Internetes biztonság

Párnacsatával a cyberbullying ellen?! – itt a Digi Detox!

▶︎ Online bántalmazás, internetes csalások, szexuális visszaélések – különösen a gyerekek vannak kitéve az ilyen veszélyeknek az interneten. A Digi Tanoda ugyanakkor – más tanodákkal összefogva – felveszi a versenyt: játékosan tanítja a gyerekeket arra, hogyan készüljenek fel az online világra.
▶︎ Alábbi videónkból kiderül, hogy működik a tanoda.
▶︎ Az oldal alján megmutatjuk, hogyan csatlakozhatsz te is a Digi Detox programhoz!

Mindenki szeretné biztonságban tudni a gyerekét. A biztonságot viszont nem csak az utcán, intézményben, játszótéren kell valahogy megteremteni a gyerekeknek, de online is. A biztonsághoz persze az is hozzátartozik, hogy magabiztosan keressünk a lehetőségek között, felismerjük a jó, és a rossz megoldásokat, ahogy az interneten keresgélünk. A Digi Tanodához pedig számtalan szuper program, nagyszerű közösségek tartonznak – no és a Digi Detox!

A több tanodával együttműködő Digi Tanoda pedig pontosan ebben segít: speciális programjaikkal nem csak a gyerekek biztonságához járulnak hozzá, de munkájuk nagyon sok alapvető készség fejlesztését is célozza. Ahogy Papadopulosz Dóra, a Digi Tanoda egyik alapítója fogalmaz:

egyáltalán nem csak az eszközhasználat elsajátítása a lényeges – más lényeges készségek, mint például a szövegértés képessége is fejlesztendő ahhoz, hogy magabiztosan navigálhassanak a gyerekek a rengeteg lehetőség között.

A 2019-ben indult Digi Tanoda internetbiztonsággal és készségfejlesztéssel kezdett foglalkozni, eleinte csupán önkéntesekkel. Papadopulosz Dóra, a Digi Tanoda egyik alapítója elmondta, hogy már az általános iskolás korú gyerekek is alaposan ki vannak téve a digitális eszközök használatából fakadó ártalmaknak.

A cyberbullying, a játékfüggőség, az erőszakos vagy pornográf tartalmaknak való kitettség olyan dolgok, amelyekre a legtöbben nem vagyunk felkészülve – ahogy az iskolák sincsenek. Nem annyira egyszerű kérdés, hogy hogyan beszélgessünk ezekről az ártalmakról hatékonyan a gyermekeinkkel.

A Digi Tanoda olyan készségfejlesztéssel is foglalkozik, ami az informatikai eszközök hatékony alkalmazásához elengedhetetlen. Az iskolai informatikaoktatás csak e készségek egy részével képes foglalkozni – már amikor képes, hiszen az informatikaoktatást is erősen érinti a tanárhiány, akár elit intézményekben is gyakori, hogy egyáltalán nincs informatikatanár.

A Digi Tanoda más tanodákkal és iskolákkal együttműködve végzi a munkáját. Ezt a videót például a csepeli Kompánia Tanodában vettük fel, ahol tanulástámogató program keretében 30 gyerekkel foglalkoznak, korrepetálást és délutáni programokat szerveznek. Az egyik ilyen délutáni programot a Digi Tanoda tartja.

A Digi Tanoda most arra buzdít mindenkit, hogy egy kis detox segítségével harcoljon az ártalmak ellen – no és ezzel segítse a tanoda munkáját.

Vegyél részt te is a Digi Tanoda Digi Detox programjában!

Ha megteheted, adakozz pár ezer forintot a tanoda számára a Digi Detox oldalon, illetve akár tudod támogatni, akár nem a tanodát, mindenképpen posztold ki a Facebookon, Instagramon, hogy Te mit csináltál ma billentyűnyomogatás helyett! Íme, itt egy próbaposzt, ilyeneket készíts – a már említett Digi Detox oldalon a részletekén pedig megyek csúszdázni a gyerekekkel egy nagyot, doomscrolling és Octonauts-nézés helyett!