Hibák

Bicskei ügy: Két mór ment

Lemondott Novák Katalin. És a kegyelmi kérvényt állítólag felterjesztő Varga Judit is – ő a Fidesz EP-listájának éléről is lemond. A lemondással a kormány le is tudná az ügyet. Pedig – akármennyire álszent is a két politikus lemondása, és akármennyire rosszul is hangzik ez –, igazából nem ők a probléma.

(Cikkünkben a február 9-én, pénteken lezajlott két tüntetés képeit láthatják, amelynek résztvevői Novák Katalin és Varga Judit lemondását követelték.)

Orbán úgy zavarja haza a két egyedüli nőt, akiket az elmúlt években egyáltalán hajlandó volt megtűrni kormányközelben, hogy egyetlen szó nem hangzik el arról, ami az ügyben lényeges volna. A két nő „vállalja a következményeket”, megy. Lám, itt vannak következmények.

Novák és Varga távozása azonban nem katarzis. Ez a Fidesz kríziskommunikációs gépezete.

Előző cikkünk a témában

Hajmeresztő bocsánatkérés

Novák Katalin lemondási beszédében több helyen kért bocsánatot. Ugyanakkor saját magát alapvetően felmenti – és felmenti K. Endrét is. Ezt mondja:

„Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen.”

Tehát nem a kegyelemmel hibázott, hanem az indoklás hiányával – mely indoklást persze még most, az utolsó utáni pillanatban sem kaphatják meg sem az áldozatok, sem a közvélemény.

Ezzel a felütéssel kér bocsánatot – de egyáltalán nem konkrétan a bicskei ügy sértettjeitől, hanem „minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette”. Hiszen „a gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek”.

Bocsánatot kér emellett azoktól is, „akik most úgy érzik, cserben hagyom őket”.

Tehát, ha a bicskei áldozatok úgy gondolják, a fenti két kategória egyikébe beletartoznak:

a) „minden olyan áldozat”, akik úgy érzik, nem állt ki mellettük Novák,

b) esetleg olyanok, „akik úgy érzik, hogy cserben hagyta őket”,

akkor persze tőlük is bocsánatot kért Novák.

De miért nem lehetett a bicskei áldozatoktól külön bocsánatot kérni? Miért nem lehet azt mondani, hogy „bocsánatot kérek a bicskei gyermekotthonban elkövetett súlyos cselekmények áldozataitól”?

Kifejezetten tőlük nem gondolt bocsánatot kérni Novák. Az, ami történt, Novák szerint egy speciális helyzet. Itt nem történt hiba. Nem itt történt hiba. Novák és Varga jól járt el. A kegyelmi kérvények ügye már csak ilyen, megosztó, és ez egy adottság. Az indoklás hiánya kételyeket ébresztett a – pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán.

Novák szerint ez a hiba.

Novák kénytelen megőrizni a „szuverenitását”, és ezért inkább lemond – és üzeni is a fiataloknak, hogy „ha úgy érzik, hogy fel kellene áldozniuk szuverenitásukat, akkor legyenek képesek méltósággal átadni a helyet valaki másnak”.

De vajon mitől őrzi szuverenitását Novák? Mit is jelent mindez? Mi ez a mellébeszélés?!

Nincs magyarázat

A lemondások után a legegyértelműbb kérdésre sem tudjuk meg a választ. Miért nem hajlandó Novák elmondani, mi történt ebben az ügyben? Miért nem hajlandó korrekt módon bocsánatot kérni?

Még szembetűnőbb a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit dacos búcsúja. Aki kivonul a magyar közéletből. (És akinek volt férje már a Partizánban is interjúzott, és egyebek mellett elmondta, hogy tudomása szerint nem ajánlotta kegyelemre K. Endre kérelmét az igazságügyi tárca…)

Novák és Varga lemondott. Legyen nektek ennyi elég.

A „nincs magyarázat” viszont a legnagyobb gond.

A Fidesz államát összetartó fontos elem a „semmi közöd hozzá”. A magyarázatok helyett egybites kékplakátos kampányokon folytatott üzengetés van.

Ez az, amiért soha nem lehet tudni semmit arról, mi folyik az oktatásiránytásban.

Ez az, amiért nincs magyarázat arra, mi folyik az egészségügyben.

Ez az, amiért semmit nem tudunk arról, miért épülnek le a nagy állami közszolgálati rendszerek.

Ezért nem tudja senki, hogy uniós államként és NATO-tagként miért harsog orosz propagandát a magyar állam és valamennyi szócsöve.

A bicskei ügyhöz sincs semmi közöd azon túl, amit Novák elmondott. Megvédte „szuverenitását”.

Tényleg semmihez nincs közünk?

Aljas indokból elkövetett „gyermekvédelem”

A bicskei botrány is rávilágít arra, hogy – mint minden állami rendszerből – brutális összegek hiányoznak a gyermekvédelemből is – miközben, paradox módon, „gyermekvédelem” ürügyén ezermilliárdos félretájékoztató kampányok folynak az országban.

Ezek egyetlen célja, hogy félelmet, bizonytalanságot hintsenek el a többségben egy-egy kisebbséggel kapcsolatban. Hogy elhitessék: a legnagyobb gyermekvédelmi kihívás ma Magyarországon nem a lerothadt teljes gyermekvédelmi rendszer, a térdre kényszerült közszolgáltatások, hanem az, ha megjelenik egy meleg pár egy könyvön. Ha elcsattan a rajzfilmben egy meleg csók.  Előbbire már szinte kevesebbet költenek, mint utóbbira.

Novák lemondása nem fontos.

Novák sem volt fontos.

Még Varga Judit sem az.

A fontos az, hogy továbbra is csak a propagandára költött ezermilliárdok helye biztos. Az egyre hízó újelit helye, ami leváltja a régit, de ha lehet, még kegyetlenebbül számol le, – akár saját társaival is.

Lemondásuk annak bizonyítéka, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következménye, a baloldalon a bűnöknek sincs” – nyilatkozta a Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, némi gyurcsányozás, gurulódollározás kíséretében.

Még egy kicsit talán keresik a hangjukat. Meg fogják találni. Még több kék, mocskolódó plakátban. Hiszen ebben az ügyben szerintük ők az igazi áldozatok. Nem a bicskei gyerekek.

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: