Ott se volt

Tankerkorrupció: a Klebelsberg Központ letagadja, hogy köze lenne a tankerek „gazdasági döntéseihez”

Érdekesen alakul a Kölcseys tanárok perében amúgy is furán viselkedő Marosi-féle tankerület ügye: a tankereket elvileg irányító Klebelsberg Központ – valószínűleg jobb ötlet híján – egyszerűen letagadja, hogy köze lenne azok „gazdasági döntéseihez”. Ami persze nettó hazugság, gyerekes kifogás.

Egyre gyűrűzik a tankerületi korrupciós botrány: egy vezető börtönben, és az ORFK szerint három másik vizsgálat is folyik. A fővárosi ügyben harmincmilliós luxusautó-használatról, kétmilliós Forma-1-es belépőről, illetve több tízmillió forintról is írnak a lapok. Ráadásul a letartóztatott gazdasági vezető az RTL hírei szerint annak a Marosi Beatrixnek az első embere volt, akit a kirúgott Kölcseys tanárok perében már többször figyelmeztetett a bíróság is, amiért képtelen volt megfelelő adatokat szolgáltatni.

Egy dolog azonban rendíthetetlen: a Klebelsberg Központ hallgatása.

A Tanítanék Törley Katával és a Kétfarkú Kutyapárt Juhász Veronikával felállva éppen ezért megszervezte a Klebelsberg Központ (KK) vezetőjének, Hajnal Gabriellának, hogy elmondhassa, mi az álláspontja a kérdésben: egy sajtótájékoztatót tartottak a budapesti Bajcsy-Zsilinkszky út 42. szám előtt – ami egy olyan irodaház, amiben észrevétlenül húzódik meg a hazánk teljes állami közoktatását a tankerületek által vezénylő központ. Észrevétlenül, mert – biztos, ami biztos – nincs kiírva rá, hogy abban költségvetési intézmény működne.

Törley Kata, a Tanítanék és a Kétfarkú Kutyapárt közös európai parlamenti képviselőjelöltje elmondta, hogy sajnos, Hajnal Gabriella ma nem csatlakozhatott hozzájuk, mivel „már korábban leszervezett hivatalos elfoglaltsága van”.

A legérdekesebb azonban a KK reakciójában ez:

„A Klebelsberg Központ a 134/2016. (VI.10.) Korm. rendelet értelmében nem fenntartó, hanem középirányító. A fenntartói feladatokat ellátó tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek, ebből következően önállóan hozzák meg a gazdasági döntéseiket, és felelnek azok következményeiért.”

Azaz a KK köszöni szépen, mossa kezeit az ügyben. Ő nem „fenntartó”. Érdekes, hogy ezzel az egészen nevetséges ferdítéssel él a központ: senki nem állította, hogy intézményfenntartó lenne. Azt viszont igen, hogy

a tankerületek irányítási, pénzügyi és hatékonysági ellenőrzési hatásköreit a KK gyakorolja. És mint ilyen, bizony felelősséggel tartozik a korrupciós ügyekért is.

A Klebelsberg Központ Alapító Okiratában ugyanis szó szerint ez szerepel, mint „a költségvetési szerv feladata”: a Kormány által kijelölt középirányító szervként a tankerületi központok tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 9. § b) és g)–j) pontjában meghatározott irányítási, valamint a 9. § e) pontja és a 9/A. § (3) bekezdése szerinti hatékonysági, pénzügyi ellenőrzési hatáskörök gyakorlása.”

Törley a KK lepattintós reakciójára reagálva azt mondta, hogy ha szerintük tényleg nem hatáskörük a tankerületek felügyelete, akkor ez esetben talán meg is szűnhetnének.

Korrupciós forródrót

A Tanítanék a budapesti ügy (ügyek) miatt egy korrupciós forródrótot hoz létre, ahol akár anonim módon is lehet majd jelezni, ha egy tankerületnél esetleg felmerülne a korrupció gyanúja.

Ehhez Juhász Veronika hozzátette, hogy a kétfarkúak igazgatási munkacsoportjában is várják ezeket a bejelentéseket, mert a Tanítanék által összegyűjtött ügyekkel ott tudnak majd – jogászok és szakértő passzivisták bevonásával – érdemben foglalkozni.

Törley Kata azt a kérdést is felvetette, hogy

ha a tankerületek valóban ennyire autonóm és önjáró módon működnek, akkor hogy történhetett meg, hogy 2022. szeptember 9-én az ország valamennyi tankerületében azonos szövegű fenyegető levelet adtak át a polgári engedetlenkedő pedagógusoknak? Ha nem a Klebelsberg Központ egyeztette ezt a szöveget, akkor ki? Pintér Sándor? Esetleg Orbán Viktor?

Törley Kata – elbocsátott tanárként – személyesen is érintett abban a perben, amelyet a Kölcsey Gimnázium kirúgott pedagógusai indítottak Marosi Beatrix tankerülete ellen. A per során Marosi Beatrix számos alkalommal nem jelent meg a tárgyaláson, tankerülete pedig gyakran szolgáltatott olyan adatokat, amelyek integritásával, összeszedettségével kapcsolatban maga a bíróság is kifogásokat fogalmazott meg.

Felmerül a kérdés, hogy vajon Marosi Beatrix szerepe mi lehetett ez ügyben? Törley Kata szerint ha Marosi tudott beosztottja ügyeiről, az nagy baj, de ha nem tudott róla – közvetlen feletteseként – az is nagy baj.

Törley Kata és Juhász Veronika ezután megpróbálták kézbesíteni követeléseiket a Klebelsberg Központ elnökének, Hajnal Gabriellának. A Tanítanék és a kétfarkúak három pontban fogalmazták meg, mit várnak el a KK vezetőjétől:

  • Azonnali átfogó vizsgálatot a Belső-pesti Tankerületben kirobbant korrupciós botrány nyomán! Vizsgálják át az összes tankerületet, hogy hol történhettek hasonló visszaélések, tisztázzák a tisztességes tankerületi munkatársakat!
  • Vizsgálják meg, hogy Marosi Beatrix érintett volt-e a közvetlen munkatársához kötődő ügyben, Marosi tudott-e minderről!
  • A befizetett adóforintjainkat közszolgáltatásokra költsék el! A közoktatásra elköltött forrásokat kezeljék visszakövethető és átlátható módon, hogy megelőzhetőek legyenek a Belső-Pesti Tankerületi Központban megtörténthez hasonló esetek.

EP-választási pultoknál gyűjtik a tankerületi problémákat

A Tanítanék és a Kétfarkú Kutyapárt április 20-án országszerte aláírásgyűjtésbe fog: az aláírásgyűjtő pultoknál azonban nem csak az európai parlamenti jelölteknek gyűjtik majd az ajánlásokat, de a problémákat is gyűjtik majd, amelyeket a tankerületek és oktatási intézmények alulfinanszírozottsága okoz.

Törleyék arra bátorítanak mindenkit, hogy

keressék fel a pultjaikat, és mondják el, mire nem volt pénz az oktatásban az elmúlt időszakban.

„Mondják el nekünk ezeket a problémákat, mi pedig meg fogjuk szervezni országszerte, hogy minden tankerület értesüljön arról, hogy mire kellene költeni a pénzt Forma-1 belépők és luxusautók helyett” – mondta Törley Kata.

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: