Aktív

Ne várják a fiataloktól a klímaválság megoldását!

Környezetvédelmi aktivizmus, bútorfelújító workshop, drámafoglalkozás – a Bolygó Közösségi térben megtörténik, amit annyiszor szemrehányóan kérnek számon az idősebbek a fiataloktól: bevonódnak, aktivizálódnak, közösséget szerveznek. 

Ez a Bolygó tényleg pörög: az iskolaidő után kezdődő foglalkozásokon – még az előadásokon is – gyakran negyvenen, ötvenen vesznek részt. Az aktivizmust támogató események mellett kulturális és művészeti produkciók is történnek itt.

A Bolygó célja, hogy felkészítse a fiatalokat a klímaválság elleni küzdelemre, hogy környezettudatosabbá váljanak – egy folyton bővülő, színes, befogadó, barátságos közösség segítségével. 

A környezetvédelem a tudatosabb fogyasztási – illetve nem fogyasztási – szokások kialakításával kezdődik – így kerülnek Bolygóba bútorfelújító, ruhajavító, batikoló és számos más barkácsoló és kézműves workshopok. Amikor a felvételeinket készítettük, éppen egy bútort újítottak fel páran: egy tizenöt év körüli fiú egy csiszológépet pörgetett szorgalmasan, míg három tinédzser lány zöldre festette a fémalkatrészeket.   

Drámafoglalkozás, fényfestés, filmvetítések, kirándulások, tábor – sőt, zöldszervezek is megfordulnak itt, “bevonó” alkalmakat szerveznek, ahol új aktivistákat táborozhatnak maguknak. A Fridays For Future Magyaroszág rendszeresen szervezi ide ezeket az eseményeit, de a Göd-ÉRT Egyesület  is tartott már itt interaktív workshopot a hazai akkumulátoriparról. 

A projektet a Green Peace és a fiatalokat segítő svéd Fryshuset finanszírozza a Planet One projekten keresztül. A Planet One több országban tart fenn hasonló közösségi tereket: Svédország és Magyarország mellett Örményországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Kenyában és Kamerunban. 

Körner Olga, Szeszák Panna 2021. novemberében kezdte el a programok szervezését – akkor még a szórakozóhelyként is működő Turbinában. Ma már a Margit körút 28-32. szám alatti saját terükben dolgozhatnak – ide 2023 februárjában költöztek a II. kerület városrehabilitációs programjának támogatásával.  

De… miért?! Miért nem iratkoztál fel a hírlevélre? Egyre nehezebb eljuttatni hozzád a cikkeinket… Itt tedd meg: