Szerző: Balogh Dénes

Fókusz

“Szeretném a fókuszt a gyerekeken tartani!”

Gyász és rendszerkritikus düh keveredett a megemlékezésen, amit a bicskei gyermekotthon áldozataira emlékezve, február 24-én szervezett az Országos Közös Akarat. De hogyan marad a gyermekvédelem a civilek (és mindannyiunk) ügye? Hogy lehet távol tartani a politikai érdekektől?

Brüsszelbe!

Civilt az Európai Parlamentbe? Interjú Törley Katával, a Tanítanék és a Kutyapárt jelöltjével

Két civil vezeti a Kétfarkú Kutyapárt európai parlamenti jelöltlistáját – ahol az oktatás megújulásáért küzdő mozgalmak egyik emblematikus alakja, Törley Katalin a második helyen szerepel. 2024-re a kutyapárti lista második helye egyáltalán nem rossz pozíció. Azaz júniusban simán összejöhet, hogy Törley eljut a rosszul csengő nevű Brüsszelbe. Vagyis a Tanítanék. Interjú.

Hősök

„Szörnyállam”: óriási tömeg az influenszertüntetésen

A szervezők ötvenezresre tették a résztvevők számát – február 16-án legalább ennyien jöttek el meghallgatni a youtubereket, akik a botrányos bicskei pedofilügy és elnöki kegyelem miatt hívtak össze nagygyűlést „A szörnyek most köztünk járnak” címmel. Az eseményen készült videónkban arról kérdeztük a tüntetőket, hogy miért vannak itt, és mi a véleményük arról, ami az ügyben most történik.

Bátorak

Korrupció: Magyarország Európa szégyenpadján

Bemutatták, elvéreztünk. Magyarország továbbra is az utolsó az Európai Unióban a korrupciós sorrendben, de így is sikerült a tavalyi pozíciónkhoz képest is rontani. Videóinterjúnk hazánk nem kimondottan dicsőséges korrupciós indexe kapcsán.

Toplista

A toplistás gimnáziumokba szinte kizárólag toplistás családi hátterű diákok járnak

Mindenki tudta. Mégis izgalmat okozott. Talán azért, mert így, egyben, ennyire töményen nem szokták ábrázolni. Berényi Eszter oktatásszociológus egy olyan grafikont adott közre Kende Ágnes cikkében a Qubiton, amiből kiderül: szinte csak a legmódosabb szülők gyerekei járnak azokba a gimnáziumokba, amelyek a HVG által összeállított toplista első ötven helyén osztoznak.

Nem erőből

Hekkeld az irodalomórákat kreatív írással! – így csinálta Sulyok Blanka, és így csináld akár te is!

Sulyok Blanka soha nem csinált titkot abból, hogy nem hajlandó mindent megtanítani, amit központilag előírtak. Így ahelyett, hogy a faipari suli csupafiú-osztályaiba hatalmi szóval beleverte volna a „kötelezőket”, bemagoltatta volna a bemagolni valókat, valami egészen meglepőt művelt: kreatív írás segítségével mutatta be az addig alulmotivált diákcsoportoknak, hogy micsoda óriási élmény szöveget alkotni.

Következő oldal »