Kivéreztetés

Még rosszabb lesz az államnak dolgozni: kicsinálnák az állami szféra szakszervezeteit

▶︎ Ebben a cikkben leírjuk, hogyan próbálja egy szakszervezeteket ellehetetlenítő törvénnyel tovább korlátozni a kormány, hogy a munkavállalók érvényesíthessék érdekeiket.
▶︎ Leírjuk, mit tehetsz Te ebben a helyzetben.

A szakszervezetek drámai mértékű meggyengüléséhez, ezzel a szervezett munkavállalói érdekvédelem ellehetetlenüléséhez vezethet a teljes közszférában, ha elfogadják a Miniszterelnöki Kabinetiroda által a napokban társadalmi egyeztetésre bocsátott törvényjavaslatot.

Csökkenteni az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terheit” – ezzel indokolja a kormány azt az új jogszabálytervezetet, aminek keretében a munkáltatóknak a továbbiakban nem lesz kötelező levonni és átutalni a szakszervezeti díjakat az erről rendelkező szakszervezeti tagok fizetéséből. Ugyan a törvénytervezet a vállalkozások terheinek csökkentéséről szól, azonban a javaslatból ordít az eredeti cél:

ellehetetleníteni a közoktatásban és a közszférában működő szakszervezeteket.

A javaslat értelmében ugyanis továbbra is kötelesek a munkaadók levonni és átutalni ezeket az összegeket, csak egy gondolatjelbe zárt félmondat kerülne a szakszervezeti törvény ide vágó részébe, ennyi: „törvényben meghatározott kivétellel”. Azaz csak a törvényben meghatározott esetekben nem köteles átutalni a munkáltató a tagdíjakat.

A meghatározott kivételek pedig nem tartalmaznak „állampolgárokat, vállalkozásokat”, csak és kizárólag a közszféra alkalmazottait védő szakszervezeteket.

Azaz ha ezt elfogadják, meggyengült érdekvédelemre számíthatnak a köznevelésben foglalkoztatottak, a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a honvédelmi alkalmazottak, a köztisztviselők, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és a NAV-dolgozók.

A furkósbotos tolvaj odavág

A szakszervezetek hagyományosan úgy működnek Magyarországon, hogy a tagok fizetéséből a munkaadó vonja le a tagsági díjat és utalja át a szakszervezetek számlájára. Ezt az állami szféra szervezeteinek jó részénél a Magyar Államkincstár intézi. Az új jogszabállyal a szakszervezeteknek külön-külön kellene megkeresniük a tagjaikat és rávenni őket egy másik fizetési módra – ami nyilván azt jelenti, hogy pénzt és erőforrásokat von el tőlük, és nem is biztos, hogy sikerül a tagok egy jó részét „átszoktatni” egy új fizetési rendszerre.

És ez az egész persze rengeteg adminisztrációval jár majd: azaz a törvényjavaslat megfogalmazott céljával teljesen ellentétes módon aránytalan mennyiségű adminisztrációt okoz az állampolgárnak is.

Ordít, hogy a valódi cél a kormánynak kellemetlen érdekvédelem kiiktatása, nehéz helyzetbe hozása.

A kormány újabb ötlete teljesen világossá teszi, hogy egyáltalán nem számít neki, nem csak a közoktatás, de az állami szektor, az állami szolgáltatások minősége, elérhetősége sem. A kormánynak kellemetlenek a sztrájkok, kellemetlenek a kritikák. Ahelyett, hogy meghallaná ezeket, odavág az érdekképviseleteknek, civil szervezeteknek. Igyekszik ellehetetleníteni a működésüket, elhallgattatni őket.

Nem világos, miért célja az állami szolgáltatások teljes leépítése, hiszen válaszokat nem kapunk. Lózungokat csupán „meggyengült” Európáról és nemzeti érdekről. Az egyre durvább megélhetési válságba süppedő országban, az egyre kiszolgáltatottabb helyzetben lévő közoktatásban dolgozóknak, illetve az állami szektor munkavállalóinak viszont elemi érdekük egy erős érdekvédelem.

A kormány ugyanakkor leépít: visszafejleszti a közszolgáltatásokat, lehetetlen helyzetbe hozza az abban dolgozókat. Miközben azt látjuk, hogy épül-szépül a miniszterelnök családjának dácsája, növekednek a megvásárolt vállalatok, és egyre hosszabb a famulusa alá tolt sokmilliárdos jacht. Nem néz ez ki jól: a furkósbotos tolvaj a közösből vesz el, és véresre veri azt, aki szóvá teszi ezt.

Mit tehetsz ebben a helyzetben?

A kormány feltett szándéka, hogy a magánbirtokok növekedését, a jachtok nyúlását ne zavarja a sztrájkok, tüntetések hangja: azt akarja, hogy ne legyen szakszervezeti tagság, ne legyen érdekvédelem, ne hangoskodjanak a civilek a szomszédban. A pénzkiadó automatájukkal, amit hol kétharmadnak, hol Országgyűlésnek hívnak, már nincs nagy szükségük a látszatra. Most már csak a zaj zavarja őket.

Éppen ezért lépj be a szakszervezetekbe!

A szakszervezetek azért jöttek létre, hogy képviseljék a dolgozói érdekeket, jobb munkakörülményeket, fizetéseket harcoljanak ki számodra és ellenőrizzék a munkavállalói döntéseket. Feladatuk például a nem állami szektorban, hogy kollektív szerződéseket harcoljanak ki – ezek nagyszerű eszközök arra, hogy a munkahelyeken újra- és újratárgyalják a munkavállalás körülményeit, a fizetéseket. Ezeket a feladatokat viszont – akár állami- akár magánszektorról van szó – csak akkor tudják hatékonyan végrehajtani, ha minél többen csatlakoztok, ha minél többen vagytok.

Csatlakozz úgy, hogy csekkes fizetést, átutalást, esetleg megújuló kártyatranzakciót válassz, hogy kikerüld az állami akaratot. Ha már tag vagy, informálódj a szakszervezetednél, hogyan érdemes fizetned mostantól a tagdíjadat.

Tagdíjak nélkül nem tudnak működni a szakszervezetek. Ezért van nagy szükség rád. És persze azért is, hogy részt vegyél a szakszervezeti munkákban: legyél aktív, legyél részese az eseményeknek, ne csak passzív elszenvedője az állami önkénynek.

Ha a közoktatásban dolgozol, két nagy szakszervezethez csatlakozhatsz.

Ezek a PDSZ és a PSZ. A PDSZ-hez az erre a linkre kattintva megnyíló oldalon tudsz csatlakozni, a PSZ-hez az ezen a linken megnyíló oldalon csatlakozhatsz.

Ha nem a köznevelésben dolgozol, nézd át a szakszervezeti szövetségek oldalait, hogy kiválaszthasd a neked legjobban megfelelő szakszervezetet. Elemi érdeked, hogy ne maradj képviselet nélkül! Íme, itt vannak a szakszervezeti szövetségek oldalai:

Emellett még számos szakszervezet áll rendelkezésedre. Böngészd át a lehetőségeidet, csatlakozz, legyél aktív Te is: csak akkor várhatunk el változást, ha teszünk érte.

Írd alá a petíciót!

Az aHangon indított petíciót az érintett szakszervezetek egy jó része. Fontos, hogy minél többen demonstráljuk, nem értünk egyet a jogaink megnyirbálásával, ezért ezen az oldalon írd alá ezt a petíciót!

Támogasd a munkánkat!

És, természetesen, ha megengedheted magadnak, támogass bennünket is, mivel csak a te segítségeddel vagyunk képesek hatékonyan képviselni ezeket a fontos társadalmi ügyeket:

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Járulj hozzá Te is a munkánkhoz!

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.

Borítóképünkön egy helyszínelési fotó látható 1957-ből: a Mátyás tér 11. tűzfala. Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10