Harccal a békéért

Dulakodásig hergelték magukat a megemlékezők a Tanítanék tükrei miatt a Nemzeti Múzeumnál

Kamerák és plakátok kitiltása, dulakodás a Nemzeti Múzeum előtti központi rendezvényen, tükrök Orbánnak. Kutyapárti március 15-i piknikhangulat a Szabadság hídon, harcos-karcos beszédek a civil rendezvényen. Videós-képes beszámolónk a március 15-i civil eseményekről.

Az első esemény a kormányé volt: a Nemzeti Múzeum előtt nagyjából 15- 20 ezer ember gyűlt össze, köztük sok külföldivel – egy bukaresti férfi például azért volt, ott, mert érdekelte, mit csinálnak a magyarok a nemzeti ünnepükön. Pedig kivételes esemény lehetett volna a mai az elkötelezett fideszeseknek: Orbán Viktor – hosszú idő óta először – kimerészkedett a hívei elé annak a forradalomnak és szabadságharcnak az évfordulóján, amelynek üzenetei egyre kevésbé kompatibilisek saját autokrata rendszerével.

A Tanítanék és az európai parlamentbe készülő Törley Kata úgy döntöttek, hogy személyesen jelennek meg a Nemzeti Múzeum előtt, hogy „tükröt tartsanak a hatalomnak”. A „tükreik” A4-es és A3-as méretű puha kartonpapírból készültek, rajtuk fényvisszaverő fóliával. Annál nagyobb volt a meglepetés, hogy ezeket a papírlapokat a biztonsági cég alkalmazottai megkísérelték kicsavarni a Tanítanék aktivistáinak kezéből. Akik egyébként a kamerákat is kitiltották az eseményről – bár a mi kameránknak sikerült bejutnia, ennek köszönhetően látható fent az összeállításunk a délelőtti eseményről.

Amíg Orbán arról beszélt, hogy Brüsszel mi mindent elvesz tőlünk, és hogy mekkora szabadságban élünk addig a tömegben sokan próbálták kicsavarni a „tükröket” a Tanítanékos aktivisták kezéből, időnként dulakodásra is sor került. Orbán a színpadról jelezte: nincs bocsánat azoknak, akik ellenük vannak, „akik aknamunkát folytatnak Brüsszelben, hogy elvegyék a tanárok és az óvónők pénzét” – mindezt annak a kormánynak a miniszterelnökeként, aki azért volt kénytelen emelni a „tanárok és az óvónők pénzét”, mert a civilek kilobbizták „Brüsszelben”, hogy emelnie legyen kénytelen ezeket a béreket.

A Múzeum körúton Orbán beszédével véget ért az ünneplés, a tömeg feloszlott.

Két órától viszont a Kutyapárt és a Tanítanék foglalta el a Szabadság hidat. A felszabadult, barátságos hangulatú eseményen gyerekjátékok, gyermekfoglalkoztató és kisállatsimogató is helyet kapott, azaz igazi piknikhangulat alakult ki.

Természetesen nem maradhatott el az ingyen sör sem.

A színpadon több zenei produkció mellett beszédet mondott Le Marietta, a Kutyapárt EP-listavezetője, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Juhász Veronika, II. kerületi önkormányzati képviselő, EP-képviselőjelölt, Döme Zsuzsanna Suzi, társelnök, Ferencváros alpolgármestere és Kovács Gergely, társelnök, a XII. kerület polgármesterjelöltje.

Beszédet mondott Törley Kata is, aki arról beszélt, mit jelent neki a szabadság. Egyebek mellett a „polgári engedetlenséget gyakorló vagy az elmaradt túlmunkadíjért perelő tanárok, akkugyár-tüntetések és perek szervezői és résztvevői, iskolaátvétel ellen kiálló szülők, jogaikért kiálló diákok” voltak azok, akiket például állított hallgatósága elé.

„Róluk kell példát venni! Tennünk kell a szabadságért, akkor is, ha nehéz és felelősséggel jár, tennünk kell érte, ahogy 1848-ban tettek érte a márciusi ifjak. Tennünk kell érte akár kis lépésekkel is. Az első lépés a szavazás lehet. Menj el szavazni június 9-én!” – mondta.

Törley uniós parlamenti kampányának ars poeticája is lehetne az, amit beszéde végén a szabadságról mondott:

„Számomra ott kezdődik a szabadság” – mondta, „ahol 

  • van igazi gyermekvédelem, 
  • ahol biztonságban érezhetjük magunkat,
  • ahol megbízhatunk a hatalomban, hogy válság esetén a mi érdekeink mentén fog kormányozni, 
  • ahol nincs korlátozva, hogy mit érhetünk el, 
  • ahol nem az határozza meg a jövőnket, hogy melyik település melyik utcájában születtünk,
  • ahol a gyermekek akármilyen képességekkel születtek is, minden esélyt és segítséget megkapnak a boldoguláshoz,
  • ahol szabadon kiállhatunk magunkért, úgy, hogy nem kell félnünk a megtorlástól – ahol a tanítványaikért kiálló tanárokat nem rúgják ki és nem kényszerítik távozásra a rendszerből.”

Este öt órától tartott megemlékezést az Országos Közös Akarat. Az ADOM, az EDF és a Fridays for Future mellé felsorakozott a budapesti Fővárosi Önkormányzat is. A Budapest Köztársaság – március 15-i nagygyűlés néven futó rendezvényen 3-4 ezren lehettek jelen.

A tüntetés méreteihez képest a Párbeszéd és a DK meglehetősen látványosan jelent meg. Az eddig megszokott tüntetésekhez képest jóval kevesebb plakát és transzparens volt látható.

A nagygyűlésen videóüzenetben jelentkezett be Julija Navalnaja, az orosz ellenzék meggyilkolt vezetőjének, Alekszej Navalnijnak az özvegye is. Elmondta, hogy mennyire fájdalmas számára azt látni, hogy Magyarországon is visszaszorul a szabadság. Figyelmeztetett, hogy Oroszország nem egyenlő Putyinnal – ahogy Magyarország sem Orbánnal.

Beszédet mondott még az ADOM Diákmozgalom vezetője, Schermann Fruzsina, Karácsony Gergely főpolgármester. A rendezvényen szintén beszélt Ádám Zoltán, a Corvinus Egyetemről kirúgott oktató is. Az Egységes Diákfronttól Perlaki-Borsos Noel mondott beszédet.

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: