Tanévkezdés

Miskolcon virrasztással indították a tanévet a diákok és a civilek

A borsodi megyeszékhelyen a helyi ADOM felhívására egy egész éjszakás akcióval hívták fel a figyelmet a közoktatás brutális válságára, a bosszútörvénnyel kapcsolatos problémákra a civilek. A miskolci akcióról közösségi újságírónk számol be.

▶︎ Ezt a cikket közösségi újságírónk írta. Ha te is szeretnél beszámolni a lakóhelyeddel, munkahelyeddel kapcsolatos eseményekről, fejleményekről, írj nekünk a szabadvonalzo@gmail.com címre!

Az iskolakezdés alkalmával szervezett virrasztást az ADOM Diákmozgalom és a Helyi Civilek Szövetsége 2023. szeptember 1-jén Miskolcon, a Hősök terén. A résztvevők többsége este hattól reggel hatig a helyszínen maradt, kötetlen beszélgetéssel, közös zenéléssel töltötték el az időt.

Miért demonstrálnak a civilek Miskolcon?

Szeptember elsejétől lép hatályba a köznevelési törvényt érintő viharos és sokat vitatott változások zöme. Talán a legfontosabb újdonság, hogy bár a pedagógusok eddig közalkalmazottak voltak, 2024. január elsejétől „köznevelési foglalkoztatotti” jogviszonyba kerülnek át. Kivéve persze azokat, akik nyilatkoznak arról, hogy ezt nem szeretnék – és inkább megszüntetik a munkaviszonyukat. A státusztörvény elfogadása és a pedagógusok felmondása még inkább veszélyezteti az eleve szétvert magyar oktatást.

Sok pedagógus már nyáron lemondott, a következő elvándorlási hullám jó eséllyel az őszi szünet előtti időszakra esik majd – a bejelentések többsége szeptember 15-e és 29-e között valószínű. Becslések szerint már most is több, mint 12 000 pedagógus hiányzik, több intézményben helyettesítésre van szükség, iskolát be is kell zárni, egyes intézményeket másokkal kellett összevonni.

A pedagógushiány kritikus mértékét remekül mutatja, hogy nagyon sok helyen van szükség nyugdíjas pedagógusok visszahívására. A pedagógusok nyugdíj utáni visszafoglalkoztatását egyébként most már az új törvény is lehetővé tette.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének információ szerint Kistelken egy 79 éves matematikatanár, másutt egy 78 éves óvodapedagógus állt munkába szeptember elsejével. A valóság pedig az, hogy a magyar oktatást lassan szinte a nyugdíjasok fogják életben tartani.

Akció!

A közoktatás tragikus állapotára, és azokra a felmondó és felmondott pedagógusokra gondoltunk szeptember elsején Miskolcon, akiket a kormány elüldözött hivatásukból. Az összegyűlt tömeg előtt Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom kommunikációs elnöke hívta fel a figyelmet az egy éve tartó demonstrációkra, illetve a tanárok melletti kiállás fontosságára. „A rendszerváltozás óta ez lesz a legkritikusabb tanév” – fejtette ki.

18:48 perckor, a „szabadság percében” felvonták a kockás zászlót, amelyet a helyi civilek készítettek, majd Demeter Márk, a Helyi Civilek Szövetségének elnökségi tagja szólalt fel. Úgy vélekedett, hogy a kormány a státusztörvénnyel „beverte az oktatás koporsójába az utolsó szöget”. Kiemelte, hogy ezekben a nehéz, gondterhes időkben mennyire fontos a szolidaritás.

A tömeg végül az elesett hősök emlékműve mellé vonult, ahol kezdetét vett a jó hangulatú, kötetlen beszélgetés. Az este fellépett az újonnan alakult Puncs zenekar. őket követték a Nahaj fivérek, Peti és Máté, akik remek hangulatot teremtettek a téren. Később folytatódott a beszélgetés, sőt, előkerült dob és gitár is, a jelenlévők hajnalig örömzenéltek. A megjelentek között ott volt Szűcs Tamás, a PDSZ egykoriországos választmányi elnöke, Pilz Olivér, a Tanítanék egyik alapítója, valamint Sikoparija Lujza, a Miután felmondtam blog ötletgazdája.

Forrás

https://minap.hu/cikk/tanevnyito-virrasztast-tartottak-miskolcon

https://tasz.hu/mit-kell-tudni-a-statusztorvenyrol


A Szabad Vonalzó a Tanítanék független híroldala, ahol az oktatási mozgalom híreiről olvashatsz.

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Rengeteget segítene a fennmaradásunkban, ha egy kisebb adománnyal te is hozzájárulnál a munkánkhoz.

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.