Bátor

Győzelem! Az ombudsman kimondta: nincs tanár, nincs jövő!

A közéleti groteszk egészen új szintjére sikerült felverekednie magát Kozma Ákos doktornak: az állampolgári jogok biztosan meg lettek védve ma is!

▶︎ Az állampolgári jogok biztosa nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint sérültek tavaly ősszel az óvodások jogai Pécelen, amikor az óvodai dolgozók polgári engedetlenkedtek.
▶︎ Egy mondatra elkaptuk Pilz Olivért is, mit gondol a kérdésről – ezt a cikken belül a keretesben találod.
▶︎ A cikkben találsz egy felhívást is: indíts ügyet az ombudsmannál, ha sérülnek a gyermeked jogai az oktatásban tapasztalt káosz miatt!

Hihetetlen, egyben váratlan győzelmet aratott az oktatás reformjáért küzdő mozgalom! Az ügy mellé állt az ombudsman. Az alapvető jogok biztosa ugyanis megállapította,

hogy szakképzett és végzett munkatársak nélkül nem biztosítható intézményi működés.

Igen, ez a hirtelen – ugyanezen ombudsman számos felkérdezése után – rég várt jelentés végre megérkezett Kozma Ákos doktortól. Kis ütközet volt, de fontos! Köszönjük, Kozma Ákos doktor! Derekas és szép munka volt! Végre egy fogódzó, végre

egy hivatalos, bátor álláspont

egy olyan helyzetben, amikor már nyomokban sem létezik szakszerű helyettesítés, amikor szakemberek tízezrei hiányoznak a rendszerből. És amikor a korrekcióra képtelen oktatásirányítás felfoghatatlan hátrányba taszítja a diákokat.

Kis szépséghiba, hogy a bátor doktor ombudsman ezt a megállapítást egy polgári engedetlenség kapcsán tette. Ebben a kérdésben pedig ez már a második állásfoglalása neki. Bár annak biztosan nem fognak örülni Kozma doktor tisztelt támogatói, hogy a fenti üzenet elhagyhatta az ombudsmani hivatalt – de hát egy állampolgári jogok biztosa sem lehet képben mindenben.

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, IRATKOZZ FEL EMAILLISTÁNKRA, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!

Azt viszont értékelni kell, hogy Kozma állásfoglalása legalábbis egy Pintér Béláért kiált: a biztos „jelentése” ugyanis izgalmas, mondhatni színházipari felhasználásért üvöltő alapanyagot tár elénk. Egyetlen jelentésbe sikerült ugyanis olyan ellentmondásos, fülledten eroticizáló, mintegy drámaian feszült kapcsolatban álló megállapításokat zsúfolnia, mint

  • hogy a péceli óvodákat érintő polgári engedetlenkedés napján egy szülő sem jelezte, hogy igényt tartana intézményi ellátásra,
  • hogy az önkormányzat hibázott, mivel nem fenyegette munkajogi következményekkel a polgári engedetlenkedő munkavállalókat,
  • hogy ez az egyetlen egy nap, amikor senki nem akarta az intézménybe vinni a gyermekét, a képzett és végzett munkaerő munkabeszüntetése miatt súlyosan hátrányosan érintette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Mindeközben persze az állampolgári jogok kérlelhetetlen biztosa a mai napig nem foglalt állást a pedagógushiány okozta súlyos érdeksérelem miatt, ami az ország valamennyi részén, gyakorlatilag bármelyik nap gyermekek millióit érinti.

Nap, mint nap hiányzik ugyanis a szakképzett és végzett munkaerő. Azaz – mondja bárki, hogy a kabaré halott –: nálunk még egy ombudsmannak is csak véletlenül sikerül a kormánynak kényelmetlen dolgokat kijelentenie.

Megkértük Pilz Olivért, néhány mondatban kommentáltja az állampolgári jogok biztosának jelentését.

„Jó lenne, ha az állampolgári jogok biztosa a kormány oktatásszervezési tevékenyégével is legalább ilyen kritikus lenne” – jelentette ki a Tanítanék Mozgalom alapítója. – „Hiszen dr. Kozma Ákos és hivatala a tanév gyakorlatilag bármelyik napján több tucat ilyen állásfoglalást is megfogalmazhatna, amikor a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérül. A pedagógushiány ugyanis az óvodapedagógusokat és az óvodásokat is országszerte sújtja. A szaktanárhiány is egyre kritikusabb méreteket ölt országszerte. Ezek összehasonlíthatatlanul súlyosabb jogsérelmekhez vezetnek nap mint nap.

Vajon az ombudsman ezeknek a gyerekeknek miért nem foglalkozik a jogaival? Miért csak a kormány narratívájának megfelelően tud megnyilvánulni?”

Mielőtt pontosabban elmagyaráznánk, miért is aggódik a biztos úr, álljon itt egy felhívás:

Hátrány ért a közoktatásban? Nincs tanár? Nincs megtartva óra? Nincs szakszerű helyettesítés? Beázós konténerben tanul a gyereked? Nem ért véget a felújítás? Nincs fűtés? Nincs tornaterem?

Írd meg az állampolgári jogok biztosának, mert ő még nem tudja: nem csak a polgári engedetlenkedés egy napján és nem csak Pécelen sérül a gyermekek oktatáshoz, védelemhez, gondoskodáshoz való joga: indíts ügyet! Itt a holnapja: https://www.ajbh.hu/ – kattints az ÜGYET SZERETNÉK INDÍTANI gombra, és írd meg neki, hogyan sérülnek a Te gyereked jogai!
Ha ügyet indítottál, azt mindenképpen írd meg nekünk a szabadvonalzo@gmail.com címre!

Nézzük tehát pontosabban, hogy miért aggódik Kozma Ákos doktor!

Pécelen egy (azaz 1) napot engedetlenkedtek 2022 októberében az óvodai dolgozók. Ezt az akciót az önkormányzat tudomásul vette. Az ügy kapcsán az ombudsman állásfoglalásában kijelentette, hogy az, hogy az önkormányzat nem tett meg „minden megfelelő intézkedést” annak érdekében, hogy biztosítsa az óvodai ellátás lehetőségét ezen a napon,

„az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga sérelmének közvetlen veszélyéhez, illetve sérelméhez hozzájárult”

Hiszen az önkormányzat tudomásul vette a polgári engedetlenséget.

Különösen izgalmas fordulatot ad a lendületes intelemnek az a megállapítás, hogy „nem volt azonosítható, hogy bármely szülő az előzetesen kapott tájékoztatás nyomán kérte volna az intézménytől vagy akár a fenntartótól a gyermeke felügyeletének napközbeni biztosítását.” A polgármestertől legalábbis így tudja a biztos és csapata.

Azaz ezen a ponton megállapíthatjuk, hogy az ombudsman oktatásügyi kérdésekben szokatlan jelentésírási kényszerét egy olyan ügy inspirálta, amelynek összesen nulla elszenvedőjét sikerült a biztosnak érdemben azonosítania.

Ez persze nem akadályozza meg az állampolgári jogok bajnokát abban, hogy

elmarasztalja az önkormányzatot, hogy nem helyezett munkajogi következményeket kilátásba az engedetlenkedőknek.

Hiszen az lett volna a megfelelő eljárás, ha „a munkajogi következmények kilátásba helyezése mellett dokumentáltan felhívja a dolgozók figyelmét a tervezett munkabeszüntetés jogellenességére, a munkavégzési kötelezettségük teljesítésére, valamint arra, hogy a munkabeszüntetéshez való jogukat kizárólag a sztrájktörvény keretei között gyakorolhatják jogszerűen„.

Lefordítom: a helyes eljárás szerinte az lett volna, ha megfenyegeti a polgári engedetlenkedőket, ahogy Ráber Krisztina, Marosi Beatrix és kollégái tették. Tényleg bosszantó, hogy ilyen állampolgári jogok sérülnek, és senki sincsen megfenyegetve, legalább kirúgásilag. Pedig legalább nulla érdeksérelmet szenvedő gyermeket azonosított a biztos!

Más kérdés persze, hogy ez a kimondottan munkajogi finomság mitől lesz ombudsmani hatáskör. Hiszen az, hogy egy munkáltató mivel fenyegeti a kollégáit, hogyan kommunikál velük, szóban, papíron, emailben, füstjelekkel, levágott lófejjel vagy rovásboton utasítja őket, alapvetően igen kevéssé az állampolgári jogok vasöklű biztosának hatásköre. A dolog – ennek megfelelően – elég nyakatekerten kerül bele az irományba: a tény, hogy nem fenyegetőzik kirúgással azért, mert nem kívánja mind a nulla gyereknek biztosítani az óvodai ellátást, a biztos szerint rávilágíthat arra, hogy sérülnek az állampolgári jogok.

De tegyük félre a duzzogást és végre tudjunk örülni annak, amit felénk sodor a sors: örvendjünk! Hiszen

az ombudsman először mondta ki, bár valószínűleg véletlenül, hogy ha nincs képzett munkaerő nem biztosítható az intézményi működés!

Szép volt, ombudsman! Csak bátran, csak ügyesen! Ma nulla gyerek állampolgári jogáért léptél fel hatékonyan – holnap akár egy, sőt két gyerekért is megteheted ezt! Egy országnyi gyerek, diák, pedagógus és szülő várja, hogy nőjön ez a szám.

ERRE A LINKRE KATTINTVA IRATKOZZ FEL A SZAVON HÍRLEVELÉRE, HOGY ÉRTESÍTHESSÜNK CIKKERINKRŐL, VIDEÓINKRÓL !