Bér

Fizetésemelés: a BM szerint elindult, de bőven vannak nyitott kérdések

„Minden feltétel adott a tanárok és óvónők béremeléséhez” – adta ki az MTI Országos Sajtószolgálatának a hírt a Belügyminisztérium. Időközben pedig a béremeléssel kapcsolatos rendelet is megjelent.

A BM közleménye szerint így alakul a béremelés mértéke:

A  rendelet értelmében a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528.800 forint.

Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő.

Pedagógus II. kategóriában a havi illetmény alsó határa 430 ezer forintról 555 ezer forintra nő.

Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő.

Kutatótanár esetében a havi illetmény alsó határa 640 ezer forintról 750 ezer forintra nő.

A hír szerint az idei béremeléseket egy „béremelési alap” garantálja majd, amibe a kormány 340 milliárd forintot különített el.

A közlemény szerint a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan 32,2%-kal emelkedik. Ezt árnyalja az az információ, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete kapott a szintén 17-én lezajlott sztrájktárgyaláson. Ahogy írják, az egyeztetésen az derült ki, hogy minden Gyakornok fokozatba sorolt 32,2%-ot, minden Pedagógus I. fokozatba sorolt 31,2%-ot, a Pedagógus II. fokozatban 29,1%-ot, Mesterpedagógus fokozatban 21,2%-ot, illetve a Kutatótanár fokozatban 19%-ot emelnek.

Időközben megjelent a béremeléssel kapcsolatos végrehajtási rendelet is, ami ezt úgy módosította, hogy a felső határokat is közölte ezekben a kategóriákban, a következőképpen:

a) Pedagógus I. esetén 538 000 Ft-t.l 1 065 000 Ft-ig,

b) Pedagógus II. eset.n 555 000 Ft-t.l 1 135 000 Ft-ig,

c) Mesterpedagógus eset.n 630 000 Ft-t.l 1 365 000 Ft-ig,

d) Kutatatótanár esetén 750 000 Ft-t.l 1 470 000 Ft-ig.

Azaz az alsó határ a mérvadó, ennél kevesebbet ezekben a kategóriákban nem fizethetnek. Ami furcsa, az az, hogy a gyakornokok nem szerepelnek a rendeletben, a sajtóközleményben viszont igen. Szerepel viszont a rendeletben az, hogy amennyiben a gyakornok előző évben nem kapott emelést, és abban az évben fejezte be szakmai gyakorlatát, úgy két és fél százalékos emelésben részesül január 1-e után.

Ugyanebben a közlönyben a kormány rendelkezik a sajtóközleményben közreadott béremelési alap létrehozásáról is, így

valószínűsíthető, hogy lesz keret a béremelésre.

Azt, hogy az egyes kategóriákban, a különböző illetményekkel, kedvezményekkel nagyjából mennyit kereshetsz, a Ne dolgozz ingyen! lapjain adta közre a PDSZ egy excel tábla formájában, amit erre a linkre kattintva tudsz letölteni a Ne dolgozz ingyen! oldalról.

Az is kiderül a rendeletből, hogy ezek az alsó határok az alapbérre vonatkoznak – azaz az illetmények, így pl. a húsz százalékos esélyegyenlőségi illeték ebből számolandó.

Nincs hír ugyanakkor a nem pedagógus végzettségűek béremeléséről, de a szakképzésben dolgozókkal kapcsolatban is csak egy ígéret hangzott el.

További részletekért érdemes felkeresni az NDI cikkét, ami beszámol a legutóbbi sztrájkbizottsági egyeztetésről is.

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: