Státusz: pozitív

Mi szuper a státusztörvényben? – összefoglalónk a demokrácianapi tüntetésről

Mindig csak a gondok, bajok – a szeptember 15-én szervezett „Demokrácia Napi Tüntetés” is szinte kizárólag csak a sok gondról szólt. Mi szerettük volna becsempészni a státuszváltással, az azt övező bizonytalansággal járó pozitívumokat is, ezért erre is rákérdeztünk. Összefoglalónk.

▶︎ Az alábbiakban a demokrácianapi tüntetés összefoglalója következik.
▶︎ Két videóban is foglalkozunk az eseményekkel a alábbiakban.

Szeptember 15-e a demokrácia nemzetközi napja – erre a napra hirdette meg az Egyesült Diákfront, a PDSZ és a Civil Bázis vonulós tüntetését (vagy tüntetős vonulását), Érted megyünk! – Demokrácia Napi Tüntetés címmel. Ha nagyon ragaszkodnánk az egybeírás-különírás szabályaihoz, akkor inkább demokrácianapi tüntetésről lenne szó, de hát ki fog egy ilyen apróság miatt szót emelni? Talán a Nemzeti Pedagógus Kar? Vagy a szépemlékű Emberi Erőforrás Minisztérium? Na ugye.

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, légy szíves, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!

A gyülekező a Margit híd budai hídfőjénél zajlott – itt elsőre talán kevesebb ember jött össze, mint amire számítottak volna sokan. Ez tömeg viszont szépen felduzzadt a menetelés közben – olyannyira, hogy a Kossuth térre érkezve a tömeg méretét kritizálók károgása is határozottan alább hagyott, a téren végül 5-6 ezer ember jött össze ugyanis.

Csapatunk több videót is készített. Az egyik célunk az volt, hogy

rávilágítsunk a státuszváltással, a totális káosszal, átütő pedagógushiánnyal és az érthetetlen módon eredménytelen (nem) 10 százalékos béremeléssel fémjelzett idei tanévékezdés pozitívumaira.

Ezt elsősorban azért kezdeményeztük, mert a státusztörvénynek is nevezett jogszabály bevezetőjébe a jogalkotó beleírta, hogy

a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók nem tehetnek olyan nyilatkozatot, ami megingatja a köznevelésbe vetett közbizalmat.

Nem volt mit tenni, megkértünk tehát néhány ismertebb személyt, hogy mondják el nekünk őszintén, kertelés nélkül: mik a státuszváltás előnyei. Kincse Szabolcs kolléga minden erőfeszítés ellenére sem tudott túl sok pozitívumot összegyűjteni, bár azért – legyünk őszinték – akadt néhány:

A késő délutántól késő estig tartó demonstrációba két hídonmenetelés, egy Kossuth téri klasszikusabb tüntetés, egy Krisztina téri klímatüntetés, továbbá egy Karmelita irányú, sikertelenül zárult látogatás is belefért sokaknak. Ez utóbbi már csak azért sem jöhetett létre, mert meglepetésre időközben a Várban zajló építkezés határai megnőttek, most már a várbeli lépcsők tetejétől, a Hunyadi úttól nem lehetett felmenni a Várba.

A nap eseményeiről Balogh Dénes kollégánk számol be az alábbi videóban:

A nap során több hosszabb, izgalmas interjút is készítettünk – ezeket rövidesen itt, a Szabad Vonalzó láthatjátok majd.

Követsz már bennünket?

Ugye, követsz bennünket a Facebookon, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád? Mert tényleg nem egyszerű.

Ha módodban áll, kérünk, támogasd a munkánkat is az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!