Ne légy közönyös!

Odakint most szörnyek járnak – tüntetés a Hősök terén

Kilépnek az online térből – és február 16-án 18:00 órakor a budapesti Hősök terén vár mindenkit Baukó Attila Azahriah, Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni), Osváth Zsolt (Zshow Time), Pottyondy Edina, Szabó Márton (Jólvanezígy) és Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni).

„Elegünk van” – így kezdődik a felhívása annak a tüntetésnek, amit február 16-án, péntek 18:00 órára hívott össze Pottyondy Edina és a Fókuszcsoport. A demonstráción ez alkalommal olyan online tartalomkészítők állnak színpadra, akik eddig jellemzően nem tüntetésszervezéssel foglalkoztak. Ezt maguk, a szervezők is elismerik: most lépnek ki együtt az online térből – írják –, mivel „nagyon nincs rendben, hogy a magyar közélet uszításból, gyűlöletkeltésből, karaktergyilkosságokból áll. És ha ez nem lenne elég kiábrándító, az is kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén szabadon engedtek egy embert, aki aktív segítője volt egy gyermekbántalmazó erőszaktevőnek.”

A szervezők szerint ami történt, az túlmutat a két távozó politikus, Varga Judit és Novák Katalin személyén.

„A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat.”

„A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni” – írják.

A Szabad Vonalzó mindenképpen ott lesz a tömegben pénteken. Hogy miért?

A bicskei gyermekotthonban történtek, a máig teljesen indokolatlan és érthetetlen kegyelmi döntés felkavarta a politikai állóvizet, és két vezető politikus lemond(at)ásához vezetett. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Ma Magyarországon mindennaposak a bántalmazási ügyek. Nem csak a nemi erőszak, de a családon belüli és az intézményekben tapasztalható erőszak is burjánzik – a kormány látszatintézkedéseket hoz ezek ellen. A gyermekvédelem rendszere épp úgy recseg-ropog, mint minden közszolgáltatás, amit a kormány elhanyagol.

Tudtad például, hogy ma Magyarországon szinte egy óriásplakát árát sem költik el az intézményi erőszak elleni prevenciós programokra?

2021-ben 30 millió forintot, azaz diákonként évente kb. 25 forintot költöttek az egész országban az intézményi erőszak megakadályozását célzó programokra. Ezzel szemben csak a nemzeti konzultációs kampányok, a meleg- és unióellenes plakátok kerültek 3 milliárd forintba, de Rogán Antal minisztériuma 35 milliárd forint elköltéséről kötött csak a minap szerződést. Ezeket vessük össze a 30 milliós tétellel, amivel az intézményi erőszak ellen „küzd” a magát gyermekvédőnek mondó kormány.

A kettős beszéd, a ferdítés, a mellébeszélés – ezek lehetetlenné teszik, hogy akár a legfontosabb dolgokról is értelmesen beszélhessünk, vagy akár vitázzunk. Minden a kormányzati propaganda, az ellenségkép kontextusában tálalódik – és így lesz a szakértőkből „ügynök”, az orvosi kamarából „áruló”, a pedagógusokból „ingyenélő”. Az elhallgatás stratégiájáról, a „semmi közöd hozzá”-mentalitásról mi is írtunk. Hiszen, a szervezők szavaival: „hány ilyen ügy van még, amiről nem tudunk és amit elhallgatnak?”.

A Szabad Vonalzó ezért teljes mellszélességgel támogatja a pénteki eseményt. Ahogy írják:

Ne fordítsd el a fejed, amikor bántják a védtelent!

Ne legyél közönyös!

Találkozzunk február 16-án, pénteken 18:00 órakor Budapesten, a Hősök terén!

Az esemény FB-oldalát erre a linkre kattintva éred el.

Beszédet mond:

Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni)
Osváth Zsolt (Zshow Time)
Pottyondy Edina
Szabó Márton (Jólvanezígy)
Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni)

Bejelentkezik: Baukó Attila Azahriah

Műsorvezető: Gulyás Márton.

FIGYELEM:
Pártlogóval ellátott kellékeket -különösen zászlókat- kérjük ne hozzatok magatokkal!

Te még nem iratkoztál fel?! Lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: