Szer

Már kiskamaszoknál is megjelenik a szerhasználat és a függőség: mit tehetünk ellene?

Rossz hír: egyre korábban találkoznak a gyerekek a tudatmódosító szerekkel. A szakemberek véleménye szerint az elmúlt évtizedben egyre inkább kiskamasz korra tevődik az az időszak, amikor kipróbálják és rendszeresen használni kezdik a kábítószereket Magyarországon. 

A Budapest nyolcadik kerületében működő Megálló Csoport Alapítvány munkatársaival beszélgettünk a fiatalok droghasználatáról, a diákokat érintő függőségről és a probléma kezeléséről – arról, hogyan vehetjük egyáltalán észre, hogy gond van, mit tehetünk szülőként és pedagógusként egyaránt.

Mi a függőség? 

Akármit is gondolunk saját csemetéinkről, a statisztika azt mutatja, hogy a fiatalok többsége kipróbál valamiféle tudatmódosító szert. Ez a szakemberek szerint valójában elkerülhetetlen. A kérdés az, hogy milyen sűrűn nyúlnak a tudatmódosító szerhez, és hogy mennyiben jelent ez funkcióvesztést, feladnak-e a szerhasználat, vagy akár más függőség miatt egyéb életterületeket. 

A kipróbálástól a függőségig vezető út fokozatos – de nem feltétlen jut el a droghasználó a függőségig” – mondja dr. Marjai Kamilla. Az addiktológiai konzultáns szerint az a fiatal azonban,

akiről kimondhatjuk, hogy szenvedélybeteg, „az nem tud visszafele menni az úton”, tehát nem tud újra „kipróbáló” szintű használó, vagy rekreációs fogyasztó lenni. 

Beszélgetőpartnereink szerint akkor beszélhetünk függőségről, ha kényszeressé válik a szerhasználat, ha megjelennek a megvonásos tünetek (ezek lehetnek akár pszichés, akár fizikai tünetek is), ha kialakul a tolerancia, ami azt jelenti, hogy az adott mennyiség már nem adja azt a hatást mint előzőleg, vagy ha a leállás kísérlete kudarcba fullad segítség nélkül.  A függőséggel együtt járnak olyan jelenségek is, mint amikor az egyéb feladatok és szerepek (iskolai, otthoni) háttérbe szorulnak, vagy amikor jelentkezik egyfajta beszűkültség, amikor a szerfogyasztó aránytalanul sok időt tölt a használattal. 

Mi okozhat függőséget? Miért és mit használnak a fiatalok? 

A szenvedélybetegek általában az összes tudatmódosító szerrel szemben kontrollálatlanul viselkednek. Így kevésbé lényeges, hogy valaki extasyfüggő, vagy amfetaminfüggő, esetleg alkoholista, hiszen nagy valószínűség szerint a választott szere mellett a többi tudatmódosítót sem tudja mértékkel használni. 

Oláh Péter, a Megálló Csoport alapítvány elnöke elmondta, hogy ma már nagyon nehéz észrevenni, ha egy fiatal valamilyen tudatmódosító szert használ, hiszen a fiatalok körében a legtöbb dolog elfogadott. Ezzel párhuzamosan

az online térbe kerülés sem segít a problémák felfedezésén,

hiszen “ahhoz, hogy lássam, hogy baj van veled, látnom kell téged” – mondja az terápiás intézmény elnöke, majd hozzáteszi – “de az online fórumokon ez nem tűnik fel és az emojik világában nem könnyű érzésekről beszélni.” Így sokszor nem adott az a közösség, ahol a problémák egyáltalán felmerülhetnek.

Ezért ma sokkal nehezebb észrevenni a problémás szerhasználatot mint korábban.      

A fiatalok – hasonlóan a felnőttekhez – elsősorban azt használják, amihez könnyedén hozzáférnek. Így hazánkban az ő köreikben is

a legelterjedtebb drog az alkohol. 

Egy egy évvel ezelőtti nemzetközi kutatás alapján Magyarország Moldovát, Fehéroroszországot és Oroszországot is megelőzi alkoholfogyasztásban. Az alkoholisták számát a KSH is 380 ezerre becsüli, de a szakértők ennek a háromszorosát, vagyis egymillió alkoholistát saccolnak Magyarországon. 

Természetesen az italozás nem csak a felnőttek hétvégi szenvedélye, a fiatalok is sokszor nyúlnak az üveghez, hiszen az életkori korlátozás könnyen kijátszható. 

Az alkoholizmusnál rejtettebb, és sokkal nagyobb tabunak számít a különböző

vényre felírt  benzodiazepinek visszaélésszerű fogyasztása.

A Xanax, a Rivotril, a Seduxen és a Frontin könnyen hozzáférhető, nyugtató hatású gyógyszerek, megfelelő indokkal a háziorvos is felírhatja őket. Az ELTE egy korábbi kutatásában felmérte, hogy a kutatásba bevont személyeknél a nők 9, a férfiak 5%-a használta felsorolt nyugtatók valamelyikét. 

A gyógyszerhasználat súlyosságát jelzi, hogy

a nyugtatószerekből országszerte többmillió dobozzal vásárolunk évente.

A gyógyszerfüggőség nem tűnik tabunak a kormánypárti sajtóban sem. A probléma méretéről és kiterjedtségéről a Magyar Nemzet is részletesen írt a közelmúltban.

Oláh Péter elmondta, hogy a fiatalok is egyre gyakrabban nyúlnak ezekhez a nyugtatókhoz, hiszen csak ki kell nyitni a nagymama gyógyszeres fiókját, hogy ráleljenek a tablettákra.

A marihuána, vagy többet használt nevén “fű” ma már széles körben elfogadott. A kannabisz-származékok Európai elterjedését mi sem jelzi jobban, minthogy Németország után Csehország is javaslatot tett a legalizálásukra. A fűfogyasztás a fiatalok között mára általánossá vált. 

Kis Imre segítő  és Végh Róbert addiktológiai konzultáns mutattak rá interjúnkban arra, hogy

a 2010-es években megjelent dizájnerdrogok “kinyitották az ollót”

– ez azt jelenti, hogy azok, akik korábban csak kannás borral és más, rossz minőségű alkoholszármazékokkal kábították magukat, szintén megtalálták a könnyen hozzáférhető, olcsó – ámde annál veszélyesebb – tudatmódosító szereiket. 

A biofű, vagy herbál széles körben elterjedt és országszerte sokan használják őket. A szintetikus kannabionid ára jóval olcsóbb más illegális szerekénél, sok helyen akár egy ezresért beszerezhetők. Sokszor

ez a szegregátumok drogja is, amit több generáció használ, a nagymamától az unokáig.

Igaz, ez már nem elsősorban függőségi, hanem társadalmi probléma” – teszi hozzá Végh Róbert. 

Persze a függőség nem merül ki a tudatmódosító szerek használatánál.

Az internet-, a pornó-, a játékfüggőség széles rétegeket érint, még nagyobb látenciával.

Nem emlékszem olyanra, aki csak a viselkedési függősége miatt jött volna be” – mondta dr. Marjai Kamilla. A szakember hozzátette, hogy ezek a problémák leginkább akkor kerülnek a felszínre, ha emellett valami más kémiai függőség is felmerül a fiatalnál. 

Bármi is legyen a használat tárgya, a legtöbb esetben nem “buliból” anyagoznak a fiatalok. Papp Nikolett, oktatási programvezetőtől szerint az intézménybe járók nagy része más mentális betegségben is szenved.

Sokan nem a függőséget azonosítják az elsődleges problémaként” – mutat rá Oláh Péter. Az viszont bizonyos, hogy a terápiás intézményben felépülők mindegyike szorong.   

Mik a figyelmeztető jelek egy fiatalnál? 

Bármennyire is szeretnénk, nincs egyértelmű „jel”, ami mindenképpen azonosítja az aggódó szülőnek, hogy szerhasználattal kapcsolatos probléma lehet a gyerekével. Mivel maga a droghasználat is igen sokféle lehet a szer típusától, a fiatal szocializációjától, szokásaitól, valamint a droghasználati karrierjének állomásaitól függően, csupán néhány figyelemfelkeltő jel van, amire egy szülőnek, vagy pedagógusnak érdemes odafigyelni. 

Figyelmeztető jelek lehetnek a hosszú iskolai kimaradás, a gyermek, fiatal viselkedésének gyors, drasztikus megváltozása, illetve az, ha a gyerek „manőverez”. Ugyanakkor a Megálló Csoport szakemberei egyetértettek abban, hogy nincs értelme konkrét jeleket kutatni. A figyelem a legjobb eszköz arra, hogy észrevegyük, ha egy fiatal bajba kerül, ha az élete félresiklik. 

Mit tehet egy szülő és egy pedagógus? 

A legelső prevenciós lépés,

a megfelelő asszertivitás kialakítása a gyerekben.

Ha egy óvodás korú gyerek ki tudja fejezni, hogy ő nem akarja a piros zoknit felvenni, mert a kéket szeretné, az már az első lépés afelé, hogy később is fel legyen vértezve a nemet mondás képességével” – mondta dr. Marjai Kamilla, majd hozzátette: “Az autonómia az alapja az annak, hogy valaki később ellen tudjon állni a kortás nyomásnak, hogy képes legyen mérlegelni a következményeket. Így – még ha nem is tudatosan – egy óvónő is kellő prevenciót biztosíthat a gyermek számára.” 

Elengedhetetlen a

bizalmi légkör, ahol nem a retorzió a nevelőeszköz

– mondta Papp Nikolett a Megálló Csoport Alapítvány oktatási programvezetője. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a fiatalok probléma esetén nem a felnőttekhez fordulnak, hanem megpróbálják egymást közt “okosban megoldani”. 

Ehhez pedig az kell, hogy az iskolában – és a családban is – kialakuljon olyan közösség és szemlélet, ami elősegíti hogy a droghasználattal (vagy bármi mással) kapcsolatos problémák felszínre kerülhessenek. 

A függőkkel dolgozó szakemberek egyetértettek abban, hogy nem elvárható, hogy egy pedagógus naprakész legyen a függőséggel és a divatos drogokkal kapcsolatban.

Az azonban egy hiányosság, hogy nem tudunk arról mit csinál a másik” – fogalmazta meg az oktatási, az egészségügyi és a szociális szektorok szétszabdaltságával kapcsolatos aggályokat dr. Marjai Kamilla.  

Kik fordulhatnak a Megálló Alapítványhoz? 

A Megálló Csoport Alapítvány bármely 16 év feletti fiatalt szívesen fogad, akinek drog-, alkohol-, gyógyszer- vagy viselkedési problémája van. Bejárós, nappali rehabilitációs intézményként számos programot biztosítanak, a bajba jutott fiataloknak. Süti Klubtól, focin, pingpongon, jógán át számos terápiás lehetőség elérhető. 

A Megálló a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakközépiskolával együttműködve segít azoknak a fiataloknak eljutni az érettségiig, akik a használat miatt félbehagyták a tanulmányaikat. 

További információk a Megállóról:

Te jó ég! Te még nem iratkoztál fel a hírlevélre?! Pedig nekünk nincsenek millióink egy-egy Facebook-posztra… Ne maradj le! Iratkozz fel: