Algoritmus

„Ne legyünk hülyék” – érdemes észnél lenni a közösségi portálokon

Leszűkült a tér, amiben kommunikálunk a társadalmi-politikai kérdésekről. Gond, hogy a hozzáférésünk a pénzünk mennyiségétől is függhet. Létező probléma, hogy nem tudjuk kiválogatni, mit dobál fel nekünk az algoritmus. Ahogy azt sem, hogy vajon megbízható információkat kapunk-e tőle vagy sem. Interjú Polyák Gáborral.

Nemrég írtunk arról, hogy a közösségi média nem demokráciát, hanem profitot termel – ezért aztán nagy bajban lehetünk, ha a közösségi média a demokratikus diskurzus kizárólagos helyszínévé válik, ha nem tudunk valahogy felkészülni erre.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője szerint valóban probléma, hogy a közösségi portálok által kialakított tér, ami ma már a demokratikus diskurzus első számú színtere, azoknak nyílik meg elsősorban, akiknek van rá pénzük. Bár Polyák szerint ez a probléma rég jelen van a világban – hiszen rádióállomásunk, magazinunk, televíziós csatornánk sem lehetett mondjuk a hatvanas években –, a közösségi média komplexebb és éppen ezért bonyolultabb kérdés.

A legjobb tanács az egyszeri felhasználó számára az lehet, hogy igyekezzen nem hülyén viselkedni: ha valami furcsán, szenzációsan hangzik, tegyen pár lépést hátra és nézze meg még egyszer, mit olvas. Ahogy nem kell minden poszt alá zsigerből kommentet szórni, pláne nem úgy, hogy a cikket, ami alá kommentelünk, el sem olvastuk.

Teljes interjúnk:

De… miért?! Miért nem iratkoztál fel a hírlevélre? Egyre nehezebb eljuttatni hozzád a cikkeinket… Itt tedd meg: