Enni

Mindig zöldebb? – agrártüntetések, válság, élelmiszerkrízis

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb emberi tevékenység, mégis gyakran lenézett tevékenység. Holott az élelmiszertermelés és minden, ami körülveszi, drasztikus átalakuláson megy keresztül napjainkban. Egyáltalán nem mindegy, hogy fogyasztóként hogyan viszonyulunk ehhez az ügyhöz – a jövőnk múlhat rajta.

A világszerte kirobbanó gazdatüntetések egy fontos dologra hívták fel a figyelmet: valamit tenni kellene a mezőgazdasággal. Azzal a mezőgazdasággal, ami maga is egy brutális szemléletváltáson megy keresztül: a napokban tanuljuk meg, hogy nem csak az élelmiszertermelés az alapvető célja, de az is, hogy a tevékenységéhez szükséges közeget, azaz a termőföldet épen őrizze meg. Ebben pedig

nem segít, ha húsz négyzetméterenként egy elefántnyi élő szervezetet ölünk meg a nagyüzemi gazdálkodás során.

Ugyan a környező országok közül egyedül Magyarországon nem zajlottak igazán látványos gazdatüntetések, a magyar mezőgazdaság sincs rendben.

▶︎ Arról, hogy mit tehetünk mi fogyasztók, Deák Dalma természetvédelmi szakemberrel, Gelencsér Géza vidékfejlesztési szakemberrel, és Dezsény Zoltán ökogazdálkodóval beszélgettünk a Bolygó, a Karácsony Gábor Kör és a Kihalni Veszélyes podcast által szervezett eseményen.   

Az ág is húzza 

A magyar ember nem a tájban él, zsugorodik a kistermelői világ. “Gazdának” az 5000 hektáros nagybirtokost tekintik  – mondta Gelencsér Géza. Dedák Dalma hozzátette a helyzet 2021 óta drasztikusan romlott. Az elmúlt mindössze három évben ugyanis

a gazdák egyötöde hagyott fel a földműveléssel.

Az állattenyésztők száma is továbbb csökkent. 

Ha más szektorban történnek ilyen mértékű problémák, abból sokkal nagyobb hír lenne – világít rá a mezőgazdasággal kapcsolatos érdektelenségre Dedák Dalma. 

A szakmaelhagyás mellett az uralkodó technológiák is problémásak. Gelencsér Géza elmondta, hogy a magyarországi földek 80%-át intenzív mezőgazdasággal, a környezeti erőforrásokat kizsákmányoló technológiával művelik. Ráadásul az ipari mezőgazdaság fő terméke az elsősorban keményítőt és zsírsavakat tartalmazó kukorica és búza, ami nem csak szegényes, de egészségtelen étrendhez vezet, és – szemben a zöldségekkel – főzés nélkül nem is fogyaszthatók. 

Az intenzív mezőgazdaság azért okoz hatalmas károkat, mert a műtrágyán és permetezésen keresztül olyan kemikáliák jutnak a földbe, amelyek károsítják a természetes ökoszisztémát.  Emellett a föld megforgatásával az oxigénkedvelő aerób baktériumok a föld alá, míg a föld alatt élő, másképp lélegző baktériumok a felszín fölé kerülnek – és ezzel mindannyian elpusztulnak. 

Az így tönkretett föld élővilága megsemmisül. Ez olyan mintha minden százszor száz méternyi föld területen 4-5 indiai elefánt elpusztulna – mondta Gelencsér Géza. Sajnos az emberek csak a nagytestű, látványos élőlények megölésén háborodnak fel – pedig itt tömeges mészárlás zajlik. 

“Nehogy már megnézzük a számlát” – mezőgazdaság és pénz 

Az Európai uniós támogatási rendszer szintén nem a legtökéletesebb rendszer: kedvez a nagybirtokosoknak, akik minden megművelt föld után alanyi jogon kapnak támogatást. Ezeket – szemben például a civil szervezetekre fordított sokkal kisebb összegekkel – nem igen ellenőrzi az Unió. 

Gelencsér Géza szerint a többezer hektáros vállalkozóknál általános az hozzáállás, hogy nem nézik meg mire költenek, mert határtanul ömlik a pénz. 

A gazdálkodás elavult és nem hatékony. Míg Magyarországon több mint 2000 napsütéses nap van, addig a fele ennyi napsütéssel bíró Hollandiában négyszer ilyen hatékonyan termelnek ugyanakkora földterületen. 

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a jelenlegi rendszerben a nagybirtokosoknak, akik a magyar földterületek 80%-át birtokolják,

még az is megéri, ha rosszul termelnek.  

Ezzel szemben például a fiatal párokat – ha gazdálkodásra adnák a fejüket – a magyar állam semmilyen szinten sem támogatja. 

A nagy intenzív földbirtok kevés embert igényel, nem épül köré közösség, hiszen gépesítve termelnek. Így a magyar vidék lakossága elvesztette a kapcsolatát a földdel. Ezért van az, hogy

a falun élőket olyan földek veszik körbe, amelyekhez semmi közük. 

Mit tehetsz te? 

Fontos megállapítás, hogy

a mezőgazdaság nagyon érzékeny a fogyasztói igényekre: a vásárlásunkkal befolyásolhatjuk a mezőgazdaság átalakulását!

  • Különösen fontos, hogy támogassuk a méhészeket, mert a rengeteg külföldi méz importja hatalmas veszélybe sodorta  a magyar méhészipart. A méhészet nem csak az ezzel foglalkozóknak fontos. A méhek hozzájárulnak a beporzáshoz, nélkülük a virágos növények fennmaradása, a növénytermesztés veszélybe kerül.
  • Vásároljunk zöldséget kistermelőktől akik a lakóhelyünkhöz közeli földön állítják elő az élelmet, így kevesebb üzemanyag árán jut az egészséges és ellenőrzött étel az asztalunkra.
  • Vásároljunk közvetlenül a termelőtől. A viszonteladó gyakran  hatalmas árrést tesz a termékre. Így ha tőle vesszük mi sokat fizetünk, de a kistermelő  keveset kap. 
  • Csökkentsük a húsevést. Dedák Dalma és Geleencsér Géza – bár a vegán étkezést elutasították – egyaránt az ésszerű húsevés mellett tették le a voksukat.
  • Hírfogyasztásunk során tájékozódjunk több és közvetlen forrásból a mezőgazdasági hírek esetén.

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: