Szerző: Kincse Szabolcs

Brüsszelbe!

Civilt az Európai Parlamentbe? Interjú Törley Katával, a Tanítanék és a Kutyapárt jelöltjével

Két civil vezeti a Kétfarkú Kutyapárt európai parlamenti jelöltlistáját – ahol az oktatás megújulásáért küzdő mozgalmak egyik emblematikus alakja, Törley Katalin a második helyen szerepel. 2024-re a kutyapárti lista második helye egyáltalán nem rossz pozíció. Azaz júniusban simán összejöhet, hogy Törley eljut a rosszul csengő nevű Brüsszelbe. Vagyis a Tanítanék. Interjú.

Hősök

„Szörnyállam”: óriási tömeg az influenszertüntetésen

A szervezők ötvenezresre tették a résztvevők számát – február 16-án legalább ennyien jöttek el meghallgatni a youtubereket, akik a botrányos bicskei pedofilügy és elnöki kegyelem miatt hívtak össze nagygyűlést „A szörnyek most köztünk járnak” címmel. Az eseményen készült videónkban arról kérdeztük a tüntetőket, hogy miért vannak itt, és mi a véleményük arról, ami az ügyben most történik.

Ne légy közönyös!

Odakint most szörnyek járnak – tüntetés a Hősök terén

Kilépnek az online térből – és február 16-án 18:00 órakor a budapesti Hősök terén vár mindenkit Baukó Attila Azahriah, Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni), Osváth Zsolt (Zshow Time), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy) és Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni).

Hibák

Bicskei ügy: Két mór ment

Lemondott Novák Katalin. És a kegyelmi kérvényt felterjesztő Varga Judit is – ő a Fidesz EP-listájának éléről is lemond. A lemondással a kormány le is tudná a problémát. Pedig – akármennyire álszent is a két politikus lemondása –, nem ők voltak a probléma.

Bácsik

Fájdalmas, ahogy Novák döntésével átpolitizálódott az áldozatok ügye

A bicskei gyermekotthon áldozatai emberfeletti bátorsággal, hétköznapi fejjel felfoghatatlan megaláztatások dacára, sokadik nekifutásra szereztek érvényt igazuknak – és tragikusan korán eltávozott társuknak. Az ő áldozatukról kellene szóljon a közbeszéd. A társadalomnak most, legalább szimbolikusan, de melléjük kellene állni.

Toplista

A toplistás gimnáziumokba szinte kizárólag toplistás családi hátterű diákok járnak

Mindenki tudta. Mégis izgalmat okozott. Talán azért, mert így, egyben, ennyire töményen nem szokták ábrázolni. Berényi Eszter oktatásszociológus egy olyan grafikont adott közre Kende Ágnes cikkében a Qubiton, amiből kiderül: szinte csak a legmódosabb szülők gyerekei járnak azokba a gimnáziumokba, amelyek a HVG által összeállított toplista első ötven helyén osztoznak.

Következő oldal »