Eljön, nem jön

Sem Magyar Péterék, sem a Fidesz nem jelent meg a civilek EU-vitáján

Hét párt képviseltette magát az “Otthonunk Európában, a civilek képviselete” elnevezésű rendezvényen, amelyet az Országos Közös Akarat (OKA) azért szervezett, hogy tagszervezeteik – és az érdeklődők – választ kaphassanak arra, mit várhatnak Európa parlamenti képviselőiktől, megválasztásuk esetén.

Ugyan az OKA az Oktogonnál található Eötvös 10 művelődési ház nagytermében szervezte meg a nagyszabásúnak tervezett politikai vitát, a sajtó képviselőivel együtt mindössze ötven-ötvenöt érdeklődő volt jelen a napsütéses munkaszüneti napon. 

A vitát Kendes Lilla az Egységes Diákfront és Juhász Bence a Tabumentes Magyarországért küldötte moderrálta és hét képviselőjelölt vett rajta részt: 

A kérdezőknek a legtöbb nehézséget a válaszadásra szolgáló időkeret betartatása okozta, amit időnként a politikusok jócskán át is léptek. 

A lazán kezelt vitaszabályok ellenére sem alakult ki igazi vita.

Nehéz lenne megmondani, milyen pontokban gondolkodtak egymástól eltérően a pártok. Ez már csak azért is fura, mert a jelöltek minden kérdésre magabiztosan válaszoltak, csak Törley Katalin – a Tanítanék és a Magyar  Kétfarkú Kutyapárt képvislelőjelöltje – vállalta, hogy valamelyik témában nem tud mélységében nyilatkozni: azt mondta azt a mezőgazdaságról, hogy ugyan a témához nem ért, de megkérdezi a szakértőket. 

Teljes egyetértés volt abban, hogy

a fideszes képviselők nem végeztek elégséges munkát az Európai Parlamentben.

A kormánypártok – ahogy azt nagyjából minden más nyilvános vitával kapcsolatban is teszik – ide sem jöttek el. Ez egyáltalán nem okozott meglepetést.

Érdekes azonban, hogy a civilek által szervezett vitán a Tisza Párt sem jelent meg.

Ez azért is elgondolkodtató, mert így nehéz eldönteni, hogy Magyar Péter pártja azért marad-e távol, mert nincs mondanivalója (még) a kérdésben, esetleg azért, mert bizonyos kérdésekben nem tetszene a véleménye a jelenlévőknek? Távolmaradásuk pedig már csak azért is különös, mert korábban Magyar Péter vitára hívta Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort illetve Vona Gábornak is ígéretet tett egy vitára. 

A vita első felében Kenderes Lilla és Juhász Bence a résztvevő jelöltek európai víziójáról, az Európai Unió legfontosabb feladatairól, a klímaszorongásra adott válaszokról kérdeztek. A vita első részét az esemény szervezői rögzítették, az hamarosan megtekinthető lesz az Országos Közös Akarat oldalán.

A második részben került szó arra, hogy megválasztásuk esetén hogyan fognak együttműködni a pártok a civilekkel és a társadalommal. A jelenlévők is kérdezhettek, így kerülhetett szóba az európai mezőgazdaság, az egészségügy, illetve az előretörő szélsőjobboldal kérdése is. Ez utóbbi témakörben azért akadt némi véleménykülönbség a vitázó felek között.

A Jobbikot képviselő Róna Péter és a Második Reformkor színei alatt politizáló Pekárné Farkas Emese nem tartotta komoly veszélynek az újfasizmus előretörését. Velük ellentétben Szalma Botond, a Mindenki Magyarországa Néppárt képviselője úgy látta, a belügyminisztérium feladata, hogy fellépjen mindenféle gyűlölettel szemben. Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció – MSZP – Párbeszéd színeiben szintén bagatellnek tartotta a kérdést, míg Donáth Anna és Törley Katalin egyaránt úgy vélték, ezzel igenis foglalkozni kell. 

Mivel az esemény második részét, amikor a közönség soraiból is érkeztek kérdések, csak a Vonalzó vette fel, ezt a felvételt itt teljes egészében közreadjuk:

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: