Csőpara

Lassan szétrohadnak a lakossági vízvezetékek: ömlik az ivóvíz a talajba 

Napokig, hetekig nem volt ivóvíz egy sor településen, így Solymáron, Érden, Diósdon tavaly. Átlagosan minden ötödik köbmétert a talajba szivárog a vízvezetékeinkből. De van, ahol az ivóvíz fele folyik el. Ismerd meg a Vízkoalíciót! 

A fent említett településeken előfordul, ha van is víz, az sárga, barna, zavaros, üledékes, gyakran rossz szagú. Míg az ivóvízbázis minősége országszerte teljesen megfelelő, mire hozzánk, a fogyasztókhoz érkezik, már egészen más a helyzet.

A Vízkoalíció több éves munkájának eredményeképp

januárban Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár országos rekonstrukciós programot hirdetett.

Erről és a nyári ivóvízhiányra való felkészülésről kérdezte a kormányt a vízellátás minőségért küzdő civil szervezet. 

A magyarországi víziközmű állapota elkeserítő. A Vízkoalíció tanulmányaiból kiderül, hogy ha a vízcsövek felújításának jelenlegi üteme nem változik, úgy

egy magyarországi csővezeték felújítására átlagosan 324 év kell. 

És ez csak az átlag: bizonyos területeken a felújítási idő ennél is hosszabb – a jelenlegi ütem alapján akár több ezer év is lehet. Könnyen belátható, hogy bármilyen jól megépített vezetékről is van szó, ennél gyakoribb karbantartási ciklusra lenne szükség.

Magyarország ivóvízbázisa igen csak korlátozott. Éppen ezért riasztó adat az is, hogy az ivóvízhálózat átlagos vesztesége országszerte átlagosan húsz százalék körül mozog.

De például 2022-ben Miskolcon az ivóvíznek több, mint a fele kárba veszett a csövek állapota miatt. 

Sok helyen a rossz állapotú csővezetékek szennyezik az amúgy kristálytiszta vizet, ezzel veszélyeztetve az egészséges vízhez jutást. 

Mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne Magyarországon ivóvízvezeték-fejlesztés: több, mint húsz kilométernyi vezeték épült azért, hogy a pótolhatatlan természeti élőhelyet tápláló tatai karsztvízbázist megcsapolják – ipari célból. Az akkumulátorgyárat, ipari parkot, üzemeket ellátó csővezetéknek köszönhetően már most drámai a csökkenés ezen a területen. Cikkünket itt találod a témában:

Éppen ezért a Vízkoalíció a kormány felkérdezése mellett társadalmi egyeztetést kezdeményezett, melynek keretei között felszólította Fenntartható Fejlődés Bizottság mind a kilenc tagját, hogy kezdeményezzenek párbeszédet a kérdésről. 

A részleges jelenlét a civilek részéről jogos aggály, A Vízkoalíció a bizottsági tagoknak június 10-ig hagyott válaszadási lehetőséget. Eddig ketten feleltek a megkeresésükre. Reménykedni lehet csak, hogy az egészséges ivóvízellátást nem száműzi aktuálpolitikai dimenziókba a fideszes többség, és nem járunk úgy, mint amikor a vízhasználattal szorosan összefüggő akkumulátor ipar szóba került. szóba. Ekkor ugyanis a parlamenti bizottság valamennyi fideszes tagjai szó nélkül kivonult a teremből.

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: