Most integessetek, gyerekek!

Politikai pedofília: tegyél ellene!

Felkavaró, amikor az ember saját gyerekét pillantja meg, amint egy választási sikerre törő politikus a fejét paskolgatja a képernyőn, esetleg a gyerek neki dalol, míg az átvág egy nemzetiszín szalagot. Sajnos, akad ilyen – de rajtunk is múlik, meddig tűrjük a jelenséget.

Óvodaavató? Bölcsődei játszótérfelújítás? A hírneves helyi állathangutánzó-művész mellszobrának újrafelavatása? Tökéletesen mindegy – egy kellék azonban gyakran előkerül: a gyerek. A gyerek paskolgatása, vagy akár csak jelenléte a politikus közelében, miközben őt fotózzák, valamiféle mágikus erővel bír. Ha az ártatlan gyerek is ott van a képen, a politikus szándékai is hasonlóképpen ártatlanok.

Amikor a fotókat a hívek osztani kezdik, megjelennek a rajongói kommentek: „nézd már, milyen kedves ember!”, „mennyire jó a gyerekekkel is!”. Pedig ezért aztán egyáltalán nem kellene ellágyulni a szívnek.

A gyerekes politikusfotóra a természetes reakció a felháborodás kellene legyen.

Az ugyanis, hogy a gyereket meg kell védenünk a kéretlen politikai nyilvánosságtól, alapvetés – és ahogy az európai, úgy a magyar jogrend is rendelkez(get) erről.

Persze, nehéz kérdés ez egy olyan országban, ahol generációkra visszamenőleg a politika természetes díszletihez elválaszthatatlanul tartozott hozzá a gyermek. És erről azok a tízezrek biztosan be tudnak számolni, akik énekeltek, táncoltak, integettek, zászlót lengettek, vagy egész egyszerűen csak felsorakoztak már Horthynak, Rákosinak, esetleg Kádár Jánosnak. (A kortárs példák sorolásától csak terjedelmi okokból tekintünk most el.)

Fiastyúk (Thälmann) utca 47-49., Kádár János látogatása a 2 sz. Általános Iskolában (később Hegedűs Géza Általános Iskola), mögötte bőrkabátban Deák Gábor kerületi párttitkár. (Fotó: Fortepan, adományozó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)

Hogy is van ez?

A gyerekedről készült fotókat nem szabad felhasználni – hiszen a róla készült fotó, hang-, videófelvétel eleve személyes adat. Nem hiába kérnek az óvodákban, iskolákban beleegyezést már ahhoz is, hogy a gyerekről az iskolai rendezvényeken fotó készülhessen, amiket például az iskolai honlap közzétehet. Az ilyen képek, videók ugyanis személyes adatnak számítanak, így azok felhasználásához, kezeléséhez engedélyt kell kérnie az intézménynek. És még így is, az engedély megadása után is jogunk van ezt az engedélyt visszavonni egy-egy felvétel kapcsán, ha úgy látjuk, ez vagy az a videó, vagy fotó nincs rendben.

Fontos tudni, hogy az iskolai, óvodai beleegyezés egyáltalán nem érvényes arra az esetre, ha gyermekünk intézményét, tanodáját, sportklubját, akármilyét politikus látogatja meg,

mely politikus jól összefényképeztetné magát a gyerekeinkkel – teljesen mindegy, milyen okból is szerveződik az az esemény, amin ő ott tiszteletét teszi. Az a beleegyezés ugyanis csakis az iskolai, óvodai, sportköri, tanodai stb. tevékenységekkel összefüggő felvételekkel kapcsolatos. A politikus megjelenése már teljesen más tészta.

Ha politikus teszi tiszteletét az intézményben, akkor a vele készült felvételek már sokkal többek egyszerű sportköri fotóknál:

a beszédet tartó, szalagot metsző, gyerekfejet paskolgató politikus közéleti megnyilvánulásairól készült videók és képek ugyanis ún. politikai véleményre vagy pártállásra vonatkozó személyes adatoknak minősülnek. Ezeket pedig nem lehet csak úgy felhasználni – ahhoz engedélyre van szükség, ha pedig a gyerek még nem töltötte be a 16. életévét, úgy a szülő vagy gondviselő engedélyére van szükség.

Azt, hogy a politikus politikai paskolgatás céljából megjelenjen a gyerek intézményében, a köznevelési törvény kifejezetten tiltja. Sajnos, ez a tiltás sem igazán az az ezüstgolyó, mivel a politikus – megválasztása után – gyakran pozíciója mögé bújva paskolgat: „a polgármester bácsi csak az új görbecsúszdát jött átadni”.

