Legyünk mi a változás!

Akkor is népszavazás: alternatív 7igenesre hívnak mindenkit a diákok és a civilek

Emlékszel? Már az emlékezetes májusi Lendvay utcai erőszakos rendőri fellépés napján is a 7igenes népszavazás miatt hívták utcára az embereket az Egységes Diákfront tagjai.

Akkor az eseményeknek a rendőrsorfal állta útját, majd az ugyan már könnygáz nélkül végrehajtott, de annál erőszakosabb oszlatás. Az események a sajtót fellelkesítették annyira, hogy végül talán a kelleténél kevesebbet beszéltek arról, miért is zajlott ez az egész őrület, amiről később – saját felvételeinket később végignézve – megírtuk, hogy bizony sokkal rosszabbul is végződhetett volna:

Aztán pedig a nemzeti választási bizottság állta útját a kezdeményezésnek – ugyan nem testpáncélban, de a józan ész ellen alaposan felvértezve. A bizottság fideszes tagjai úgy nyomogatták a gombokat, mint egy gonosz Milgram-kísérlet tagjai: a legmeghökkentőbb indoklásokkal szórták ki a népszavazási kezdeményezést („túl hosszú” a kérdés, például).

A Nemzeti Választási Bizottság nevű gittegyletben történtek természetesen nem befolyásolnak semmit. A népszavazásokról szóló döntéseket már rég a Kúria bírálja el érdemi módon. Az NVB díszlet, fontosnak tartják, hogy elbábozhassák vele a „demokráciát” – írtuk erről.

És tényleg nem befolyásolnak semmit – hiszen itt az alternatív népszavazás.

Mégis: alternatív oktatási népszavazás október 23-ától

Október 23-án indul tehát az alternatív népszavazás, amelynek keretében elmondhatjuk, mi a véleményünk nekünk, magyar állampolgároknak az oktatási szegregáció, az önálló oktatási minisztérium, a pedagógusok bérezése, az igazgatóválasztás, a sztrájkjog kérdéseiben és véleményt nyilváníthatunk Pintér Sándor személyéről is. 

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
  •  „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

Személyesen, mobilappon, weblapon: szavazzunk!

A népszavazás október 23-a és 30-a között zajlik. Sokaknak ismerős lehet, hogy a 2022-es parlamenti választást megelőző előválasztás során már használt ELEVE applikáción keresztül is lehet majd szavazni – ennek használatát részletesen bemutatjuk a fenti videóban. De természetesen szavazhatunk a 7igenes népszavazás internetes felületén is.  

És persze személyesen is szavazhatunk: az ország 114 pontján lesznek kint az aHang szavazó sátrai, jellemzően reggel 9 és 5 óra között, de bizonyos helyszíneken nagyobb eseményekhez, piacokhoz igazítva teszik elérhetővé, hogy az állampolgárok mindegyik megyében ledahassák a szavazataikat. A civil szervezetek ezt a nagyszabású kampányt 1500 önkéntes részvételével szerették volna megvalósítani, amelyből eddig 1358 fő jelentkezett, úgyhogy további segítők részvételét is várják még. 

Tizenhat

Bármely, 16 éves korát betöltött állampolgár szavazhat. A csalások elkerülése érdekében – vagyis, hogy egy választó két szavazatot adhasson le – a voksolást ügyfélkapuhoz kötik. Ehhez az applikáció és a többi választást biztosító csatorna, azaz a weboldal és a személyes voksolás rendszere is kapcsolódik. 

Az aHang és az EDF által megszervezett sajtótájékoztatón megtudtuk, a diákok és aktivisták célja a 200 ezer aláírás összegyűjtése, hiszen egy elfogadott népszavazási kezdeményezéshez is ennyi voksra lenne – avagy lett volna – szükség. 

A választás lebonyolításáig az EDF folytatja az országjárást, melyre a nyár végén tettek ígéretet.  A diákok az aHang aktivistáival egyetértésben megígérték: amennyiben sikerrel járnak, újabb akciókat terveznek.

Ugye, megtetted már?

Ha már erre jársz, arra kérünk, IRATKOZZ FEL EMAILLISTÁNKRA, kövess bennünket a Facebookon is, és a YouTube csatornánkon is, hogy könnyebben eljuthassunk hozzád.

Nagyon szeretnénk még sok jó cikket írni itt, a szavon.hu oldalain – ehhez viszont magunknak kell előteremtenünk a feltételeket. Arra is kérünk itt, ha megteheted, támogasd a munkánkat az erre a linkre kattintva megnyíló támogatói oldalon!

Köszönjük!