Nem mi

Kijózanító adatok: a kormánypárti szülők szerint is baj van az oktatásban

A szülők háromnegyede szerint súlyos problémát jelent a pedagógushiány. Az is kiderült, hogy a kormánypárti szülők jelentős része szerint is súlyos ez a probléma.

▶︎ Cikkünkben egy videóinterjúban értékeljük a felmérést annak kezdeményezőjével, a Szülői Hang egyik alapítójával, Miklós Györggyel.
▶︎ A főbb eredményeket is összefoglaljuk az alábbiakban.

Meglehetősen nehéz úgy beszélni egy témáról, ha az durván át van politizálva. Márpedig a kormány mindent megtett azért, a közoktatás kérdése át legyen – hiszen azok a témák, amelyek kapcsán csattognak a politikai öklösök, átkerülnek egy olyan érzelmi térbe, ahol nehezebb konkrétumokról beszélni. Ha nehezebb, akkor viszont könnyebben el is lehet kerülni: a pedagógushiány elvonttá válik, ha igazából nem is létezik, csak a gyurcsányisták fejében, a fizetések zseniálisak lesznek, ha igazából mindig is emeltek, sőt nekik emeltek először, és még sorolhatnánk.

Az átpolitizáltság azt is jelenti, hogy a témában úgynevezett vélemény- és információs silók alakulnak ki.

A kormányzati oldalon lévők teljes joggal érzik úgy, hogy minden rendben van, hiszen hozzájuk az az üzenet jut el, hogy minden csodás, és hogy aki azt állítja, hogy nem csodás, azt a patásördög bujtogatta. De persze átpolitizált térben van az is, aki a kormányt kritizálja – hiszen kevés olyan közéleti téma létezik, amelyben olyan világosan és jól feldolgozták a kormányzati baklövéseket, mint a közoktatásé, azaz az ellenzéki pártok is igyekeznek felhasználni a témát. Ennek köszönhetően egy olyan médiatér alakul ki, amelyben a két oldal között kevés átjárás van, ezzel pedig kevés az esély arra is, hogy az egyikből a másikba konkrét érvek hallatszanak át.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy alakul a két táborhoz tartozók érzékelése, percepciója ezekről a témákról. Nehéz és költséges is mérni, ritkán jutunk meggyőző, reprezentatív adatokhoz.

Most azonban szerencsés helyzetben vagyunk: a Szülői Hang a Pulzus Kutatóval közösen felmérte, hogy a szülők hogy állnak az oktatással, az oktatás válságával kapcsolatos kérdésekhez. Alábbi videónterjúnkban részletesen átbeszéljük a vizsgálat izgalmasabb részleteit a Szülői Hang alapítójával, Miklós Györggyel.

A felmérés főbb megállapításai

A felmérést egy 1500 fős, reprezentatív mintán végezte el a kutatócég – és míg azt az előfeltevést maximálisan alátámasztották az eredmények, hogy a kormánypárti szülők jóval optimistábban látják a helyzetet, egyáltalán nem dőlnénk hátra a kormányzati véleményművek munkatársai helyében:

nagyon magas, esetenként kimondottan meghökkentően kiugró azok aránya, akik fideszes szavazóként is komoly problémaként élik meg mindazt, ami az oktatásban történik.

Nagyon nagy

A megkérdezett szülők háromnegyede érzékeli, hogy a pedagógushiány súlyos probléma – ez önmagában igen jelentős szám. A fent említett véleménysilók működését ugyanakkor elég jól mutatja, hogy a fideszes szavazó szülők körében az így gondolkodók 47, a hatpárti szavazók körében 93 százalékot tesznek ki. Ugyanakkor azt is fontos hangsúlyozni, hogy a 47 százalék egyáltalán nem elhanyagolható arány. Az alábbi grafikonon a fenti adat többféle bontásban látható:

Ki tehet erről?

Persze egyáltalán nem mindegy a felelősség kérdése – különösen egy olyan átpolitizált helyzetben, ahol a kormányzati kommunikáció irgalmatlan erőfeszítéseket tesz a felelősség áthárítása ("Brüsszel", a pedagógusok, az "elmúlt nyolc év", stb.) érdekében, míg a másik oldal adott esetben a közös felelősség a kormányzati oldalra hárításában. Az alábbi grafikonon a felelősség kérdésére kapunk válasz – a teljes lakosság körében, majd csak a kormánypárti szavazók között:

Míg a kormánypárti szavazók körében jóval kisebb azok aránya, akik szerint a kormány tehet a kialakult problémákról, azért azt is meg kell állapítani, hogy a szavazóik több, mint egyötöde egyáltalán nem elhanyagolható, a vártnál talán lényegesen magasabbnak is mondható arány. Még akkor is, ha a kormányzatnak az az igyekezete, hogy az egyszeri pedagógusra, esetleg a "dolgok természetére" fogja ezeket, némiképp sikeresen is alakul – lásd fent.

A silók kialakulását abban is tetten érhetjük, hogy mennyire érzékeli a különböző problémákat a különböző pártpreferenciákkal rendelkező szülő. Míg persze azzal tisztában kell lennünk, hogy egy szülő számára egyáltalán nem feltétlenül egyértelmű, hogy mit jelent a "megfelelő" szakképzettség, az teljesen biztos, hogy az ellenzéki és a kormányzati kötődésű szülők közötti óriási különbség egyértelműen a silók működésére utal – gyakorlatilag ugyanazt a helyzetet értékelik ennyire eltérően a szülők:

Itt is meg kell azonban állapítani, hogy a kormánypárti preferenciákkal rendelkező szülők negyede(!) érzékel ilyen problémákat. Ez pedig nem kis arány.

Státutsztörvény – egyeztetés

Magunk is írtunk arról, hogy a státusztörvény ügyében folytatott egyeztetés, társadalmi vita egy igen rossz alibizés volt leginkább, talán éppen ezért is érdekes, hogy értékelték az egyébként jogszabályilag kötelező egyeztetés elégségességét a különböző táborok. Eben a kérdésben a teljes kormánykommunikációs gépezet azon dolgozott, hogy elmagyarázza: minden idők legszélesebb körben egyeztetett jogszabálya volt ez.

Míg a különbség magáért beszél, azért azt is fontos megállapítani, hogy a rááldozott bődületes kormányzati kommunikációs költség ellenére is egyáltalán nem elhanyagolható mennyiségű kormánypárti affinitású válaszadó gondolta úgy, a kormány nem egyeztetett megfelelően.

Érdekelnek a felmérés további részletei is? Kattints erre a linkre és nézd meg őket a Szülői Hang oldalán!

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, IRATKOZZ FEL EMAILLISTÁNKRA, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!