.”

Függöny helyett a vakolat hullott le

Közel két négyzetméter nagyságban szakadt le a vakolat a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban 2019. szeptember 27-én. A drámatagozatáról híres középiskola felújítását nagyon sokáig halogatták. Végül az igazgató az Index megkeresésére elmondta, hogy az iskola a vakolatkrízist követően 150 milliós támogatást kapott a tankerülettől, felújításra. 

Áradás Gödöllőn 

A gödöllői Török Ignác Gimnáziumban a nyári felújítási munkálatok nem értek véget 2022 szeptemberére. Az iskoláról hiányzott a tető, és amikor a hónap végén az idő hidegebbre fordult és elkezdődtek az esőzések, a diákoknak a fóliával reménytelenül burkolt termekben kellett ücsörögniük. Csupán Pintér Sándor rendelhetett volna el tantermen kívüli digitális oktatást, de a belügyminiszter figyelmen kívül hagyta a gimnázium kérését.  

A lehetetlen helyzetről már korábban, jóval a brutális áradás előtt is lehetett tudni, az intézmény pedagógusa, Tarnai Katalin egyedüliként polgári engedetlenkedett – egyebek mellett éppen a felújítással kapcsolatos megoldatlan és letagadott anomáliák miatt is. A PDSZ alábbi felvételén Kincse Szabolcsnak beszél arról, ami az intézményen belül történik:

2022. szeptember 29-én elképesztő felvételek jelentek meg a Facebookon az intézményben uralkodó állapotokkal kapcsolatban – ezekből az RTL Klub híradója készített összeállítást. Az áradást követően az iskola fala rohadt a penésztől, több helyen focilabda nagyságú foltok hiányoztak a vakolatból. A konnektorban folyt a víz, a fűtést kikapcsolták.

“A szagot kérjük hozzátenni” 

Ezzel a kommentárral osztotta meg Poros Júlia a Facebookon a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium emeletén lötyögő, piros-fehér szalaggal elkordonzott vödrökről készült fotóját. A pedagógus által készített felvételekből kiderül, hogy az emeleti szőnyegpadló tocsogott a vízben. Poros Júlia a hvg.hu-nak elmondta, hogy ez már a sokadik beázás és az Észak-Budapesti Tankerültet bizonyosan tud a folyamatos ammortizációról, hiszen az iskola rendszeresen hírt ad a hasonló eseményekről. 

A pedagógus megkeresésünkre elmondta, hogy így több mint fél évvel az eset után a helyzet javult ugyan, de még mindig vannak beázások. Ezzel kapcsolatban az intézmény felkereste Lázár Jánost és Pintér Sándort, de kérelmükre elutasító választ kaptak.

Fekete kuka, sárga szalag

2023. május 22-én szülők egy csoportja vonult a Monori Tankerület elé, hogy tiltakozzanak a Gyömrői Fekete István Általános iskola homlokzatának állapota miatt. Nem csoda, hogy a szülők az oktatási intézményt veszélyesnek tartották. A tető folyton beázott és a potyogó vakolat  is veszélyeztette a gyerekek testi épségét. Az épületet 20 éve nem újították fel. 

A problémák azonban évekkel korábban jelentkeztek. Négy évvel ezelőtti beszámolójában az RTL Klub bemutatta, hogy a tanári falából szénné égett vezetékek lógtak ki. 


A Szabad Vonalzó egy független híroldal, ahol az oktatási mozgalom híreiről olvashatsz.

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához azonban stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Köszönjük, ha Te is hozzájárulsz a munkánkhoz!

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.