Soprontól Nyíregyházáig

Össze tudunk fogni: egy ország tüntetett az oktatásért

▶︎ Ebben a cikkben képekkel és rövid leírásokkal mutatjuk be a demonstrációkat. 
▶︎ Ha van tudomásod helyi eseményekről, szerveződésekről, írd meg nekünk a szabadvonalzo [kukac] gmail [pont] hu címre!
▶︎ Ne vezessék be a státusztörvényt! – írd alá a Tanítanék petícióját a lap alján!

Az országos akciók ritkák, pedig nagyon fontosak: Magyarország nem csak Budapest, ráadásul a közoktatás válsága sokkal drámaibb módon jelenik meg egy-egy vidéki településen, mint a fővárosban. Június elsején ilyen, országos akcióra került sor – 16 városban tiltakoztak a bosszútörvény ellen. Íme néhány felvétel – a legtöbb helyszínről.

Most, a bosszútörvény elfogadása előtti időszakban különösen fontos, hogy összefogjunk. Szép példája volt ennek június elseje, amikor országszerte felálltak a tüntetők.

Ballasagyarmat – “Befektetés vagyunk, nem költség”

Közel 80, lelkes demonstráló vonult ki Ballasagyarmat főterére, hogy a státusztörvény ellen tiltakozzanak. A résztvevők különösen ügyeltek arra, hogy egységes dizájn szerint készítsék el a tábláikat. A kellemes időben és társaságban zajló eseményről a Telex is beszámolt. 

Debrecen – ahol a fotóknak is noár hangulata van

Debrecenben hangos, közel ötszáz fős tüntetést tartottak a diákok. A vonuláson, mely a Debreceni Egyetemnél ért véget, Pintér Sándor lemondását követelték. Az erőt sugárzó megmozdulás számunkra is kellemes meglepetés volt, hiszen korábban már alaposan körbejártuk a Cívisváros passzivitásának körülményeit. Június elsejére azonban az Egységes Diákfront ismét életre kelt Debrecenben.

▶︎ Ahogy a jobb oktatásért folytatott küzdelem, úgy ezek az oldalak is pénzbe kerülnek. Támogasd ezen a linken a Tanítanék erőfeszítéseit, hogy még sok ilyen cikket írhassunk a jövőben.

Dunaújváros – már az alsó tagozatosok is tiltakoznak

Mint azt a mellékelt fotó is mutatja a dunaújvárosi ifjúság még az országos átlaghoz képest is igen fiatalon (szín)padra áll az oktatás ügyéért. A barátságos rendezvényen néhány tucat ember jelent meg, hogy együtt csatlakozzanak az országos tiltakozáshoz.

Eger – Pankotai Lili és Molnár Áron színrelép

Az egri főtéren széles kört alkottak az érdeklődők, amikor a korábbi diáktüntetésekről ismert – vagy a kormányközeli média rengeteg által rettegett – Pankotai Lili és Molnár Áron színpadra lépett. A noÁr mozgalom jól ismert alakja előadta a „Tanítani akarunk” című számát, és arra kérte a résztvevőket, ők is rajzoljanak felkiáltójelet a tenyerükbe a közös kiállásunk jelképeként. Erről az Egri Ügyek készített videót:

Nagykanizsa – “A levegő lassan elfogy”

Jakab Andrea tartott beszédet a nagykanizsai Erzsébet téren a helyben tiltakozóknak. A kis létszámú, de aktív demonstráción szülők, nagyszülők, tanárok és néhány diák vett részt. Jakab Andrea elmondta „lassan elfogy a levegő”, ezért van szükség rá, hogy az egész országban demonstrációkat szervezzenek.

Nyíregyháza – Minden dühüket molinóra írták

A nyíregyházi diákok vörös és fekete filccel dekorálták ki a molinójukat. Ezt követően a tüntetők körbeálltak és felkiáltójelet alkottak.  A helyi  aktivistáknak hála, erről felülnézeti fotót is tudunk mutatni.

Végül egy kép egy transzparensről, ami önmagáért beszél:

Pécs: Legalább 1500 tüntető!

Szabad Pécs élő videója is beszámolt arról, hogy több mint ezer ember felvonult annak ellenére, hogy a baranyai városban pár órával korábban még komoly esőzéses volt.

Sopron – több száz tüntető érkezett az ADOM felhívására

Több százan gyülekeztek a soproni Hűségkúthoz, hogy kifejezzék, nem kérnék a státusztörvényből.

Szentes –  a bántalmazás matematikailag bizonyítva

A Szentesen felszólaló tanár a kizárás elvével bizonyította be, hogy a kormány és a tantestület bántalmazó viszonyban van egymással:

Az eseményt a Kossuth téren szervezték meg:

Szolnok – „Az oktatásban is ég a ház”

„És hogy mi a tiltakozások értelme?” – tette fel a kérdést Szolnokon az egyik pedagógus felszólaló a szol24 portál tudósítása szerint. „Az, hogy polgárok legyünk, a szó legnemesebb értelmében. Mert polgárnak lenni jó! Aki művelt, független személyiség, becsül mindenfajta alkotómunkát, toleráns mások értékrendje iránt, igényli és gyakorolja a gondolkodás és a kételkedés szabadságát, ennek megfelelően tudatosan foglalkozik azzal, ami közügy. Például elmegy egy ilyen rendezvényre. Felszólalni és cselekedni egy igazságos ügyért, polgári dolog, ezért is gyűltek most össze.”

Szombathely – Az ellenállókat a leginkább az UV fenyegeti

Szombathelyen az egybegyűltek egyértelműen jobban szeretik az árnyékot 🙂

Veszprém – Sörpadról hallgatták a felszólalókat és verset tanultak

Miként arról a Veszprém Kukac fenti videóösszeállítása is beszámolt, Veszprémben igen szép tömeg gyűlt össze: sokszázan vettek részt.

+1. Budapest – matricákkal borított belügy

Ahogy arról már beszámoltunk, Budapesten sokezer ember tüntetett a Belügyminisztérium tövében. A rendezvény végén – miután Törley Katalin arra szólította fel a résztvevőket , hogy a matricákkal vigyék el a státusztörvény ügyét mindenhova – a diákok nyomban kidekorálták Pintér Sándor munkahelyét.

Beszámolónk a budapesti tüntetésről itt található:

▶︎ Ahogy a jobb oktatásért folytatott küzdelem, úgy ezek az oldalak is pénzbe kerülnek. Támogasd ezen a linken a Tanítanék erőfeszítéseit, hogy még sok ilyen cikket írhassunk a jövőben.