Várható

A 10% sem jön össze: teljes csőd a státuszváltás és a béremelés

Botrányos tájékoztatás, semmitmondás: a kormány képtelen bármi konkrétumot is megfogalmazni, még a saját maga által szabott szeptember 15-i határidőre sem. Senki sem tudja biztosan, mi „várható” a magyar oktatásban, annyi biztos, hogy az óraszámok növelésével gyakorlatilag csökkentek a bérek.

▶︎ Alábbi interjúink a szeptember 15-i demokrácianapi tüntetésen készültek.
▶︎ Ha te is oktatásban dolgozol, érint téged a státuszváltás, és ha kaptál te is tájékoztatót szeptember 15-éig, kérjük, mindenképpen töltsd ki a cikkünkbe ágyazott kérdőívet!

15 tonnát emelsz – és semmi a várható bér

Egyetlen sor az, ami a tízoldalas tájékoztatóból személyre szóló információkat tartalmaz, a többi a jogszabály kivonata – mondta Pilz Olivér, a Tanítanék egyik alapítója, akivel a demokrácianapi tüntetésen beszélgettünk a státuszváltásról kapott tájékoztatásról. Mivel minden pedagógus számára két példányban nyomtatták ezt ki, nagyjából 3 millió lapot kellett ehhez legyártani. Mindezt ráadásul csak azért, hogy megtudhassák: mennyi lesz a jövő évi várható fizetés.

Azaz semmi biztosat nem közölt senkivel a kormány, de erre magabiztosan elhasznált nem kevesebb, mint 15 tonna papírt.

Úgy látszik, a kormány a beígért tíz százalékot nem bírta kiszámolni, de nálunk van több matematika szakos és kiszámoltuk: 5 százalékra rúg az a béremelés, amit eddig tízként harsogott a kormánypropaganda.” Pilz szerint az óraszámnöveléssel és az öt százalékos bérnöveléssel gyakorlatilag nem béremelés, hanem bércsökkenés jött létre.

FELMÉRÉS! Nézzük meg, kinek, mennyit emelt „várhatóan” a kormány! Kérjük, töltsd ki az alábbi, névtelen kérdőívet – szeretnénk látni, hogy mennyi az annyi!

Pilz Olivér elmondta, hogy Miskolcon mellbedobással sikerült a 15-i határidőt tartania a fenntartóknak, 14-én kapták meg ezeket a papírhalmokat. Amik áttanulmányozására a kollégáknak természetesen nem sok idejük maradt, hiszen 15-én ezeket le kellett adniuk.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint azonban egyáltalán nem mindenhol érkeztek meg ezek a papírok a jelzett határidőre. A „várható” az nem tájékoztatás, egyáltalán nem értelmezhető szakmai szempontból, ami történik. Ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy pont ezért tiltakoztunk a státusztörvény ellen, hogy ilyesmit ne lehessen megtenni. „Az a nagy probléma” – mondja –, „hogy nagyon sokan most szembesülnek ezzel.

„Várható”

A kormány tízoldalas, semmitmondó tájékoztatóján egyetlen konkrétumot nem tudott megjelölni. A „várható” bér, munkakör, munkavégzési hely abszurd, bár ezzel a kormány állást foglal. Fontos dolgot hoz a tudomásunkra: gyakorlatilag beismeri, fogalma sincs arról, mi lesz a közoktatásban – nem a következő években, hanem akár csak a következő 15-20 hétben. Fogalma sincs arról, hogy fogja üzemelni a közszolgáltatást, amit köznevelésnek–közoktatásnak hívunk.

Hol a pénz?

Úgy tűnik, már a 10 százalékos emelés is pontosan olyan mítosz, mint a pedagógus életpálya volt valamikor, vagy amilyen a béralku, vagy a diplomás átlagbér nyolcvan százaléka. Hogy lehet az, hogy a régió egyik vezető iskolájában, harminc éves tapasztalattal három hiányszakmát tanító pedagógus a kormány által belengetett sáv 45%-át kaphatja csak? Ki fogja itt elérni akár csak az 50%-ot is? – kérdezi Pilz Olivér.

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, légy szíves, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!

A tájékoztatásokból egyáltalán nem derül ki, hogy valakinek miért lesz 410 ezer a bruttó bére az új rendszerben, míg valaki másnak, ugyanolyan végzettséggel, ugyanannyi idősen 450 ezer, míg egy harmadiknak 460 ezer az illetménye – mondja Nagy Erzsébet, aki aláhúzza, hogy amikor ezeket a kérdéseket az illetékeseknek felteszi, akkor nincs válasz.

„Erre mondja Maruzsa Zoltán, hogy elindulhatott a béralku. Ami úgy néz ki, hogy odalöknek egy kinevezés-módosítást és azt mondják, hogy ezt most itt írd alá, mert be kell küldeni a tankerületnek, 15-e a határidő. Erre van két perce, hogy gyorsan olvassa el, és írogassa alá”.

A másik nagy gond, hogy igazából

fogalmunk sem lehet, mi következik január 1-étől.

Nincsenek konkrétumok, a várhatóság nem kötelező fogalom, a tájékoztatók semmit sem mondanak erről, mindössze annyit tudunk, hogy a gyakornoki bér bruttó 440 ezer forint lesz, és hogy ennél nem lehet kevesebbet fizetni. Sem a törvény, sem a végrehajtási rendelet nem mond ennél többet. Hol is van az a 800 ezer forintos bruttó bér? – kérdezi Nagy.

A kérdés, amit Pilz Olivérrel beszélgetve is feszegettünk, hogy ez a helyzet tökéletesen értelmetlen. Hiszen

ha az Uniótól csak a bérek 10%-át várják, hol a 90%? Miért nem fizetik ki a nagyobb részét?

Lehet, hogy nincs is meg a pénz az emelésre?

Kérjük, mindenképpen töltsd ki a fenti kérdőívet, hogy pontosabban lássunk a kérdésben: derítsük ki, mennyi a valós béremelés összege!

Követsz már bennünket?

Ugye, követsz bennünket a Facebookon, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád? Mert tényleg nem egyszerű.

Ha módodban áll, kérünk, támogasd a munkánkat is az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!