Mennyi?

Mennyit költesz a gyereked állami oktatására? Felmérés!

Ezer meg egy okból adakoztunk már az óvodának, az iskolának, ahová a gyerekünk jár. Mindenki ismeri a helyzetet, hogy amikor Olgi néni szól, akkor befizetjük a pénzt a jobb tankönyvre. Amikor ömlik be a víz az ablakon, szerzünk egy üvegest. Kifestjük az osztálytermet, kipingáljuk a kerítést.

▶︎ No de mennyit is költünk a gyerekünk oktatására? Töltsd ki a cikkünk alján található felmérést, hogy tisztán lássunk a kérdésben!

Amikor a fiam első osztályos lett, nagy volt az öröm. Nagyon aranyosak voltak a picikék az iskolapadban azon a felejthetetlen első napon. Ezen a napon azonban más meglepetés is ért bennünket, szülőket: nem volt hova pakoljanak a gyerekek. Nem volt szekrény.

Az első hetek tehát bútorbeszerzéssel teltek: a szülők összedobták és beszerezték a szekrényt, a fakkokba a dobozokat, bútort szereltek, szállítottak. Míg ez a történet szépnek tűnik, igazából nem az:

az összeomlott közoktatást egyrészt a pedagógusi önfeláldozás pavlovi reflexe, másrészt a szülői tettrekészség tartja egyben.

Lássunk kicsit tisztábban: nézzük meg, mennyi pénzt költünk az elvileg állami, alanyi jogon járó oktatásra!

Van gyereked, aki iskolába, óvodába jár? Töltsd ki az alábbi kérdőívet! Az eredményekről itt, a Szabad Vonalzón fogunk beszámolni a későbbiekben!