Nem védjük eléggé a gyerekeket

Nem Magyarországon élnénk, ha az előírások, jogszabályok alól ne lehetne többféleképpen is kibújni, és ez különösen így van a gyermekek politikai kampányban történő felhasználásával. Például, ha a gyermek osztályát egy köztéri rendezvényre – úgymond – „leszállítják” a paskolgató politikusnak, akkor ő máris legálisan paskolgathat. És teheti ezt azért, mert a gyerek kivezényelt harmincfős osztálya a helyi önkormányzat szintén kirendelt gemkapocsügyi osztályával közösen nem csak egy egyetlen szögből akár tömegként is fotózható tömeget idéz elő, de a felvételeket tömegfelvételekké teszi. Az új csatornafedő átadása tehát így a politikus nyilvános közszereplésének minősül. És ilyen helyszíneken már csattoghatnak is a kamerák.

Persze, ezeket a képeket sem kellene például a sajtóban, vagy akár saját kampányoldalon felhasználni, és igazából

akkor lenne korrekt a politikus eljárása, ha a gyerekek soha nem látszanak azonosíthatóan a köztéri rendezvényen sem.

És ha mégis, akkor az illető gyerek szülei írásos nyilatkozatban kell engedélyt adjanak a felhasználásra, amit akár vissza is vonhatnak. De ne adjunk engedélyt a felhasználásra – hiszen, ahogy a legutóbbi választás előtt Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa és két helyettese fogalmazott:

„Meggyőződésünk, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője. Az óvodák és iskolák politikai semlegességének követelménye azt szolgálja, hogy a gyermekek ne válhassanak a politika eszközévé.”

Azaz a gyereket akkor védjük meg, ha nem szolgáltatjuk ki egy kampányoló politikusnak.

Mit tehetek, ha a gyereket biodíszletnek használta valaki?

Először is,

ne hagyjuk szó nélkül: mindenképpen tegyünk ellene!

Szerencsénkre még az előző választások előtt kitűnő civil szervezetek írták nekünk össze, mit tehetünk az ügyben. A TASZ összefoglalója szerint írhatsz a helyi választási bizottságnak. Erre ugyanakkor csak 3(!) napod van a jogsértés elkövetésétől számítva. És hogy mennyire hasznos dolog a TASZ: íme, ha erre a linkre kattintasz, az általuk pont erre a célra elkészített kifogásminta segítségedre lesz a bejelentés elkészítésében. A területileg illetékes választási bizottságot, ahova fordulhatunk, ezen a lapon találjuk meg.

A TASZ szerint fordulhatsz még a helyi kormányhivatalhoz is – a kormányhivatalok listáját pedig ezen a linken találjuk. A TASZ azért is nagyon szuper, mert azt is lehetővé teszik, hogy ha nagyon be vagyunk rezelve, hogy a gyereken csattan az ostor, ha sokat pattogunk, akkor anonim módon, névtelenül is tehetünk bejelentést – rajtuk keresztül. Ehhez azonban fel kell velük venni a kapcsolatot.

A TASZ utolsó tippje a bíróság: ez valószínűleg a leghosszabb és legköltségesebb folyamat, ugyanakkor mégis fontos, hogy ezek az ügyek időnként jogerős döntéssel záruljanak.

1×1

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány maguknak a politikusoknak is ajánlást készített a kérdésben.

„Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. Nem lehet kihasználni és politikai előnyökhöz jutni gyerekeken keresztül”

– írják a témát igen részletesen és érthetően feldolgozó oldalukon.

A Hintalovon nagyszerű példákat hoz arra, hogy mik a gyerekek szerepeltetésének kerülendő formái. 14 minimálszabályban foglalják össze, amit a gyerekjogokkal kapcsolatban egy politikai kampánynak figyelembe kell vennie.

Az egyik legfontosabb segítség viszont a szülőknek szól, ugyanis egyáltalán nem egyszerű dolog eldönteni, nem reagálunk-e túl valamit. Szülői ismertetőjük itt található:

Hogyan veheted észre, ha egy politikai kampány kihasználja a gyerekeket?

„Gyerekkel fotózkodni kampányidőszakban nem szabályos, nem etikus, nem cuki és végképp nem menő. Közös felelősségünk, hogy ez mennyire marad része a normának” – írják az Ellenőrzőlista gyerekekkel fotózkodó politikusoknak című cikkükben.

Ne engedjük tehát, hogy a gyerekeinket kihasználják a kampányban – tájékozódjunk és tegyünk ellene a fentiek szerint. Amellett, hogy az alábbi oldalakon fontos információkhoz juthatunk, itt, a Vonalzón is jelenthetjük ezeket az eseteket.

A Hintalovon Gyermekvédelmi Alapítvány oldala
A TASZ kapcsolódó oldala

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: