Nem dönthető papírfigurák

Nagyjából ezren tüntettek a Belügyminisztérium előtt a diákok felhívására

„Nem hagyjuk” – hangzott fel újra az ismerős skandálás a Belügyminisztérium előtt január 13-án, szombaton délután: az Egységes Diákfront hívására nagyjából ezer fő döntött úgy, hogy dacolni fog a mínuszokkal és részt vesz a „Béremelést, ne szemfényvesztést!” elnevezésű tüntetésen.

Nagyjából ezer fő jött össze a Belügyminisztérium épülete előtt

A szervező EDF és a hozzájuk csatlakozó partnerszervezetek, a PDSZ, az Adom Diákmozgalom, a Fridays for Future, az aHang, a Civil Bázis és az Országos Közös Akarat tisztában voltak a meteorológiai valósággal, így az esemény sem tartott egy óránál sokkal tovább.

A kilátásba helyezett béremeléssel kapcsolatos üzenetek dominálták a plakát-felhozatalt

Az EDF elnöksége nevében Perlaki-Borsos Noel elmondta, hogy a szervezők nem kaptak engedélyt (??) a rendőrségről arra, hogy a tüntetők ledöntsék Pintér Sándor papírfiguráját, ezért aztán „földre szugerálták” azt. A felszólalók elmondták, hogy a béremeléssel kapcsolatos rendelet bármikor visszavonható, mire felhangzott a „nem hagyjuk”-skandálás.

A „leszugerált” Pintér-papírfigura, vörös orral, és két – egyébbiránt Juhász Péterhez – tartozó lábbal

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Pál Alexandra szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a 32,2 százalékról csak a tüntetők, a társadalom kiállása miatt lehet most egyáltalán szó – arra szólított fel, hogy ne hagyjuk, hogy ebből a béremelésből is porhintés legyen.

Vlagyimir Putyin és Hírhamisító Dániel is megjelent a tüntetésen

Pál szerint a béremelés nem fedezi a bérek inflálódását, és igazából csak a gyakornokok számára ígérték meg konkrétan ezt a mértékű emelést. A PDSZ felszólalója arról is beszélt, hogy a többi követelések ügyében viszont nem történt semmi.

A béremelés kérdésével ebben a cikkben foglalkoztunk külön

Ezt követően Juhász Péter következett. Az ötödik kerületi polgármesteri posztra függetlenként bejelentkező politikus egy igazi iskolás csínytevő stílusában perdült színpadra, és ennek köszönhetően számos tréfát adott elő az egybegyűlteknek. Egyebek mellett felvetette, hogy lehetne csak pedagógus az egész kormány, hogy Pintér Sándor dolgozhatna portásként, de elhangzott az is, hogy Rogán Antal igen rossz tanár lenne, mert minden osztályzatból le kellene neki adni negyven százalékot.

Tényleg, Viktor, hogy is van ez?

Szerencsére konkrétabb, az oktatáshoz jobban passzoló ígérete is akadt Juhász Péternek: megválasztása esetén szociális ösztöndíjat indítana, és arra is ígéretet tett, hogy oktatás utáni foglalkozásokat biztosítanának a kerületi gyerekeknek, továbbá igyekeznek majd javítani a közoktatási intézmények körülményein.

A tömegben az oktatás megújulásáért harcoló mozgalmak több ismert arca is megjelent: képünkön Simkó Edit és Törley Kata.

A színpadra felugorhatott az Adom Diákmozgalom és a Fridays for Future is. Ők elmondták, hogy egy olyan zöld javaslatcsomagon dolgoznak az Egységes Diákfronttal közösen, amit minden főpolgármester-jelöltnek eljuttatnak majd.

Apró betűvel, vagy sem: tény, hogy január 13-án, amikor már elvileg az emelt fizetésekért dolgoznak a kollégák, nagyobb részt fogalmuk sem lehet arról, hogy mennyit visznek majd haza a hónap végén. Képzeljünk el hasonlót bármilyen piaci cégnél!

A program végén természetesen felcsendült az elmaradhatatlan Grund is.

A legszínesebb hírt a végére hagytuk: a rendőrség ez alkalommal nem könnygázzal, hanem meleg teával készült a tüntetőkre! Ha érdekel a teljes tüntetés, akkor nézd meg a Mérce élő tudósításának felvételét, amit erre a linkre kattintva érhetsz el.

A tüntetést több szervezet is támogatta. (Tudtad hogy a Sztrájk alapjog-logót és szlogent a szavon.hu-t is készítő csapat tervezte? Igen, a stilizált tanárok a csapatunk grafikusának, Kántor Attilának a munkái.)

Ha nem érünk el, nem kapod meg a híreinket. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, itt: