Yo, mit kíván a magyar nemzet? Magyar nemzeti hip-hop rappet!

Tudtad? A kormány saját fennállásáról számozza az állami évnyitókat: itt a 14. nemzeti!

A kormány a saját regnálásától számozza a tanévnyitókat, így az idei a 14. „Nemzeti” lesz, méghozzá – cseppet se meglepő módon – komfortosan baráti helyszínről. De több esemény szerveződik országszerte az évnyitóra, beindulnak a tiltakozók, sok kisebb-nagyobb akcióra lehet számítani. Ezekből mutatunk párat most.

Ha te is tudsz valamilyen rendezvényről, mindenképpen írj nekünk a szabadvonalzo@gmail.com címre vagy a Facebook-oldalunkon keresztül, és beszerkesztjük ebbe a cikkbe.

▶︎ A cikkben ajánlunk néhány, a tanév elejével kapcsolatos rendezvényt, amire érdemes lehet ellátogatni.
▶︎ A cikk alján bemutatjuk azt, hogy mi a helyzet a Nemzeti Tanévnyitók számozásával, illetve arra buzdítunk mindenkit, aki teheti, hogy személyesen fejezze ki a hazai oktatás állapotával kapcsolatos véleményét a győri Révai Gimnáziumba látogató Maruzsa és Rétvári uraknak.

„Élőben a Mércén” – Záróbuli és szubjektív tárlatvezetés

BUDAPEST VIII., Német utca 16., Nyolcésfél, 08.31., 17:00

Az „Élőben a Mércén” kiállítás záróeseményén a kitűnő Mérce hírportál számára szervezett adománygyűjtő-akció keretében licitálhatsz jobbnál jobb fotókra. 31-én a záró tárlatvezetésre kerül sor, amit Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt pedagógusa és a Tanítanék Mozgalom tagja tart majd. Szó lesz az elmúlt évek tanár- és diáktüntetéseiről, Freeszfe-s egyetemfoglalásról, tanulságokról és főleg arról, hogyan tovább. Emitt az esemény a Facebookon.

Országos Tanévnyitó

BUDAPEST V., KOSSUTH TÉR, 09.01., 16:00

A cilvilek tanszergyűjtéssel és alternatív osztálytalálkozóval egybekötött eseményre hívják a támogatóikat a Parlament elé.

A civilek által szervezett Országos Tanévnyitó kevésbé bújik el idén, mint a tizennegyedik Nemzeti: szeptember 1-én a Kossuth térre szerveződik az Egységes Diákfront (EDF), a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezésére. Az esemény, amit úgy hirdettek meg, mint „felkészítő demonstrációt a szeptember 15-i tüntetésre”, ezen a Facebook-linken érhető el.

A tanévnyitón tanszergyűjtés is lesz – a szervezők arra kérnek, hogy „hozz magaddal pár új füzetet, ceruzacsomagot, ecseteket, ha ráunt a gyereked a tökéletes állapotban lévő iskolatáskájára, azt is!”

Tanévnyitó virrasztás Miskolcon

MISKOLC, HŐSÖK TERE, 09.01 18:00 – 09.02. 06:00

Miskolcon virrasztással készülnek a tanévre. A miskolci ADOM és a Helyi Civilek Szövetsége szervezi a virrasztást, ahova mindenkit várnak, aki a közoktatás ügyéért aggódik.

„A státusztörvényt elfogadták, jelen állás szerint több mint 1600 betöltetlen pedagógus állas van. A rendszerváltás óta ez lesz a legkritikusabb tanév” – írják a szervezők a Facebook-eseményben, ahol a részletes programot is megtalálod.

A fentiek mellett mindenképpen jegyezzük be a naptárunkba, hogy szeptember 15-ére “nagy budapesti demonstrációt” szerveznek, míg szeptember 22-én az ország több városában készülnek tüntetéssel a civilek.

14. (!) Nemzethy Tanévnyitó

RÉVAI GIMNÁZIUM, 9021 GYŐR, JÓKAI ÚT 21., 16:00 (?)

Ha szeretnél kicsit tiltakozni úgy, hogy azt Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár és Rétvári Bence miniszterhelyettes is hallja, akkor augusztus 31-én érdemes ellátogatni a 14.(!) Nemzeti(!) Tanévnyitóra.

Tudtad, hogy a Nemzeti Kormány saját regnálása után számozza a tanévnyitókat?

Ez a részlet a port.hu oldalról származik.
Amúgy az esemény híre a tévéműsorból tud kiderülni, mert nem igazán verik nagydobra. Sajnos, az is kétséges, hogy pontosan hány órakor kezdődik: nem teljesen kizárt, hogy a fellépő politikusok kérésére felvételről adják csak majd az egészet, az élő műsorra előbb kerül sor. Amit tudunk, hogy az M5 csatornára augusztus 31-én 16:00 órára lett meghirdetve.

A helyszín sem teljesen mellékes: halált megvető bátorsággal a fellépők „hazai terepre” szervezték a tizennegyediket, méghozzá a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter által igazgatott győri Révai Gimnáziumba. Érdekes ez, hiszen még a kormánnyal hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Horváth Péter is úgy fogalmazott korábban, hogy a közoktatás csődje lesz a státusztörvény bevezetése. Itt a lehetőség Horváth előtt, hogy interjúkban elmondott intelmeit most a két oktatásirányító szemébe nézve mondja el a Nemzeti(!) évnyitón.

(Ha tudod, hogy nem 16:00 órakor kezdődik az élő esemény, ne felejts el írni nekünk egy sort! Ha tudsz, menj el és várd meg transzparensekkel az oktatás nemzeti irányítóit – ha sikerül, dobj nekünk erről egy fotót, videót!)

Amúgy a tavalyi tanévben sem volt a nemzeti számozás titok, akkor a XIII. Nemzeti évnyitót kellett a gyerekeknek végigállniuk, szintén az idei nyerő csapat – Maruzsa-Rétvári kombó – levezénylésével. A Dunakanyar Régió nevű kiadvány így számol be róla:

Az első nemzetieskedő tanévnyitó óta semmi sem magyarázza, miért kizárólag az utolsó Orbán-kormány regnálása az, ahol a magyar történelem során kizárólagosan „nemzeti” lehet egy évnyitó, vagy hogy például a népiskolai rendszert megalapító Klebelsberg Kunó kormányának évnyitói miért nem voltak nemzetiek Orbánék szerint. Válaszolhatná persze a kormány erre azt, hogy az évnyitóhoz ők csak a „nemzeti” jelzőt tették oda, mert számukra fontos a nemzeti összetartozás – ha ez így lenne, akkor nem lenne előtte számozás. A számozással egyértelmű az üzenet: nemzetiből az első évnyitó az Orbán-kormány első évében történhetett előszőr – előtte ilyen nem létezhetett.

Ezt az évről-évre elkövetett passzív-agresszív kirekesztést, a nemzet fogalom kisajátítását érdemes kicsit ízlelgetni: az a kormány nemzeti tanévnyitóskodik itt, amelyik ezekben a hónapokban bontja le Klebelsberg hagyományait, darabolja szét a közoktatást, amelyik évek óta hazudozik a pedagógusok béremeléséről mindenféle ürüggyel, most például arra hivatkozva, hogy az Unió nem utalja át az arra szánt az általa megígért béremeléshez szükséges bértömeg alig egytizedét. Nemzeti, na persze.


A Szabad Vonalzó a Tanítanék független híroldala, ahol az oktatási mozgalom híreiről olvashatsz.

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Köszönjük, ha Te is hozzájárulsz a munkánkhoz!

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.