Tilos

Megállíthatatlanul terjednek az általános iskolákban a tiltott alternatív dohánytermékek

A szülők egy része talán nem is tudja, de már a 10-12 éves gyerekek is tömegesen szoknak rá az igen magas nikotintartalmú, jelenleg illegális termékekre. Egyes változataik akár a hagyományos cigaretták nikotintartalmának ötvenszeresét is tartalmazhatják.

Már az általános iskolában is szívnak Elf Bart, Poco Bart, vagy épp snüsszt használnak a gyerekek. 

A diákok kereskednek, “dealerkednek” ezekkel a termékekkel, de előfordul az is, hogy a gyerek veszi meg a szülőnek, hiszen az nem tudja, honnan lehet beszerezni – fejtette ki Hamar János. Az addiktológiai konzultánssal az alternatív dohánytermékekről és a függőségről beszélgettünk:

Ma Magyarországon két típus terjed rohamosan az iskolákban: az Elf Bar és a Poco Bar, illetve a snüssz.

Elf Bar és Poco Bar

  • Folyadékkal ellátott, eldobható elektromos cigaretta.
  • Többféle ízben kapható.
  • A nikotintartalom mennyisége változó – akár az ár is aszerint változik, hogy hány slukkot, vagy “puffot” lehet belőle szívni. 
  • Olcsóbb, mint a legális nikotintermékek, mint például az IQOS.
  • Az Elf Bar hosszúkás, rúd alakú, a Poco Bar kisebb, inkább téglatest kinézetű. 
  • A Poco Barból már létezik 10 000 puffos verzió is.

Snüssz

  • Külsőre teafilterre emlékeztet, jellemzően papírzsebkendőbe csomagolják.
  • Nedves, füstmentes dohánytermék, alapvetően Svédországból származik, ahol önmagában, filter nélkül, vagy filteresen is értékesítik.
  • A használó a szájába, általában a felső fogíny fölé teszi. A filter anyaga (vagy a dohányba kevert apró üvegdarabkák) enyhén felsértik a felhámot, majd a nikotin az ínyen keresztül jut be a szervezetbe.
  •  Sportolók is használják mert levezeti a stresszt, ugyanakkor rendkívül káros a fogakra, a szájra és a hasnyálmirigyre. 
  • Nikotintartalma a hagyományos cigaretta sokszorosa lehet. Míg egy szál cigaretta megközelítőleg 1-2 mg nikotint tartalmazhat, addig a snüsszben 24-50 mg is lehet. 

A legnagyobb probléma az alternatív dohánytermékekkel, hogy a használatuk nem okoz füstöt, nem kíván előkészületet, épp ezért a fogyasztóik megállás nélkül használhatják.  Ez akár nikotinmérgezéshez is vezethet.

Az Elf Bar és Poco Bar illegális Magyarországon, míg a snüszt – Svédország kivételével – az Európai Unió országaiban tiltják. A Nemzeti Adó és Vámhivatal 2022-ben 105 alkalommal eljárást is indított ez ügyben. A 2021-ben megalakított Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) még külön zöldszámot is fenntart, arra az esetre, ha valaki esetleg fel akarna jelenteni egy Elf Bar-árust. (Az oldal külön kiemeli, hogy az ingyenes hívható számon névtelen bejelentésre is lehetőség van).

A tilalom ellenére – vagy részben éppen pont azért – az alternatív dohánytermékek nagyon népszerűek a gyerekek és kamaszok körében. Egy neve elhallgatását kérő iskolaiazgató szerint már hatodik-hetedikes lányok is használják. Beszámolt róla, hogy az egyik diákjuk a pulóvere ujjába rejtette a „manórudat” és úgy szívta óra közben. Véleménye szerint a snüssz még ennél is rosszabb, hiszen azt csak berakják a szájukba, így észre sem lehet venni. Ha egy diák nem hagyja a padban akkor sosem bukik le. 

Kérdésünkre Hamar János megerősítette:

a diákok már igen fiatalon elkezdik az alternatív dohánytermékek használatát.

Az addiktológiai konzultáns hozzátette, a tiltás – véleménye szerint – értelmetlen, sőt “kontraproduktív”. Ugyanis a fiatalok emiatt csak még vonzóbbnak találják a terméket.

A szakember  – a pedagógusok részéről – egyedül a példamutatást tartja megfelelő prevenciónak. Ha egy oktató sportol, nem dohányzik, az sokkal meggyőzőbb lehet, mint ha tiltással próbálja lebeszélni a fiatalokat a dohányzásról. Ez különösen akkor abszurd, ha a pedagógus mindezt cigarettával a szájában teszi.

Segítséget kérnél, de nem tudod, hova fordulj?

Keresd az alábbi szervezeteket:

Kék Pont – https://kekpont.hu/

Kék Vonal – https://kek-vonal.hu/

Megálló Csoport Alapítvány – https://megallo.org/hu_HU/

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: