Helyi suli

Ott van esély jobb oktatásra, ahol az önkormányzat is beszáll

Közelednek az önkormányzati választások, indulnak a kampányok, szaporodnak az ígéretek, a postaládába dobott cetlikből következtetve olyan érzésünk lehet, minta a politikának fontosak lennénk hirtelen. No de ők honnan szerzik az információikat? Ki segíti őket az oktatással kapcsolatos kérdésekben?

Szülőként, diákként, de akár átlag magyar állampolgárként egyáltalán nem mindegy, hogy

a megválasztott önkormányzat hogyan támogatja a helyi oktatást.

A Tanítanék és a Civil Közoktatási Platform konferenciája pontosan erről szólt: mit tehetnek az önkormányzatok az oktatásért?

Meglehetősen jó hír a rossz hírek özönében, hogy a kérdés gyakorlatilag politikai oldalra való tekintet nélkül foglalkoztatja az önkormányzatokat, polgármestereket. Az eseményen például Pokorni Zoltán – a XII. kerület polgármestere – személyében kormánypárti politikus is képviselte magát, de sokan jelentek meg az ellenzéki oldalról is.

Interjúnkban szerettük volna megosztani a volt fideszes oktatási miniszter, ex-PDSZ-elnök Pokorni Zoltán véleményét is, de nem állt kötélnek, elmondása szerint őt most már inkább a szakmai kérdések érdeklik – és „ebből amúgy is kifelé tart”, nincs befolyása már ezekre az ügyekre.

A fideszes politikus nemrég jelentette be visszavonulását a politikától – az önkormányzati választásokon sem indul.

Az esemény három kérdéskör részletes kitárgyalása volt:

  • Mit tehetnek az önkormányzatok a helyi oktatási színvonal emelése érdekében?
  • Óvodák, mint önkormányzati intézmények – Milyen gondokkal kell megküzdeni és milyen lehetőségeket érdemes kihasználni a fenntartónak?
  • Mi lesz a kisiskolákkal? Hogyan viszonyulnak a településükön működő ilyen intézményekhez az önkormányzatok?

A konferencián három előadás hangzott el, Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom által készített tanulmány eredményeit ismertette, majd Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke beszélt az önkormányzatiság és az oktatás összefüggéseiről a központosított világban. Váradi Balázs, az ELTE docense és a Budapest Intézet vezető kutatója az óvodák fenntartásának potenciális lehetőségeiről tartott ismertetőt, egyebek között ismertetve a Józsefvárosi sikeres óvodai programot.

Az előadásokat követő panelbeszélgetések során a résztvevők megoszthatták konkrét tapasztalataikat a három témában.

Az előadásokról felvételeket is készítettünk, ezeket a későbbiekben a Tanítanék oldalán adjuk közre.

Ha nem érünk el, nem kapod meg a híreinket. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, itt: