Tékozlóalap

Az Európai Parlamentből érkező párttámogatást is osztani fogják a Kutyák: ingyensörös uniós pikniken jártunk

Elsőre talán szokatlan párosítással ünnepelte Magyarország európai csatlakozásának évfordulóját a Tanítanék és a Kutyapárt, illetve a két szervezet Európai Parlamentbe készülő első három jelöltje: az edukáció és az oktatás találkozott a budapesti Szabadság tér gyepén május 9-én késő délután.

„Megpróbáltunk megfelelni annak, hogy a Tanítanék mégiscsak egy edukatív tevékenységet végez” – fogalmazott Törley Kata.

A szervezők ugyanis egy hagyományos kocsmai kvízzel készültek: a háromfős csapatok ingyen sörért vetélkedhettek olyan kérdések megválaszolásával, mint hogy melyik európai ország legalizálta a kannabiszt ebben az évben, vagy hogy kik kötötték meg a Római Szerződést. A kvízt a kutyák EP-listájának élén álló Le Marietta, Törley Kata és Juhász Veronika vezette.

Le Mariettával még nem beszélgettünk itt, a Vonalzón, holott ő a kutyák EP-listájának a vezetője – ezt a mulasztást most gyorsan bepótoltuk. Marietta a nevét mi leginkább a nagy sikerű Járókelő portál kapcsán ismertük meg, azaz ő a mi fejünkben egy elkötelezett civil volt, aki ilyen szuper ötleteket tud elvinni a megvalósulásig, mint például a hiányzó csatornafedelek, a gyermekeket fenyegető kémények, és más közterületi rémségek bejelentésére szolgáló portál. Ami egyébként máig 78 363 bejelentést oldott meg, és most is töretlenül működik – bár már nem Marietta vezetésével.

A Járókelő ami azért is meglehetősen izgalmas kezdeményezés, mert nem csak kétségtelenül fontos közterületi visszásságokat lehet a segítségével felszámolni, de ami még fontosabb: arra neveli az állampolgárt, hogy feltűrje az ingujját és – ha máshogy nem is, hát bejelentéssel – maga is tegyen valamit a közért, aminek ő maga is a része.

Innen talán nem is meglepő, hogy Marietta úgy fogalmazott, ő nem civilként, hanem aktív állampolgárként tekint magára. És ha már aktívság:

a kutyák – hasonlóan a párttámogatásukat közcélokra elosztó Rózsa Sándor Népi Kampánypénz-tékozló Alaphoz –, az európai uniós támogatásokat is közcélokra „tékozló” alapba szervezve szeretnék felhasználni.

Azaz a kutyák az Európai Parlamentbe érkezve még több közösségi projektet tudnak majd finanszírozni.

Törley Kata elmondta, hogy ezzel gyakorlatilag el is indult EP-kampányuk. A következő hetekben sűrűbben lehet majd találkozni velük a közterületeken, és országjárást is rendeznek – több vidéki helyszínre is ellátogatnak, és egy városligeti piknikre is sor kerül.

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: