Tüntetni

„Ha mi ezt nem tettük volna meg, még ennyi sem lenne” – tíz éves az Adom Diákmozgalom

“Volt értelme tüntetni – minden egyes ember, aki kiment, hozzá tudott tenni” – ez a 2023-as év egyik tanulsága Schermann Fruzsina, az idén kerek évfordulót ünneplő Adom Diákmozgalom elnöke szerint. Hármas interjúnkban Schermann Fruzsinát, Tyukodi Ruben PR-ügyvivőt és Takács Lara aktivistát kérdeztük. 

Tíz évvel ezelőtt robbantak be a köztudatba, harsányan, nagy lendülettel. Azóta a szervezet sokat fejlődött: ahogy fogalmaznak, hatalmas változáson mentek keresztül azért, hogy rugalmasabban, gyorsabban reagálhassanak. Amiért be kellett áldozni valamennyit a kezdeti, bázisdemokratikus működési elveikből.

Az ellenzéki pártok is tanulhatnának abból, ahogy a köztudatba viszont csak tavaly berobbanó Egységes Diákfronttal kapcsolatban nyilatkoznak: nem csak, hogy örülnek a „kihívó” társszervezet megalakulásának (mert „a verseny az jó”), de a szóba jöhető civil szervezetek közül az EDF-fel a legjobb a partneri viszonyuk. Olyannyira komolyan veszik ezt, hogy több projektet egyszerre is visznek – így például az országos korrepetálási programjukat, amiben diákok korrepetálhatnak majd rászoruló diákokat.

De jó a viszonyuk egy sor más szervezettel is, így a Tanítanékkal, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, és nagyon hasznosnak tartják az OKÁ-ban, azaz az Országos Közös Akarat nevű ernyőszervezetben folytatott munkát is.

Diákjogok? Manapság nem túl népszerű dolog a jogainkról beszélni – az Adom viszont kitartóan kopogtat az iskolák ajtajain, hogy diákjogokról szóló képzését el tudja vinni a diákokhoz. Ez persze nem egyszerű: hasonlóan érzik magukat, mint a hittérítők, akiknek gyakran az orrára csapják az ajtót. Persze a programot nem kötelező az intézményben lebonyolítani: ha egyes osztályok, diákcsoportok, szülői közösségek igényt tartanának arra, hogy elmondják nekik, van-e jogod például az órán kimenni pisilni, akkor mindenképp vegyék fel a kapcsolatot velük, mert bárhova elmennek.

Érdekelne a diákjogi képzés? Más okból szeretnél kapcsolatba lépni az Adommal? A honlapjukat az erre a linkre kattintva megnyíló oldalon találod, de írhatsz a diakmozgalom@gmail.com címre is.

Interjúnkban beszélünk még arról, hogy értékelik a 2023-as évet, hogyan ünneplik meg a kerek évfordulót, illetve hogy hogyan kívánnak fellépni a szegregáció ellen. Ahogy arra is próbálunk valamilyen épkézláb magyarázatot találni, hogy vajon mi ütött az egyetemistákba: miért nem aktívabbak, vajon mi az oka látszólagos passzivitásuknak.

És persze az is előkerül, hogy a diákok nélkül lett volna-e bármiféle béremelés.

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: