Féljen inkább _velünk_ Ön is!

Akkus környezetszennyezés helyett inkább gender, háború és migráció: Szijjártó Vácon

Vácon tüntettek a gödiek, miközben a külgazdasági miniszter magzatkárosító szerek helyett inkább a kormány szívének kedvesebb témákkal riogatta a zártkörű kampányrendezvény résztvevőit.

Saját bevallása szerint is Szijjártó Péter az, aki „külgazdasági” miniszterként az akkugyárakat Magyarországra csábítja. Teljesen természetesnek tűnik tehát, hogy ha Szijjártó Göd környékén kampányol az EP- és az önkormányzati választások induló hajrájában, akkor a Samsung gödi akkumulátorgyárával kapcsolatos súlyos visszaélések miatt rengeteg akciót szervező Göd-ÉRT Egyesület képviselői ott lesznek. Mivel Szíjjártó Péter Vácon jelent meg, Vác pedig bőven érintett a kérdésben, a Göd-ÉRT tagjai is várták őt.

Az egyesület tagjai nem jutottak be, kint tartották fel molinójukat, amíg a külügyi és külgazdasági miniszter

zártkörű önkormányzati kampányrendezvényt tartott a helyi fideszeseknek.

Az egyébként a környékbeli Dunakeszin élő Szíjjártó másfél órás beszédében egy szót sem ejtett sem Vácról, sem a környékről, sem a környékbelieket talán leginkább érintő akkugyárról. Három érve volt csupán a váci fideszes jelölt mellett: háború, migráció, gender.

A gödi civilek, akiknek a környezethez- és egészséges élethez való jogaira már eddig is fittyet hányt a szomszédjukba települt Samsung gyár, azért tartották aktuálisnak a megmozdulást, mert – ahogy korábbi cikkünkben is írtunk róla – , ugyan az üzemekben a gyártás során használt n-metil-pirrolidon (NMP) okozta környezetszennyezést már korábban is kimutatták a talajból,  de a legújabb hírek szerint 2021-ben* a gyár 88 tonnányit engedett a magzatkárosító vegyszerből a levegőbe, ami a megengedett határérték hetvenötszöröse

Friss hír, hogy erre válaszul a döntéshozók 150 mg-re emelték a magzatkárosító vegyszer határértékét, vagyis a fideszes jogalkotás a gyár igényeit, és nem az emberek egészségét vette figyelembe. 

Ezzel párhuzamosan a Bíróság hatályon kívül helyezte a gödi akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét – írta meg az Átlátszó. 

A gyár azonban a bírósági döntés ellenére zavartalanul működhet tovább, mintha mi sem történt volna.

A Göd-ÉRT Egyesület demonstrációja békésen zajlott, csupán két idős ember szólt a tüntetőkhöz, és csak az egyikük küldte a pokolba őket. Miután Szijjártó Péter és Rétvári Bence államtitkár távoztak a helyszínről,

a Fideszes kampánystáb mindekit megkínált az államtitkárhoz köthető Rétvári Rétesműhely süteményeivel. Úgy tűnik, a Dunaparti nívós településen krumpliosztással mégsem próbálkoztak. 

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: