Vegyen tudást

Felsőoktatás: a Képzőművészeti Egyetem adja el a képeket és lesz pénz!

Átadták követeléseiket a felsőoktatási dolgozók Hankó Balázsnak: a felsőoktatásért felelős államtitkár eredetileg nem válaszolt a márciusban postázott levelükre. Ezért most őt látogatták meg követeléseikkel a levél kezdeményezői.

Helyszíni tudósításunk:

A találkozó meglepően pozitívan alakult: nem csak, hogy személyesen lejött, és átvette a követeléseket, de a demonstrálók képviselőivel Hankó egy rövid egyeztetésre is leült.

Ahogy arról az egyik tárgyaló, Marótzy Katalin – a BME docense – beszámolt, elmondhatták követeléseiket, az államtitkár előadta saját szempontjait, illetve „már majdnem sikerült” eljutni addig, hogy tisztázzák, miben nem értenek egyet. Marótzy Katalin elmondta, hogy

az „általuk tapasztalt realitás” és az államtitkár elképzelései „nem mindenhol futnak párhuzamosan”.

Azt a dolgozók is pozitívumként értékelték, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.

Ahogy a felsőoktatási dolgozók látják a finanszírozás kérdését „nagyon sok tekintetben eltér” attól, amit Hankó előadott.

„Az államtitkár nagyon sok tekintetben az ipari, külső források bevonására alapozott” – mondta Marótzy.

Az államtitkár a különböző pályázati pénzeket ajánlotta a tiltakozók figyelmébe, illetve ezen kívül utalt arra is, hogy a súlyosan forráshiányos terület pénzhez juthatna például úgy, hogy

a Képzőművészeti Egyetem eladja az ott előállított műtárgyakat.

Röviden a kereskedő felsőoktatás víziójáról

Mindenképpen értékelendő, pozitív fejlemény, hogy Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a dolgozókat, és átvette követeléseiket. Ahogy az is, hogy sor kerülhetett egy rövid egyeztetésre is.

A közoktatással kapcsolatos tapasztalataink alapján azt azonban joggal feltételezhetjük, hogy Hankó kezében igazából nem sok minden van, és ő maga valószínűleg konkrét ajánlatokat sem tehet. Ha lesz valamilyen kézzelfogható javaslat, az jó eséllyel nem tőle érkezik majd. Márpedig szükség lenne valamilyen javaslatra, hiszen a teljes magyar társadalomra nézve járhat katasztrofális következményekkel a terület további hanyagolása. Valószínűsíthető, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem örülnek a kiválasztottak a diszfunkcionális felsőoktatás gazdasági visszahúzó erejének.

Persze, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az el nem hanyagolható tényt sem, hogy a még létező állami felsőoktatás „modellváltásához” azért komoly személyes és politikai érdekek is fűződnek, és a – szó szerinti – kiéheztetés talán pont arról szól, hogy végre adja be a derekát mindenki, és legyen a teljes intézményrendszer ingatlanokkal, hozzárendelt állami részvénycsomagokkal együtt a kormány számára kedves, baráti alapítványok tulajdona.

Éppen ezért csak reménykedni tudunk benne, hogy Hankó ötlete a kereskedő állami felsőoktatásról, amiben a szobrász szobrokat, a festő festményeket ad el, hogy fedezhesse intézménye működését, nem valami komoly ötlet, hanem inkább egy meggondolatlan rögtönzés, és hogy lesz, van valamilyen épeszű ajánlat is az állami felsőoktatás működtetésére a gerincvelő- és vesedonorságon kívül is.

Kincse Szabolcs

Ha nem érünk el, nem kapod meg a híreinket. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, itt: