Európai

Az Európai Parlament díját kapta a Tanítanék Mozgalom

„Képzeljenek mögém sok tízezer bátor embert” – köszönte meg az elismerést Törley Kata, aki a Tanítanék Mozgalom nevében vette át a díjat.

Az Európai Parlament az Európai Polgár díjjal 2008 óta jutalmazza azokat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szervezeteket és személyeket, akik a „közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához” járulnak hozzá, vagy „az Európai Unió és az Unió alapjogi chartájában foglalt közös értékeink képviseletére hivatott programokat alakítanak ki szűkebb, vagy tágabb környezetükben” – mondta el Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolatartó Irodájának vezetője.

Az elmúlt évek díjazottai között olyan szervezetek és személyek voltak, mint

Böjthe Csaba ferences-rendi szerzetes, Ferge Zsuzsa szociológus, dr. Székely János megyéspüspök, a Raoul Wallenberg Egyesület, Probstner János keramikus művész, az Európa Jövője Ifjúsági Egyesület, Kozma Imre a Máltai Szeretetszolgálat alapítója, dr. Major Balázs régész–kutató – és még sorolhatnánk.

A díjazottak sorát október 13-án a Tanítanék Mozgalom egészíthette ki: ekkor adták át a magyar díjazott elismerését. A Tanítanékot Dobrev Klára európai parlamenti képviselő jelölte a díjra.

A mozgalomnak hét éve nem változott az álláspontja, a célkitűzései, az elszántsága, a könyörtelen elkötelezettsége, amit és ahogyan képvisel” – fejtette ki Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője, aki a díjazottat méltatta – „ami nagyon nagy dolog, mert kemény időket élünk.”

Ercse elmondta, hogy a Tanítanék 2016 óta az oktatási tiltakozások emblematikus szereplője, akinek vitathatatlan szerepe van abban, hogy évek óta ezrek vonulnak az utcára az oktatás ügyéért. Valami olyat tanítottak meg a magyar társadalomnak, amellyel nem csak túlélni fogjuk a jelenlegi kormányt, de amellyel a sorsunkat a kezünkbe venni: állampolgárok és polgárok vagyunk, senkinek nincs, és nem is lehet, hatalma felettünk. Ercse Kriszta megköszönte a Mozgalom két vezető alakjának szakmaiságát és emberségét: Törley Katának és Pilz Olivérnek.

„Gratulálok a Tanítanéknak! Minden kollégájának, aktivistának, követőjének és alapítóinak! Ha ők sikeresek, akkor mi is azok vagyunk.”

Ercse Kriszta méltatásában ugyanakkor nem csak a mostani kormánynak, de a civil társadalom, a tudatosodó állampolgárok nevében a következő kormányoknak is üzent: „a sorsunkat a kezünkbe vesszük, és megkerülhetetlen partnerek leszünk„.

Az elmúlt harminc évben „trendi volt” a cigányokat bevonni különböző programokba. Kezdetben elég volt a kisebbségi önkormányzat pecsétjét megszerezni, „meg is volt a kötelező cigány„, és így nagyjából le is zajlottak a programok – kezdte a díjátadó másik méltatását Orsós János, a miskolci dr. Ámbédkar Iskola alapítója. Az Európai Uniós csatlakozással meg már „mindenkinek lett cigány barátja„. Elmondta, hogy annak idején őt is meghívták a Tanítanék alapító ülésére – és ő rögtön rosszul is érezte magát, mondván, lám egy újabb szervezet, ők is majd pályázni akarnak velük, olyasmi lesz, amit már többször is tapasztalt.

Azóta megértettem, hogy mi is a Tanítanék Mozgalom: tulajdonképpen az a demokráciára való áhítozás, vagy az a demokratikus közeg, amire az országnak szüksége lenne.

A Tanítanék Mozgalomnak nem cigány barátai vannak, hanem stratégiailag vagyunk jelen a történetben.”

Orsós szerint pedig ez az, ami nagyon fontos: hogy nem csak egy-egy ügy mentén vannak mellettük a Tanítanék képviselői. Nem azért állnak melléjük, mert „cigányok”, hanem azért, mert szakemberek. Az ereje a Tanítanék Mozgalomban abban van, hogy a társadalom minden szeletére van ereje és energiája, és úgy gondolja, hogy a demokratikus értékek akkor demokratikus értékek, ha azok mindenki számára elérhetőek.

Ez az a személet, ami olyan értékekkel bír, amelyeket a magyar demokráciának meg kellene tanulnia. És kitől tanulhatná meg, mint egy tanártól, egy tanárokból álló mozgalomból, akiktől félnek – és féljenek is.”

Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, aki a Tanítanék Mozgalmat a díjra jelölte, és aki a díjat átadta, elmondta, hogy ma olyan dolgokért kell küzdenünk, amelyeket a huszadik században mindenki természetesnek vett. Míg Európában természetes, hogy az oktatásnak kiemelt szerepe van a társadalom boldogulásában – ezért itt harcolni kell. „Olyan ügyért küzdünk, ami egy ország létét és életét jelenti – és ez az oktatás ügye„.

Európai polgárok vagyunk itt most mindannyian: büszkék és eltökéltek” – kezdte beszédét Törley Kata. Elmondta, hogy az európai integráció alapjait megfogalmazó kiemelkedő emberek meggyőződésesen hittek az együttműködésben, egymás megértésének fontosságában, a közös építkezésben, a párbeszédben – pedig igen nehéz helyzetben, pár évvel a második világháború esztelen pusztítása után álltak neki.

„Szóba kell végre állnunk egymással, azokkal, akikkel nem feltétlenül egyezik a véleményünk, és erre újra és újra kísérletet kell tennünk”

– figyelmeztetett a Tanítanék alapítója.

A szabad, befogadó, tradíciókat is megtartó, de innovációra képes, jövőbe tekintő, esélyteremtő oktatási rendszerek segítségével lehet biztosítani az európai projekt, az integráció, a közös európai értékek, az intézmények és a demokratikus tagállami rendszerek működését, a klímaválsághoz szükséges adaptációt, a munkavállalást, és még sok minden mást. Csak így lehet biztosítani, hogy minden egyes gyermek megkaphassa az esélyt, hogy szabad, autonóm felnőtté, polgárrá váljon, akárhonnan is származik.

Törley Kata elmondta, hogy ugyan a Tanítanék Mozgalom kapott most kitüntetést, de „nem sajátíthatjuk ki ezt az elismerést„:

az Európai Polgár díj azon tízezreké, akik az elmúlt időszakban pedagógusként, diákként, szülőként, szolidáris állampolgárként kiálltak a minőségi közoktatásért, egy szabad, demokratikus országért, nem kímélve az idejüket, energiájukat, sokszor az egzisztenciájukat is kockáztatva.

Törley Kata külön kitért arra, hogy háborúk zajlanak hozzánk közel, Ukrajnában és Izraelben is, és kifejezte együttérzését a konfliktusok civil áldozataival . Felhívta a figyelmet arra, hogy a béke megteremtésének kulcsa az oktatás, mégpedig az együtt nevelés és együtt oktatás. Beszédét azzal fejezte be, hogy megkérte az egybegyűlteket, „most képzeljenek mögé” sok tízezer bátor embert, akik együtt harcolnak velük.

A pohárköszöntőt Barkóczy Balázs parlamenti képviselő mondta el, aki nem csak politikusként, de gyakorló pedagógusként is kívánt elkötelezett és bátor pedagógusokat mindannyiunknak.

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, IRATKOZZ FEL EMAILLISTÁNKRA, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!