Sárga maszkok

Három éve foglalták el egyetemüket az SZFE hallgatói és oktatói

Három éve, 2020. augusztus 31-én éjjel foglalták el az intézmény épületét a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a – finoman csak „modellváltásnak” nevezett egyetemfoglalás ellen tiltakozva. Az akció résztvevői 71 napon át védték az egyetemüket. Videóösszefoglaló.

Az eseményekre emlékezve több szervezet – a Freeszfe mellett a Tanítanék, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógus Egység,  az Egységes Diákfront, a Független Zeneakadémisták, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség – a képviselői a  CEU tetején énekelték el Weöres Sándor Selmeczi György által megzenésített A célról című versét.

A CEU tetőterasza ideális választásnak bizonyult az éneklésre, hiszen innen jól látszik a Budai Vár és a Parlament kivilágított homlokzata. Némiképp keresztülhúzta azonban a Freeszfe alkotóinak a terveit, hogy a Karmelita Kolostor fényeit a szokásoktól eltérően nem éjfélkor, hanem egy órával előbb, tizenegy körül kapcsolták le. Így a Miniszterelnöki Pavilon elsötétedése nem jelenhet meg a felvételen. 

A különleges alkalomnak ezúttal nem csupán az emlékezés és a filmforgatás volt a célja. Az esemény szervezői alkalmat akartak adni arra, hogy az oktatás szabadságáért immár másfél éve tüntető szervezetek képviselői találkozhassanak, hogy szorosabb összefogást alakíthassanak ki egymással. 


A Szabad Vonalzó a Tanítanék független híroldala, ahol az oktatási mozgalom híreiről olvashatsz.

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Rengeteget segítene a fennmaradásunkban, ha egy kisebb adománnyal te is hozzájárulnál a munkánkhoz.

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.