150 ezer

Vérző orral tiltakoztak az akkumulátoros konferencia előtt  

Vérző orrok,magas rangú vendégek, gyárosok, a civileket kizárni kívánó árszabás a nemzetközi akkumulátoros konferencián.

Illusztris vendégek érkeztek a budapesti Mariott Hotelbe október 26-án. Annyira, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartotta a nyitóbeszédet “a legátfogóbb nemzetközi akkumulátoripari konferencián”, hogy együtt tekinthessék át 2a gyorsan fejlődő magyar akkumulátoripar döntéshozói előtt tornyosuló lehetőségeket és kihívásokokat”. Nagy szavak!

A konferencia annyira népszerű volt, hogy a 150 ezer forintos belépők igen gyorsan elkeltek. Nem csoda, hogy az akkumulátorkárosult településeket képviselő civilek ajtón kívül maradtak. A megjelenő iparági képviselők, gyárosok, lobbicsoportok kacagva ki tudják csengetni ezt az összeget, ami szintén nem csoda, hiszen a kormány csak márciusig potom 1050 milliárd forintot költött az akkumulátoriparra a Mérce cikke szerint.

Mivel a civileket nem így támogatja a kormány, így ők maguk dobták össze a két belépőre szükséges 300 ezer forintot – aztán mégsem jutottak be. Elkelt a jegy, kapós volt a konferencia. Így hát a hotel előtt tiltakoztak. Pedig lenne mit mondaniuk.

„Mivel nem csak az üzemeken belül, de a gyárakból kivezető kürtőkön sincsenek légtisztító berendezések, mindannyian érintettek vagyunk az akkumulátorüzemek szennyezésében”

– mondta Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT egyesület elnöke, valamint az Átlátszó akkumulátoripari szakújságírója. – “Bírósági- és rendőrségi határozatok igazolják, hogy a dolgozók vérében már ott vannak a mérgező anyagok. A következő lépés az lesz, hogy a levegőbe és vízbe jutó mérgek a környező településeket is megfertőzik.”  

Az akkumulátorkárosult települések civiljei évek óta demonstrálnak a települések önrendelkezéséért, a szigorúbb környezetvédelmi- előírásokért és azok konzekvensebb betartásáért. 

A Göd-ÉRT Egyesület küzdelmei

A korábban tévéképernyőket gyártó gödi Samsung 2016-ban kezdte el bővíteni az üzemét, majd 2019-ben egy 80 hektáros földterület megvásárlását követően kezdett bele a gyár megnövelésébe. A környezetvédelmi engedéllyel nem rendelkező, zaj- és környezetszennnyezés miatt több alkalommal szankcionált Samsung ellen, a gödi lakosok létrehozták a Göd-ÉRT Egyesületet, a civil szervezetet, ami ekkor még egyedüliként lépett fel az egyre bővülő üzem folyamatos törvénysértései ellen. 

A tiltakozásuk ellenére 2023 januárjában bejelentették, hogy újabb akkumulátorüzemet hoznak létre. Ennek kapcsán közmeghallgatást tartottak, ahol több száz hely- és környékbéli lakos egységesen skanálta, hogy “nem kell a Samsung!”. 

2023 áprilisában a gödi civilek tüntetést szerveztek településükön, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a Samsung területe kiemelt gazdasági  övezetként még adóbevételt sem biztosít Göd számára. A demonstráción 500 fő vett részt.   

Az első botrányba fulladt közmeghallgatás – Szívügyünk Szentiván 

2022 szeptemberében több száz fő töltötte meg a győrszentiváni közmeghallgatáshoz berendezett stadion termét. A dühös lakosok kemény kérdésekkel sarokba állították és kigúnyolták a döntéshozókat, akik a hátuk mögött döntöttek arról, hogy a település határába “jelentősen zavar mértékű” iparterületet hoznak lére. 

Forró tél a hajdúságban – Mikepércs és Debrecen beszáll a küzdelembe

2022 telén országos botrányt okozott, hogy a CATL kínai akkumulátorgyár megalapozásához szükséges munkálatok miatt sajátítottak ki és betonoztak le több hektár különösen értékes termőföldet a Debrecentől délre fekvő gyár felépítéséhez. 

A novemberi mikepércsi lakossági fórumon még inkább riadt és tanácstalan lakosság a január 9-i debreceni közmeghallgatásra már a debreceni előljárókat is meglepő indulatokkal érkezett. Az óriási konferenciatermet megtöltve alig hagyták szóhoz jutni Papp László polgármestert és a gyár valamint a katasztrófavédelem képviseletében megjelenteket. 

Január 21-én végül újabb közmeghallgatásra került sor, ahol már erőszakos eseményre is sor került. Az egyik tiltakozó arcon vágta az esemény moderálásáért felelős hölgyet. 

Az eldurvult helyzetre reagálva a Mikepércsi Anyák január 29-én egy kilenc kilométeres menetet szerveztek Debrecenig, hogy békés eszközökkel fejezzék ki tiltakozásukat. Debrecenben ezt követően több civil- és pártrendezvényt is tartottak az akkumulátorgyár ellen. 

A Köz-meg-nem-hallgattatás 

Hogy véget vessen az egyre szaporodó tiltakozási hullámoknak, a kormány 2023 áprilisának végén lehetővé tette az önkormányzatok számára, hogy úgynevezett köznélküli “közmeghallgatást” tartsanak.  Ez a világ legbiztonságosabb, egyben legabszurdabb közmeghallgatása, ami pontosan arról szól, amit az elnevezés takar: az érintettek nem lehetnek jelen, csupán telefonon – limitált időkeretek között – tehetik fel kérdéseiket a szomszédjukban épülő üzemek kapcsán. 

Szemét ügyek a nyárról 

2023 nyarán az Átlátszó kinyomozta, hogy több kistelepülés határában illegálisan, engedély nélkül tárolták a gyárakból származó, selejtes akkumulátorokat, nem kissé meglepő módon paradicsomos hordókban. A lap információi szerint a Pest megyei Ikladon, és a Heves megyei Abasáron egyaránt tároltak a környezetre és a lakosságra veszélyes cellákat.

A szennyezést már nem lehetett tovább tagadni, így a hatóság kivételesen nagynak számító, 100 milliós büntetéssel sújtotta azt a magyar vállalkozót, aki az illegális hulladéklerakókat üzemeltette. Az akkumulátorgyárakat amúgy büntetni nem igazán szerető állam rekordbüntetése tehát körül-belül 600 fő konferenciabelépőjét fedezhetné a Mariottban.

Mindeközben augusztusban a hatóság határozatlan időre felfüggeszetette a Bátonyterenyei SungEel akkumulátorhulladék-feldolgozót. Az üzem a megengedett mennyiségnél 1600 tonnával több veszélyes hulladékot bontott le. Ellenőrizetlen működése következtében a bátonyterenyei vízbe arzén és szénhidrogén jutott.

A kormány szeptemberben egy rendelettel lehetővé tette, hogy a szennyező cégek is megússzák a büntetést. Bár az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt, hogy az előírás csak a kohászati üzemekre fog vonatkozni, jogszabállyal ezt mindeddig nem erősítették meg. 

Civil ellenállás

A fentihez hasonló ügyek egymás után robbantak ki az országban az elmúlt évben. A megalakuló helyi civil szervezetek most egy ernyőszervezetet hoztak létre, hogy hatékonyabban képviselhessék érdekeiket. Az AKÁRTEIS (az Akkumulátorkárosult Települések Igazáért Szövetség) most összesen 13 település 16 civilszervezetét tömöríti. 

A alábbi térképen találhatók a csatlakozó szervezetek – akik a forró zónákban próbálnak civil kontrollt gyakorolni: 

Az AKÁRTEIS követelései:

1. A jelenleg üzemelő gyárakban, üzemekben, és  veszélyes anyag raktárakban a magyar törvények betartatását, és katasztrófavédelmi-, környezetvédelmi- és munkavédelmi előírások szerinti működését!

2. A lakosság és a munkavállalók már üzemelő létesítmények általi veszélyeztetésének azonnali megszüntetését, a dolgozók és a környéken élők biztonságát! 

3. A zajos gyárak, üzemek által elkövetett, évek óta tartó zajszennyezés azonnali befejezését, a zajos üzemrészek működésének kormányhivatal által történő felfüggesztését!

4. A kibocsátási adatok folyamatos közzétételét: nyilvános, és civilek által kontrollált levegő-, talajvíz- és zajmonitoring rendszert!

5. A MoLaRi rendszernek valamennyi érintett gyár hatásterületeire történő kiépítését. Az érintett lakosság és a környező települések edukálását egy esetleges havaria-helyzetben való cselekvésre! 

6. A Különleges gazdasági övezet intézményének megszüntetését!

7. Kérjük vissza a gyár adóbevételeit (a védekezésre fordítható pénzeszközöket), valamint a város közigazgatási területeit megillető jogokat Gödnek, és Iváncsának!

8. A további akkumulátor iparosítási  kormányzati tervek azonnali nyilvánosságra hozatalát!

9. Kártérítést a gyárak 1 km-es körzetében élő lakosoknak a már  üzemelő létesítmények által okozott „szükségtelen zavarásért”, vagyis az életminőség-romlásért és az ingatlanok értékvesztéséért! 

10.Társadalmi párbeszédet az akkumulátorgyárak ügyében!

11. A hazai akkumulátor-ipar környezetvédelmi stratégiájának kidolgozását és nyilvánossá tételét!

12. A környezetvédelmi szabályok szigorítását; legyen kötelező minden akkumulátorgyár esetében környezeti hatástanulmány készítése!

13. A komolytalan bírságolási gyakorlat helyett valódi szankciókat! Példaként veendő az Európai Központi Bank által kiszabott bírság, amely szerint az EKB az EU prudenciális követelményeit nem teljesítő bankokat pénzbírsággal sújthatja az előző üzleti évben elért teljes éves árbevétele 10%-ának mértékéig.

14. A külföldi multik támogatása helyett a magyar egészségügyre,
oktatásra, infrastruktúrára jusson a pénz!

Elég nehéz időket élünk. Állati nehéz elérnünk Téged a híreinkkel. Iratkozz fel a hírlevelünkre most: