Európai

Törley és Pilz: Folytatjuk!

Hosszú éjszakán és még hosszabb heteken, hónapokon van túl a Tanítanék csapata. A Kétfarkú Kutyapárttal közösen indított európai parlamenti kampány a végére ért, lezajlott a választás: a Kutyapárt és a Tanítanék közös listája nem nyert mandátumot. Míg a kutyák joggal büszkék számos várakozáson felüli eredményükre, az Európai Parlamentet most nem sikerült bevenniük.

A kutyák eseményvárója június 9-én már este hét órakor elkezdődött Budapesten, a Király utcai Gödör Klubban, ahova a Tanítanék csapata is befutott. Mivel az olasz szavazóköröket csak este 11 óra után zárták, ezért – ahogy az Unió többi országában – Magyarországon sem adtak ki eredményeket egészen addig – azaz bőven maradt idő arra, hogy az esélyekről beszélgessünk.

Az esélyekkel kapcsolatban mind a kutyapárti EP-lista második helyét elfoglaló Törley Kata, mind Pilz Olivér Tanítanék-alapító megfelelően óvatosan fogalmazott: nem tartották valószínűnek, hogy a lista hét és fél százalék fölött kapjon szavazatokat. Ennek egyik okaként az elmúlt hetek egyre nagyobb és átütőbb médiaárnyékát jelölték meg:

nagyon nehéz volt bármilyen információt, üzenetet átjuttatni a Tisza-lázban égő sajtón.

Ezzel együtt mindketten úgy vélték, hogy nem feltétlen a győzelem miatt érte meg, hogy belevágtak ebbe a kampányba. Az önkormányzati választási kampány és az EP-kampány során sikerült a fókuszt – a lehetőségekhez mérten – az oktatás problémáin tartani, még akkor is, ha az utolsó hetek már tényleg nem feltétlenül a kiegyensúlyozott diskurzusról szóltak.

„Nagyon megnehezítette a dolgunkat, hogy a mi eszközeinkkel és a mi üzeneteinkkel borzasztóan nehéz volt bekerülnünk a médiába – még akkor is, ha meggyőződésem, hogy nagyon fontos dolgokról beszéltünk. De elsodorta a médiát az új megjelenőknek a lendülete, az üzeneteik – akkor is ha azok elég nehezen kódolhatóak” – mondta az utolsó hetekről Törley.

„Baromi sokat dolgoztunk” – mondta Pilz Olivér, szintén aláhúzva, hogy az uniós kampány egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy az oktatás ügyét a választási csatazajban is fókuszban tudták tartani.

Ezzel együtt azonban a Tanítanékos csapatban ekkor még egyértelműen élt a remény, hiszen volt már olyan a történelemben, hogy az előjelek ellenére is jól teljesített valamelyik csapat az EP-választáson. Ahhoz, hogy legalább egy jelöltet bejuttathasson, a kutyapárti listának először is meg kellett ugornia az öt százalékos küszöböt – ezzel már Le Marietta helye biztosított lenne –, ahhoz, hogy két fő, tehát a Tanítanék jelöltje is csatlakozzék hozzá a brüsszeli járaton, hét százalék feletti eredményt kellett volna elérni.

Az előjelek igen jók voltak, hiszen földindulásszerűt nyert a Kutyapárt a 12. kerületben, ahol Kovács Gergely pártelnök lett a polgármester, de a kilencben is messze a várakozáson felül teljesítettek.

Az eredmények aztán negyed tizenkettőkor érkeztek meg: komoly, közel ötven százalékos feldolgozottság mellett a közös listára leadott szavazatok aránya 3,4 százalék körül állt – azaz ezen a ponton eldőlt, hogy a közös listáról nem kerül be jelölt az Európai Parlamentbe.

A két listavezető, Le Marietta és Törley Kata a színpadról mondott köszönetet a támogatóknak, a szavazóknak, és csapataiknak: az igazán színes, vidám, jó hangulatú kampányzárás inkább egy sikeres kampány utáni buli hangulatát sugározta. A Tanítanék nevében Törley Kata megígérte, hogy folytatják a harcot. Amire lesz is rögtön esélye, hiszen a Kölcseyből elbocsátott tanárok perében (amelyben ő maga is érintett) jó eséllyel ítélethirdetésre kerülhet sor végre csütörtökön.

Részletesebb beszámolóért nézd meg fenti videónkat!

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: