Buszoztatás

Lemondott: buszsofőrként fog dolgozni Szűcs Tamás, a PDSZ OV volt elnöke

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt országos választmányi (OV) elnöke már korábban bejelentette, hogy elhagyja a pedagógusi pályát – most OV-tagságáról is lemondott. Munkakeresése közben nem talált olyan állást, ahol az ígért nettó fizetése alacsonyabb lett volna, mint a bruttó tanári bére.

▶︎ Az alábbi videóinterjút a demokrácianapi tüntetésen vettük fel Szűcs Tamással.
▶︎ Ki kapott itt 10% „várható” béremelési ajánlatot? Ne felejtsd el kitölteni a lap alján található felmérésünket, ha te is érintett vagy a státuszváltásban!

A pályaelhagyás, ami a szakmát érinti, a PDSZ-t sem hagyta érintetlenül – így az elmúlt időszakban négyen is elhagyták a pályát a PDSZ országos vezetői testületéből – ez okozott dilemmát Szűcs Tamásnak is. Szűcs ugyanis már június 15-én bejelentette, hogy a kormány által kierőszakolt körülmények között nincs maradása, a státuszváltást nem tudja elfogadni.

Végül negyedmagával döntött úgy, hogy nem tudja úgy képviselni a képviselni az ügyet, ahogy eddig –

ezért Szűcs Tamás lemondott országos választmányi tagságáról, azaz nem tagja a PDSZ országos vezetőségének sem többé.

Vezetői pozíció

Aktiválta negyven éves „C” és „D” kategóriás jogosítványát, amivel több ajánlatot is kapott az elmúlt hetekben. A legvalószínűbb, hogy munkásokat szállít majd két település között,

„és a nettóm több lesz, mint jelenleg a bruttóm volt”

– mondja.

A munkakeresés is tanulságos volt. Szűcs miskolci, így Borsodban nézett körül. Ami mellbevágó volt számára, hogy a munkakeresés közben is kiderült, mennyire menthetetlenül le vannak maradva a bérek a közoktatásban:

„Nem tudtam olyan helyet találni – pedig az ország keleti részén keresem az álláslehetőségeket, ahol kicsit nyomottabbak azért a bérek – […] ahol ne kerestem volna többet, mint tanárként.”

Egy pedagógus közvetlen felelőssége szerinte sokkal nagyobb, a munkája összetettebb mint egy gépkocsivezetőé, buszvezetőé – még akkor is, ha a sofőr közvetlen felelőssége jelentős, hiszen bármi történhet az úton. Szerinte nincs rendben, hogy pedagógusként ennyire érezhetően kevesebbet lehet keresni. Szerinte szégyen, hogy nettóban többet fog keresni buszt vezetve, és egyáltalán nem arról van szó, hogy a sofőrök bérével lenne a gond.

„Abszolút a kormány felelőssége, hogy a humán szférát elengedte.”

PDSZ-tag marad, egyelőre úgy gondolja, hogy a borsodi régió választmányában aktív kíván maradni. Nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, vezet-e számára visszaút a közoktatásba.

LÁSSUNK TISZTÁN! HÁNY SZÁZALÉKOT EMELT A KORMÁNY VALÓJÁBAN? Légy szíves, töltsd ki az alábbi anonim felmérést, ha érint téged a kérdés! Ha érint, ha nem, arra is megkérünk, hogy továbbítsd ezt a kérdőívet azoknak, akiket érinthet. Lássunk tisztán!

ERRE A LINKRE KATTINTVA IRATKOZZ FEL A SZAVON HÍRLEVELÉRE, HOGY ÉRTESÍTHESSÜNK A FELMÉRÉS EREDMÉNYÉRŐL, NO ÉS HETENTE MÁS ANYAGAINKRÓL IS!