Harcra

Harcra készülnek

„Minden dramatizálást félretéve, harcra készülünk” – ez volt az egyik üzenete az Egységes Diákfont képviselőjének az augusztus 22-én tartott EDF-PDSZ-Civil Bázis–sajtótájékoztatón.

Az LMBTQ+ aktivisták és a fradista tábor által eszközölt ideológiai töltetű átfestésekről híressé vált padon tartott sajtótájékoztatót az Egységes Diákfront (EDF), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis. A diákok részéről hárman, míg a PDSZ-től egy fő ült le a Tompa utcai padra. Alábbi videónkban a teljes tájékoztató látható:

  • A padon ülők elmondták, hogy kezdeményezték az Országos Közös Akaratot, amelynek első lépése, hogy az EDF  az ország minden pontján egy Egységes Diákfront Bázist szeretne kialakítani. Immár 16 ilyen pontot alakítottak országszerte. 
  • Az országjárás tapasztalatai alapján diákparlamentet szerveznek az Európai Parlament mintájára – ezzel is kifejezve elköteleződésüket az európai uniós tagság mellett.

Szeptember 1: országos tanévnyitó, Kossuth tér

  • Szeptember 1-én országos tanévnyitót tartanak a Kossuth téren. Kérik, hogy a diákok készítsék el és hozzák magukkal iskolájuk zászlaját. Az eseményen oktatással kapcsolatos beszélgetéseket és rapid vitákat tartanak a Bosszú Törvény, a Diákváros és a 7igenes Népszavazás témakörében
  • Esélyegyenlőséget szeretnének az oktatásban, ezért elvégzik, amit a kormány nem tesz meg. Ennek egy lépéseként, a szolidaritás erősítése érdekében gyűjtést szerveznek azoknak a diákoknak, akiknek nem telik tanszerre. Kérik, hogy jó állapotú füzeteket, író- és rajzeszközöket jutassanak el hozzájuk. 
  • 18:00 órától a PDSZ rendhagyó osztálytalálkozót tart ahova az iskolás kornál idősebbeket is várják

Szeptember 15: nagyszabású tüntetés 

  • Az EDF a Fridays for Future klímavédő szervezettel összefogva szervez “hatalmas tüntetést” szeptember közepére. A civil szervezetek közötti együttműködést ki szeretnék szélesíteni, ezért az EDF szolidaritást vállal más társadalmi ügyek képviselőivel is.
  • A gyűlésen a tervek szerint a Margit-hídtól vonulnak majd a diákok, és a Kossuth téren egyesülnek a Fridays for Future támogatóival.

Diákok beidézése

Ha még többet megtudnál erről az eseményről, akkor a következő oldalakon is találsz cikkeket, beszámolókat:
MÉRCE: Hiába idézett be 40 diákot a rendőrség a tüntetések miatt, szeptembertől folytatják a tiltakozást
444: Országjárással és két tüntetéssel indítja a tanévet az Egységes Diákfront

TELEX: Szeptember 1-jén és 15-én is tüntetnek a diákok, akik saját parlamentet hoznak létre
NARANCS: Tüntetéssel indítják a tanévet a diákok
NÉPSZAVA: Tüntetnek, hálózatot építenek és saját parlamentet szerveznek, jelentette be az Egységes Diákfront
PESTI SRÁCOK: Visszatérés a nyári szünetről – Az EP mintájára szervezne parlamentet az Egységes Diákfront


Támogasd a munkánkat!

Ha megengedheted magadnak, támogasd a Szabad Vonalzót, mivel csak a te segítségeddel vagyunk képesek hatékonyan képviselni ezeket a fontos társadalmi ügyeket:

A portál fenntartásához, és további minőségi anyagok gyártásához stabil pénzügyi háttérre van szükségünk. Járulj hozzá Te is a munkánkhoz!

Az adományokat a Szabad Vonalzót facilitáló Humán Platform Egyesület gyűjti és kezeli.

Az oldal biztonságos tranzakciót tesz lehetővé.